Hírek Studiversity címkével

Paál Boglárka, a Debreceni Egyetem Bölcsészettudományi Kar Kommunikáció- és Médiatudományi Tanszék harmadéves hallgatója nyerte idén a Diák- és Ifjúsági Újságírók Országos Egyesülete Ifjúsági Sajtódíját, az év online diákmédiuma címet pedig a kommunikáció- és médiatudomány szak hallgatóinak blogja, a Médiagrund kapta.

Minden eddiginél több, 24 nemzet ételeit kóstolhatták meg az ide Food Day-en. A Debreceni Egyetem külföldi hallgatói közössége immár 16. alkalommal rendezte meg a gasztrofesztivált, amely idén is jótékonysági célt szolgál.

A Bölcsészettudományi Karon második végzős évfolyamként már közel jár a magyar alapszakos diploma megszerzéséhez az a 15 kínai diák, akik egy nemzetközi oktatási együttműködésnek köszönhetően három éve kezdték meg tanulmányaikat magyar nyelven a Debreceni Egyetemen.

A Debreceni Egyetem Bölcsészettudományi Kar kommunikáció- és médiatudomány szakán hagyo-mány, hogy minden évben a második évfolyam szervez szakhetet. Idén május 2-4. között ismert médiaszemélyiségek kerekasztal-beszélgetései mellett workshopok, illetve játékos feladatok is helyet kaptak a programban.

A Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar PhD-hallgatóját az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Világszervezet tudományos tanácsadó testületének tagjává választották. Ayaz Mukarram Shaikh kutatásainak középpontjában innovatív, funkcionális és fenntartható élelmiszeripari termékek fejlesztése áll.

Kiváló eredménnyel szerepeltek a Debreceni Egyetem (DE) hallgatói az április 3-27. között 36. alkalommal megrendezett Országos Tudományos Diákköri Konferencia (OTDK) megmérettetésein: a benyújtott 444 pályaműből 187 dolgozat ért el helyezést vagy különdíjat.

Egész nap várta a végzés előtt álló hallgatókat és friss diplomásokat szerdán a Debreceni Egyetemen (DE) a hagyományos tavaszi Állásbörze és karriernap, amelyen csaknem hetven kiállító cég képviselői, fejvadászok, karriertanácsadók, munkaközvetítők, HR-szakemberek, grafológusok és pszichológusok fogadták az érdeklődőket a Főépületben a DE Karrierközpont szervezésében.

Véget ért a 36. Országos Tudományos Diákköri Konferencia Társadalomtudományi Szekció megmérettetése a Debreceni Egyetem Bölcsészettudományi Kar rendezésében. A Főépület Aulájában pénteken tartott záróünnepségen összesen 84 versenyző vehette át I., II. és III. helyezéséért járó oklevelét, 31-en pedig különdíjban részesültek.

Szilágysági táncával dobogós helyezést ért el a Debreceni Egyetem Hortobágy Néptáncegyüttesének leánykara az Országos Karikázó Fesztiválon.

Az Állam- és Jogtudományi Szekció rendezvényeivel április 3-án Győrben megkezdődött a hazai felsőoktatási tehetséggondozás idei legnagyobb és legrangosabb seregszemléje, a 36. Országos Tudományos Diákköri Konferencia (OTDK), amelyen több mint 5000 tehetséges fiatal, köztük a Debreceni Egyetem több száz hallgatója mutathatja be pályamunkáját.

Tradicionális kínai öltözékek bemutatójával, teaszertartással és ételkóstolóval várta szombaton az érdeklődőket a Hagyományos Kínai Népviselet Napja alkalmából szervezett rendezvényen a Debreceni Egyetem (DE) Bölcsészettudományi Kar (BTK) Konfuciusz Intézete és a Magyarországi Hagyományos Kínai Viseletek Klubja.

Archipelago Education címmel Izaak Hendrik Wenno professzor, az indonéz Pattimura Egyetem Tanárképzési Karának dékánja tartott online előadást csütörtökön a Doktoranduszok Országos Szövetsége (DOSZ) szervezésében.

A Debreceni Egyetem innovatív tevékenysége nemzetközi szinten is elismert – hangsúlyozta Bács Zoltán kancellár a Debreceni Egyetem DEViK Üzleti Innovációs Klubban tartott keddi előadásában, melyben a DE innovatív működési modelljét mutatta be az egyetemi vezető. A rendezvényen elhangzott, hogy újraindul az egyetemi hallgatók vállalkozásfejlesztő innovatív közösségének mentori programja.

