Hírek ÁJK címkével

A Debreceni Egyetem hallgatói és kutatói közül került ki hazánk legtöbb Fulbright ösztöndíjasa – hangzott el a világ legrangosabb ösztöndíjprogramjának idei pályázatait bemutató tájékoztatón a Debreceni Egyetem Nemzetközi Irodájában. A Fulbright révén évente 25 hazai hallgató, kutató, illetve oktató számára nyílik lehetőség tudományos kutatói munkára, szakmai tapasztalatszerzésre az Amerikai Egyesült Államokban.

Az Állam- és Jogtudományi Kar, valamint a Gazdaságtudományi Kar csatlakozásával bővült a BMW és a Debreceni Egyetem közötti stratégiai együttműködési megállapodás. A szerződésmódosítást kedden írták alá az egyetem és az autógyár vezetői.

A környezet büntetőjogi védelméről szóló irányelvek szigorítási lehetőségeit vitatták meg a Debreceni Egyetem Állam- és Jogtudományi Karán rendezett szakmai tanácskozáson. A rendezvényen felszólaló indonéz szakember a probléma globális jellege miatt a közös megoldás kialakítását szorgalmazta.

Kiírták a 2024/2025-ös tanév Pannónia Ösztöndíjprogram részképzéseire vonatkozó pályázatokat a Debreceni Egyetemen. Az új mobilitási program segítségével a hallgatók a világ bármely pontján folytathatják tanulmányaikat. A diákok március 5-től, keddtől adhatják be pályázataikat. A jelentkezési határidő március 24. éjfél.

A szokásokhoz híven fáklyás felvonuláson búcsúzott a várostól a Debreceni Egyetem Állam- és Jogtudományi Karának csaknem száz végzős hallgatója. A látványos menet tagjai szerda este a Déri térről az egyetem Főépületéig sétáltak.

Az oklevél átvételével zárták tanulmányaikat a Debreceni Egyetem Állam- és Jogtudományi Karának végzősei a Főépület Díszudvarán pénteken. A jogász szak nappali és levelező tagozatán ezúttal 28-an, az Európai és nemzetközi üzleti jog mesterképzési szakon 5 jelölt felelt meg a képesítési követelményeknek.

A Debreceni Egyetem Állam- és Jogtudományi Kar a zászlóshajónak tekintett jogászképzés mellett többek között igazságügyi igazgatási alapszakot és jogi asszisztens felsőoktatási szakképzési szakot is kínál, a jogász diplomával rendelkezőknek pedig angol nyelvű európai és nemzetközi üzleti jog mesterképzést is ajánl. Az itt végzettek a klasszikus jogi pályák mellett gazdasági területeken, illetve európai uniós intézményeknél is el tudnak helyezkedni.

A bírói függetlenségről szóló tudományos előadást hallgathattak azok, akik részt vettek a Debreceni Egyetem Állam- és Jogtudományi Kara, valamint a közelmúltban tisztújításon átesett Magyar Tudományos Akadémia debreceni szervezetéhez tartozó Jogi Munkabizottság közös rendezvényén.

A Debreceni Egyetem 13 oktatója vette át egyetemi tanári kinevezését a Főépület Aulájában csütörtökön. Az okiratot az intézmény új professzorainak Szilvássy Zoltán rektor adta át.

A gazdasági szakemberek és a jogászok egyre inkább egymásra vannak utalva, a gazdaság nem működhet jól a jogászok segítsége, ismeretei nélkül, ezért ennek a két tudománynak tovább kell közelednie egymáshoz – állapították meg a Debreceni Egyetemen tartott I. JogGazd Esten. A házigazda Ihrig Károly Szakkollégium, valamint a Praetor Szakkollégium és a Pro et Contra Debreceni Joghallgatók Egyesülete által szervezett rendezvényen aktuális gazdasági és jogi témákat vizsgáltak.

Három napon át tartó rendezvénysorozattal ünnepelte fennállásának tizedik évfordulóját a Debreceni Egyetem Állam- és Jogtudományi Karának Praetor Szakkollégiuma. A szakollégisták ismertették kutatási eredményeiket, majd a szakkollégiumok jövőjéről vitáztak, végül jubileumi Praetor-bállal zárták a programot.

Miért szükséges a kriptovaluták szabályozása Bosznia-Hercegovinában és miként zajlik a rendőrképzés a Szerb Köztársaságban - egyebek mellett ezekről is szó volt azon a nemzetközi jogász találkozón, amelyet a Debreceni Egyetem Állam- és Jogtudományi Karán tartottak pénteken. Az angol nyelvű rendezvényen a házigazda intézmény mellett a környező országok néhány egyetemének jogi karai mutatkoztak be.

