Hírek Studiversity címkével

A Honvédelmi Minisztérium szervezésében mintegy száz, a Tanítsunk Magyarországért (TMO) és a Vértezd fel magad programban részt vevő diák tett látogatást a Magyar Honvédség Bocskai István 11. Páncélozott Hajdúdandárnál. A pályaorientációs napra a Debreceni Egyetem (DE) TMO mentorhallgatói is elkísérték az általános iskolásokat.

Szakmai fórumot és nyelvi tréningeket szervezett a Debreceni Egyetem (DE) fordító-tolmács mesterképzésében, valamint az Idegennyelvi Központ szakfordító képzésében tanulók számára a Bölcsészettudományi Kar (BTK). A pénteki eseményen a résztvevők hét nyelven gyarapíthatták tudásukat.

Fiatalok a technikai fejlődés középpontjában és az online térben, karrierutak és válaszutak – ezek a központi témái a Debreceni Egyetem Mérnöki és Üzletfejlesztési Innovációs Intézet dupla rendezvényének. Április 17-én, szerdán a Learning Centerben a MÜZLI Pódiumon és az Alumni Party-n közvetlenül kérdezhetik az egykori és jelenlegi hallgatók a mesteroktatókat.

A Debreceni Egyetem hallgatói és kutatói közül került ki hazánk legtöbb Fulbright ösztöndíjasa – hangzott el a világ legrangosabb ösztöndíjprogramjának idei pályázatait bemutató tájékoztatón a Debreceni Egyetem Nemzetközi Irodájában. A Fulbright révén évente 25 hazai hallgató, kutató, illetve oktató számára nyílik lehetőség tudományos kutatói munkára, szakmai tapasztalatszerzésre az Amerikai Egyesült Államokban.

A gyógyszerészi pálya szépségeit bemutató filmsorozat elkészítésére nyert támogatást a Debreceni Egyetem Gyógyszerésztudományi Karának csapata a Richter Anna Díj jóvoltából. A 10 + 1 részes ismeretterjesztő alkotás a tervek szerint nagyjából egy év múlva kerülhet fel a legnagyobb internetes videómegosztóra.

Szakkönyveket adományozott a Debreceni Egyetem Műszaki Karán műszaki projektmenedzsment szakember szakirányú továbbképzésben tanulóknak a Projekt Management Institute szervezet Magyarországi Tagozata. A most induló képzést a munkaerőpiacon, a műszaki és IT területeken felmerülő egyre növekvő igények kielégítésére hozta létre az egyetem.

Mit kaptak a Debreceni Egyetem joghallgatói a Felező és Végzős Bálon? Miként alakult ki évszázadok alatt a debreceni Dósa nádor tér jelenlegi arculata? Miért tűzték ki a Debreceni Egyetem zászlaját Afrika legmagasabb hegyének csúcsára és miként teljesített az alapszakasz végén a DEAC jégkorong csapata? Egyebek mellett ezekről lehet olvasni az Egyetemi Élet legújabb számában.

Startol az idei Buzánszky Labdarúgó Egyetemi Kupa. A DE hallgatói labdarúgó kupasorozatára ebben az évben 112, köztük 7 női csapat nevezett. A szervezők idén nagyszabású ünnepségre is készülnek, ugyanis húsz éves a Buzánszky Kupa.

Új funkcióval bővült a UD Studyversity, a Debreceni Egyetem hallgatóknak szóló mobilapplikációja. Az egyetemi diákság körében népszerű hangulatjelentéshez kapcsolódóan új szolgáltatások váltak elérhetővé, és a fejlesztések során megújult az alkalmazás ajándékozási rendszere is.

Bevezetés a viselkedésgazdaságtanba és kísérleti módszerekbe címmel tartott előadást Oláh Tamás doktorandusz, a Heidelbergi Egyetem Alfred Weber Institute of Economics kutatója szerdán a Debreceni Egyetem Gazdaságtudományi Karán. A DE korábbi hallgatója többek között arra mutatott rá, hogy az emberek döntései adott esetben hogyan és miért mennek szembe a gazdasági előrejelzésekkel, miért mondanak ellen a hagyományos közgazdaságtudomány szűken értelmezett „homo oeconomicus”-ának, az önérdekkövető, haszonmaximalizáló, tökéletesen informált elméleti lénynek, amely sok alapmodell kiindulópontja.

A Debreceni Egyetem Műszaki Karán tartották a CASA 15 nemzetközi építész hallgatói tervpályázat idei nyitórendezvényét. A megmérettetésen három országból csaknem kétszáz másodéves építészmérnök hallgató azt a feladatot kapta, hogy tervezzen egy közösségi funkcióval ellátott lakóházat egy debreceni telekre. A házigazda Debreceni Egyetem Építészmérnöki Tanszékét hatvan hallgató képviseli.

Kiírták a 2024/2025-ös tanév Pannónia Ösztöndíjprogram részképzéseire vonatkozó pályázatokat a Debreceni Egyetemen. Az új mobilitási program segítségével a hallgatók a világ bármely pontján folytathatják tanulmányaikat. A diákok március 5-től, keddtől adhatják be pályázataikat. A jelentkezési határidő március 24. éjfél.

