Hírek kutatás címkével

A Debreceni Egyetem szakembereinek szerkesztésében elkészült a Hajdúnánás története – A kezdetektől napjainkig című kötet, amely az őskortól a jelenig mutatja be a település történetét. A kiadvány bemutatóját szerdán tartották a Főépület Karácsony Sándor termében.

Új kezdeményezés – a felsőoktatást, a kutatást és a tudományos munkát népszerűsítő –, interaktív látogatás-sorozat indult útjára a Debreceni Egyetemen a Gróf Tisza István Debreceni Egyetemért Alapítvány (GTIDEA) Kiválósági PhD Ösztöndíj nyerteseinek közreműködésével. Elsőként az egri Nemzeti Tudósképző Akadémia és a Dobó István Gimnázium középiskolás diákjai ismerkedhettek meg az ösztöndíjasok tudományos munkájával.

A publikációs stratégiákról, a Debreceni Egyetem Egyetemi és Nemzeti Könyvtár kutatás- és publikációs támogatási tevékenységéről tájékozódtak a fenntartó Gróf Tisza István Debreceni Egyetemért Alapítvány Kiválósági PhD Ösztöndíjával elismert hallgatók. A fiatal kutatók többek között áttekintették a DEENK honlapján elérhető szolgáltatásokat, a hivatkozást segítő szoftvereket, a rangos publikációkkal elnyerhető pályázati lehetőségeket és megismerkedhettek az Open Access módszertanaival is.

Tovább bővítette már meglévő együttműködéseit a Debreceni Egyetem (DE) és az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK). Az intézmény újabb területen támogatja a Bölcsészettudományi Kar (BTK) kutatómunkáját, a Debreceni Egyetem Egyetemi és Nemzeti Könyvtár (DEENK) pedig jelentős, hungarikumnak minősülő korabeli dokumentumokkal gyarapodhat.

Az emlékév programsorozatának megnyitásaként A holokauszt oktatása napjainkban címmel tartott nemzetközi pedagóguskonferenciát közösen a Debreceni Zsidó Hitközség, a Debreceni Zsidó Kulturális és Tudományos Kutatóintézet és a Debreceni Egyetem (DE). Az eseményen előadást tartott az egyetem több oktatója is.

Az anyatejes táplálásnak kiemelt szerepe lehet a gyermekkori elhízás megelőzésében. Többek között ezt mutatták ki a Debreceni Egyetem kutatói. A szakemberek legújabb vizsgálataikban egy új mechanizmust azonosítottak, melynek szerepe van a gyermekkori elhízásban. Kutatási eredményeik segíthetik a gyermekkori elhízás megelőzését és korai felismerését, valamint új gyógyszeres terápiák kifejlesztését.

Új kötetekkel gyarapodott a Debreceni Egyetem (DE) Bölcsészettudományi Kar (DE) Olasz Tanszékének Italianistica Pannonica sorozata. A három, közös olasz-magyar történelmi eseményeket feldolgozó kiadványt csütörtökön a Magyar Irodalom- és Kultúratudományi Intézet Könyvtárában ismerhették meg az érdeklődők.

Számos súlyos betegség gyógyításánál szerepet játszhatnak a jövőben azok a tumor-, és vírusellenes hatóanyagokkal kémiai rokonságot mutató új típusú, fluortartalmú vegyületek, amelyeket a Debreceni Egyetem Gyógyszerésztudományi Karán állítottak elő. Az erről szóló tudományos cikket a januári kiemelt publikációk közé választotta a Magyar Tudományos Akadémia Kémiai Tudományok Osztálya.

Rekonstruálták egy, az országban korábban kipusztultnak hitt, kertészeti jelentőséggel bíró vadon élő növényfaj, a csipkés gyöngyvessző genomját a Debreceni Egyetem kutatói. Az erről szóló publikáció a tekintélyes Nature lapcsalád szakfolyóiratában, a Scientific Data-ban jelent meg. A minta begyűjtésétől, a DNS kivonásán át az adatok generálásáig, majd a bioinformatikai analízisig mindent a DE berkein belül készítettek el.

A szarvasmarhákat érintő hypocalcaemia, ellési bénulás diagnosztizálására és kezelésére dolgoznak ki új módszert és terápiás eljárást a Debreceni Egyetem szakemberei. A négyéves kutatási program keretében a Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar munkatársai a betegség megelőzését is szolgáló postbiotikum kifejlesztését tervezik.

Az elmúlt évek legjelentősebb tudományos eredményei között említik a Debreceni Egyetem kutatóinak ajánlását a világ egyik vezető onkológiai folyóiratában, a Nature Reviews Clinical Oncolgyban. Az Általános Orvostudományi Kar Biofizikai és Sejtbiológiai Intézetének munkatársai kutatási eredményeikre alapozva fogalmaztak meg javaslatot a klinikusoknak arra vonatkozóan, hogy szervi daganatok esetén milyen összetételű sejtterápiás készítményt érdemes alkalmazni a sikeresebb kezelések érdekében.

Hétvégén Brüsszelben ülésezett a Consortium on Applied Research and Professional Education - Alkalmazott Kutatási és Szakképzési Konzorcium. A CARPE vezető testületének tanácskozásán a Debreceni Egyetemet Csernoch László tudományos rektorhelyettes és Varga Zsolt tudományos igazgató képviselte.