A Debreceni Egyetem széleskörű marketing és pályaorientációs stratégiájának és a felvételi szabályok változásának köszönhetően az elmúlt évek legsikeresebb felvételi jelentkezési időszakát tudhatja maga mögött – hangzott el a témában tartott keddi sajtótájékoztatón. Az előző évhez képest harmadával többen választották az intézményt, az országos 27 százalékos növekedéshez képest a DE 34 százalékos bővülést ért el a jelentkezéseket tekintve. Az intézményt összesen 19 ezer 676 felvételiző jelölte meg, első helyen 11 ezer 351-en.

Virtuális patikában, összetett helyzetekben kellett bizonyítaniuk szakértelmüket a Debreceni Egyetem Gyógyszerésztudományi Kar hallgatóinak az Országos Gyógyszerészi Gondozási – Betegtanácsadási Verseny döntőjében. A résztvevőknek elsősorban magas vérnyomással összefüggő problémákat kellett megoldaniuk.

Kisorsolták a Buzánszky Jenő Labdarúgó Egyetemi Kupa tavaszi szezonjának csoportbeosztásait. A legtöbb csapat ezúttal is a Divízió 3 ligában nevezett, de a jövő héten kezdődő küzdelemsorozatban játszik a torna történetében a legtöbb női csapat.

Japán, Dél-Korea, Mexikó és az Amerikai Egyesült Államok - egyebek mellett ezek azok a tengerentúli, illetve távol-keleti országok, ahol a Debreceni Egyetem hallgatói tanulhatnak, illetve szerezhetnek szakmai tapasztalatot. A mobilitási programok révén, a rugalmas támogatási formák segítségével egyre többen jelentkezhetnek a Debreceni Egyetem Nemzetközi Iroda által már meghirdetett ösztöndíjakra.

Kétnapos debreceni útja során ez egyetemre is ellátogatott Caroline Charette, Kanada magyarországi nagykövete, aki elsőként az intézményi vezetéssel tanácskozott, majd előadást tartott a Bölcsészettudományi Kar Angol-Amerikai Intézet hallgatóinak és megismerkedett a Kanadisztikai Tanulmányok Kutatóközpont munkájával is.

Ismerkedő látogatást tett a Kínai Népköztársaság magyarországi nagykövetségének tanácsosa kedden a Debreceni Egyetem (DE) Bölcsészettudományi Kar (BTK) Konfuciusz Intézetében, majd a Miskolci Egyetem Konfuciusz Intézetének magyar igazgatója tartott előadást a hallgatóknak a távol-keleti ország ipari fejlesztéseiről.

Új képzési lehetőségekkel, egyedi arculattal, saját logós meglepetésekkel várta az érdeklődőket a Debreceni Egyetem az Educatio Nemzetközi Oktatási Szakkiállításon. A DE standjánál minden kar bemutatkozott, valamint a részben debreceni rendezésű, jövő évi Európai Egyetemi Játékokról is tudhattak meg részleteket a látogatók.

Folyamatosan bővülő szakmai ismeretekkel, gyakorlatorientált és széleskörű képzési portfólióval, valamint új mesterképzéssel várja a továbbtanulókat a Debreceni Egyetem Egészségtudományi (ETK) Kara. A segítő szakmák iránt érdeklődő jelentkezők Debrecen mellett Nyíregyházán és Szolnokon is elérhetik a kar képzéseit.

Piacképes tudást, ipari tanúsítványok megszerzését, az adattudomány és a mesterséges intelligencia legújabb ismereteit, valamint azonnali elhelyezkedési esélyt kínál a Debreceni Egyetem Informatikai Kara. Az általános felvételi eljárásban három alap- és egy osztatlan képzés, valamint öt mesterképzés közül választhatnak a jelentkezők. Idén először Adattudományi mesterképzést is hirdet a kar.

Több újdonsággal, köztük a nemzetközi szinten is különlegességnek számító kortárs könnyűzenei alapszakkal, a precíziós mezőgazdasági mérnöki alapszakkal és a villamosmérnöki mesterképzéssel várja a jelentkezőket a Debreceni Egyetem a 2023-as általános felvételi eljárásban. Idén először külön ösztöndíjjal várja az intézmény a legtehetségesebb gólyákat.

Lelkesen szurkoltak hazájuk futball válogatottjainak a világbajnokság idején a Debreceni Egyetem külföldi hallgatói. Milyen zenekarok lépnek majd fel nyáron a Campus Fesztiválon, illetve hol található és miről nevezetes a debreceni Killer-ház? Egyebek mellett ezekről is lehet olvasni az Egyetemi Élet új számában.

Az egyik legrangosabb felsőoktatási ösztöndíjat, a Nemzeti Felsőoktatási Ösztöndíjat elnyert kiemelkedően tehetséges hallgatóit köszöntötte a Debreceni Egyetem Fogorvostudományi Karának Kari Tanácsa. Az ünnepségen három hallgató vehette át a támogatásról szóló oklevelet a kar dékánjától.