Külföldi hallgatók ismerkedtek a magyar farsangi népszokásokkal a Debreceni Egyetem Böszörményi úti campusán; hol voltak az 1848-49-es forradalom és szabadságharc legnevesebb debreceni helyszínei; mivel foglalkozik a Debreceni Egyetem Bölcsészettudományi Karának Művészeti Központja és hogyan jutott be a DEAC jégkorong csapata a rájátszásba. Egyebek mellett erről lehet olvasni az Egyetemi Élet legújabb számában.

Több mint ezer belépő kelt már el – de még van lehetőség vásárlásra – a Debreceni Egyetem szektoraiba a szerda esti, 19 órától kezdődő DVSC-FTC MOL Magyar Kupa nyolcaddöntőre. Az összecsapás kiemelt jelentőségű, nem csupán a két klub és a szurkolóik között régóta fennálló rivalizálásból kifolyólag, hanem abból a szempontból is, hogy aki túllép az ötödik fordulón, marad esélye a végső sikerre a kupában.

Csaknem hetven madár kapott egyedi azonosítót a Debreceni Egyetem Egyetem téri campusán kedden. Szén-, kék- és fenyvescinegéket, csuszkákat és zöldikéket, valamint csízeket jelöltek meg a szakemberek az idei, immár tizenegyedik alkalommal megrendezett egyetemi madárgyűrűzésen.

A szokásokhoz híven fáklyás felvonuláson búcsúzott a várostól a Debreceni Egyetem Állam- és Jogtudományi Karának csaknem száz végzős hallgatója. A látványos menet tagjai szerda este a Déri térről az egyetem Főépületéig sétáltak.

Újabb neveket hoztak nyilvánosságra pénteken a Campus Fesztivál szervezői. Kilenc nemzetközi előadóval és hetven hazai fellépővel bővült az idei kínálat, a magyar kedvencek listáján pedig már összesen száznegyven név található - olvasható a fesztivál programjával kapcsolatban kiadott friss közleményben.

Király Linda és Király Viktor osztotta meg sikereinek kulisszatitkait a Debreceni Egyetem Könnyűzenei Intézetének Könnyű(?) Zenész ÉLETutak című sorozatában kedd este az oDEon egyetemi színházban. A testvérek meséltek a család zenei gyökereiről, valamint arról is, hogyan kerültek közel a zenei pályához és milyen viszontagságokon, próbatételeken keresztül vezetett az út a világsikerig.

Egy magánalapítvány is segíti a kiemelkedő teljesítményt nyújtó, hátrányos helyzetű hallgatókat a Debreceni Egyetem Műszaki Karán. A Debreceni Tálentumok Alapítványt egy vállalkozó hozta létre, aki két diplomáját is itt szerezte korábban és úgy érzi, sokat köszönhet az intézménynek. A legfrissebb pályázati kiírásra február 23-ig lehet jelentkezni.

Eskütételüket követően 83 hallgató vehette át oklevelét pénteken a Debreceni Egyetem (DE) Bölcsészettudományi Kar (BTK) téli diplomaosztó ünnepségén.

Miként készülnek az utolsó vizsgaidőszakban a végzés előtt álló hallgatók, mitől sikeres a DEAC vívója, Battai Sugár Katinka, milyen jeles események helyszíne volt 1849-ben Debrecen és jól teljesít mostanában a Debreceni Egyetem férfi kosárlabdacsapata. Egyebek mellett ezekről olvashatunk az Egyetemi Élet legújabb számában.

Az oklevél átvételével zárták tanulmányaikat a Debreceni Egyetem Állam- és Jogtudományi Karának végzősei a Főépület Díszudvarán pénteken. A jogász szak nappali és levelező tagozatán ezúttal 28-an, az Európai és nemzetközi üzleti jog mesterképzési szakon 5 jelölt felelt meg a képesítési követelményeknek.

Csaknem 15 kiló csokoládét gyűjtöttek össze a Debreceni Egyetem Gyógyszerésztudományi Karán az elmúlt hetekben az év végi karácsonyi jótékonysági akciójuk keretében. Az adomány rászorulóknak történő szétosztásáról a Debreceni Karitatív Testület fog gondoskodni.

Milyen hangulatban teltek a gólyabálok és a DExpó napjai a Főépületben, miként alakult a debreceni mozik története az elmúlt bő száz évben, műfordítói pályázatot hirdetett a DESzínház, illetve remekül szerepelnek a DEAC férfi röplabdázói – egyebek mellett ezekről olvashatunk a Debreceni Egyetem lapjának decemberi számában.

Egy elképzelt gyógyszertárban, patikus és beteg között zajló bonyolult kommunikációs helyzetekben kellett helytállniuk a Debreceni Egyetem Gyógyszerésztudományi Kar hallgatóinak a csütörtökön tartott Gyógyszerészi Gondozási Versenyen.