A Debreceni Egyetem három fiatal kutatója kapta meg az MTA Akadémiai Ifjúsági Díját. A Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar két szakembere, valamint a Természettudományi és Technológiai Kar fiatal tudósa Kollár László Pétertől, a Magyar Tudományos Akadémia főtitkárától vehette át az elismerést Budapesten.

A mesterséges intelligencia felhasználási lehetőségeivel, a tudományos munkában, az oktatásban, a szakmai munkában megjelenő szerepével is ismerkedhettek a Debreceni Egyetem Egyetemi és Nemzeti Könyvtár által szervezett MI a valóság elnevezésű ismeretterjesztő workshop-sorozaton a DE több szervezeti egységének szakemberei.

Tovább bővíti kapcsolatát a Debreceni Egyetem agrárkara és a Nagyerdei Kultúrpark. A két intézmény a természet- és a növényvédelem oktatása és kutatása területén is együtt kíván működni. Az erről szóló megállapodást a Biológiai növényvédelem aktuális kérdései, lehetőségei elnevezésű szakmai napon írták alá szerdán a Debreceni Állat- és Növénykertben.

Nemzetközi Doktorandusz Konferenciát rendezett a Debreceni Egyetem Ihrig Károly Gazdálkodás- és Szervezéstudományok Doktori Iskolája, a Gazdaságtudományi Kar (GTK) és a Magyar Nemzeti Bank (MNB) támogatásával. A magyar és külföldi PhD-hallgatók tíz szekcióban tartottak előadásokat, emellett a résztvevők meghallgathatták Baksay Gergely, a MNB közgazdasági és költségvetési elemzésekért felelős ügyvezető igazgatójának plenáris előadását, valamint egy kerekasztal-beszélgetést is.

Idén már tizedik évadával folytatja ismeretterjesztő előadás-sorozatát a Debreceni Egyetem (DE) Tudományos Igazgatósága. A kéthetente jelentkező Science Café szokatlan környezetben népszerűsíti közérthető, olykor játékos formában az intézmény legfrissebb, legérdekesebb tudományos eredményeit.

Környezetvédelem, ökológia, földtudomány, mikrobiológia, biotechnológia, orvostudomány, valamint molekuláris biológia és farmakológia területén végzett kutatásaikat mutatták be középiskolások pénteken és szombaton a Tudományos Diákkörök XXIV. Kárpát-medencei Konferenciája élet- és környezettudományi tematikus fordulóján Debrecenben. Az országos megmérettetésen a DE Kossuth Lajos Gyakorló Gimnáziuma és Általános Iskolája diákjai kitűnően szerepeltek, valamennyien bejutottak a Kárpát-medencei döntőbe.

A mezőgazdasági és hidrológiai aszálytrendek megfigyelésén, valamint monitorozó és előrejelző rendszer kidolgozásán dolgoznak a Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar, valamint a DE Agrár Kutatóintézetek és Tangazdaság kutatói. Az eredmények segíthetik a hatékony aszálycsökkentési tervek kidolgozását. A kutatás részleteit a Computers and Electronics in Agriculture című neves tudományos folyóiratban publikálták.

Új eljárást fejlesztett ki villanymotorok dinamikai jellemzőinek méréséhez egy, a Debreceni Egyetem Műszaki Karán működő kutatócsoport. A módszerrel végzett vizsgálatok több, a gyakorlat szempontjából hasznos eredményhez hozzájárultak. Az erről szóló tudományos cikket a Gróf Tisza István Debreceni Egyetemért Alapítvány Publikációs Díjjal ismerte el.

Újszerű, innovatív megoldásokat fejleszt az aszály, az öntözés és a melioráció, a talaj termelékenységének kezelésére a Debreceni Egyetem MÉK Víz- és Környezetgazdálkodási Intézete. A Víztudományi és Vízbiztonsági Nemzeti Laboratórium program keretében a városi csapadékvíz-, valamint belvíz-elvezető hálózat összekapcsolásán is dolgoznak a szakemberek. A projekt eredményeit konferencia keretében mutatták be csütörtökön.

Az informatika, a gyógyszerész- és az orvostudomány területét érintő együttműködési megállapodást kötött a Debreceni Egyetem és hat vietnámi egyetem. A keretmegállapodásokat a vietnami miniszterelnök, a vietnami oktatási és képzési miniszter, valamint Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter jelenlétében írta alá Szilvássy Zoltán, a Debreceni Egyetem rektora pénteken a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen.

A Debreceni Egyetem szakembereinek közreműködésével kutatási kompetenciák fejlesztését segíti elő a több mint négy éven át tartó nemzetközi Pattern projekt, mely kutatóknak kínál majd a színvonalas tudományos tevékenység elvégzéséhez szükséges módszertanokat, segédleteket tartalmazó tréninganyagokat.

A Debreceni Egyetem munkatársai molekuláris biológiai módszereket használva vizsgálták az urbanizáció hatását. Eredményeiket nemrég publikálták a neves tudományos folyóiratban, a Molecular Ecology-ban. A kutatás azért is jelentős, mert a kutatók olyan értékelési módszert alkalmaztak, amelyet korábban még nem használtak a molekuláris urbánökológiai vizsgálatokban.

A táplálkozás és a tumorok kialakulásának kockázata közötti kapcsolatot vizsgálták az állatvilágban a Debreceni Egyetem munkatársainak közreműködésével. A hidrákon és zebrahalakon végzett kísérletek kimutatták: az étrend korlátozása megakadályozta vagy lassította a rák kialakulását.