Új professzorokkal gyarapodott a Debreceni Egyetem oktatói gárdája. A kinevezésekről a kulturális és innovációért felelős miniszter javaslata alapján döntött Novák Katalin köztársasági elnök.

Több ezren keresték fel szerda délutántól szombat estig a Debreceni Egyetem programhelyszínét a Campus Fesztiválon, ahol bemutatkozott az új intézményi brand, a Középiskolai Egyetemi Előkészítő Program. A 10 faházban 27 egyetemi egység várta az érdeklődőket látványos tudományos kísérletekkel, bemutatókkal, szabadulószobával és Chill Zone-nal.

Érdekes beszélgetéseknek lehetnek hallgatói azok, akik péntek és szombat délután ellátogatnak a Campus Fesztivál Egyetem tér színpadához. A Debreceni Egyetem Állam- és Jogtudományi Karának két munkatársával olyan aktuális témákról fognak beszélgetni, mint az internetes és az iskolai zaklatás, illetve hogy mikor kezdődik a felnőttkor.

Hogyan segíti egy gyilkos letartóztatását, egy ismeretlen áldozat azonosítását, illetve a halál okának megállapítását az igazságügyi orvosszakértő? Mennyiben más a valóság és az amerikai filmek helyszínelőinek munkája? Ezekre a kérdésekre is választ kaphatnak, valamint a drog- és alkoholfogyasztás jogi következményeiről is hallhatnak a fesztiválozók a Campus Fesztivál Egyetem téri színpadán rendezett beszélgetéseken.

Diplomaosztó ünnepséget tartott a Debreceni Egyetem Állam- és Jogtudományi Kara az intézmény Díszudvarán szerdán. Csaknem 320 végzős vette át oklevelét az eseményen, ahol a kar és a hallgatói önkormányzat elismeréseit is kiosztották.

Pro Scientia Aranyérmet nyert a Debreceni Egyetem négy hallgatója, hét oktatója pedig Mestertanár Aranyérem elismerésben részesült. Az Országos Tudományos Diákköri Tanács szerdán döntött a díjak odaítéléséről.

Az árfigyelő rendszer és a kötelező bolti akciózás jogi szabályozása, valamint az autonóm funkciókkal felszerelt gépjárművekért való felelősség a német jogban – egyebek mellett ilyen kutatási témák kerültek napirendre a Debreceni Egyetem Állam- és Jogtudományi Kar, illetve a DE Marton Géza Állam- és Jogtudományi Doktori Iskola közös Doktorandusz Konferenciáján. A rendezvényen az ország kilenc jogi doktori iskolájának doktoranduszai és doktorjelöltjei mutatták be eredményeiket.

Kiváló eredménnyel szerepeltek a Debreceni Egyetem (DE) hallgatói az április 3-27. között 36. alkalommal megrendezett Országos Tudományos Diákköri Konferencia (OTDK) megmérettetésein: a benyújtott 444 pályaműből 187 dolgozat ért el helyezést vagy különdíjat.

Nyolcvankét kutató, köztük a Debreceni Egyetem hat munkatársa nyerte el 2022-ben a Magyar Tudományos Akadémia doktora címet. A kiemelkedő tudományos munkásságukat egy doktori műben összegző, eredményeik egy kiemelt részét pedig sikeresen megvédő kutatók az MTA Székház Dísztermében vehették át oklevelüket.

A Debreceni Egyetem (DE) négy fiatal munkatársnője is nyertese annak a pályázatnak, amelyet a kisgyermeket nevelő kutatók támogatására hirdetett meg a Magyar Tudományos Akadémia. Az eredményt honlapján tette közzé az MTA.

Évről évre folyamatosan növekszik azok száma, akik a Debreceni Egyetem Állam- és Jogtudományi Karán szeretnének továbbtanulni – derült ki az intézményt fenntartó Gróf Tisza István Debreceni Egyetemért Alapítvány kihelyezett kuratóriumi ülésén csütörtökön.

A hagyományoknak megfelelően fáklyás felvonuláson búcsúzott jelképesen a várostól a Debreceni Egyetem Állam- és Jogtudományi Kar több mint 60 végzős hallgatója csütörtök este.

Folytatódik a Debreceni Egyetem idén 10 éves fennállását ünneplő, 2013-ban indított tudományos ismeretterjesztő sorozata. A Science Café idei első rendezvényén Kiszolgáltatott-e a fogyasztó az internet sötét trükkjeivel szemben? - Internetes átverések, trükkök egy fogyasztóvédő szemével címmel Hajnal Zsolt, az Állam- és Jogtudományi Kar Európa Jogi és Nemzetközi Jogi Tanszék docense tart előadást.