Hírek ÁOK címkével

Orvostanhallgatóként és profi versenyzőként egyaránt komoly céljai vannak a világhírű esport-játékosnak, Kim Geun Yeong-nak. A DEAC-nál nyáron lejáró szerződését a napokban hosszabbította meg, azt mondja: a tanulásban és a sportban is megtalálta számításait a Debreceni Egyetemen.

Orvosi diagnosztikai analitikusokat, okleveles egészségpszichológusokat, klinikai laboratóriumi kutatókat és molekuláris biológusokat avattak vasárnap a Debreceni Egyetemen. Az Általános Orvostudományi Kar osztott képzésein most végzett több mint kilencven hallgató vette át diplomáját a tanévzáró ünnepi ülésen.

A Debreceni Egyetem Klinikai Központ több mint negyven munkatársa vehetett át kitüntetést kimagasló és példamutató tevékenységéért az intézmény Semmelweis-napi ünnepségen. A pénteki eseményen Szabó Zoltán, a Klinikai Központ elnöke adta át az Elnöki Elismerő Okleveleket, a Klinikai Főorvosi Címeket, a Klinikai Központ Betegellátásáért Emlékérmet, valamint a Kiváló Orvos Kitüntetést és Jutalomdíjat az Elnöki Hivatal felújított tanácstermében.

Tanszékvezetői és intézetigazgatói megbízásokat adott át a Debreceni Egyetem Általános Orvostudományi Kar dékánja csütörtökön. Négyen tanszékvezetői, ketten megbízott tanszékvezetői, egy fő megbízott intézetigazgatói, nyolcan pedig egyetemi docensi kinevezéseket kaptak. Az Orvostudományi Kar Kiváló Dolgozója kitüntetést is kiosztották.

Több mint egymillió forintot ajánlott fel a Debreceni Egyetem külföldi hallgatóit tömörítő szervezet, az International Student Union (ISU) az idei Food Day bevételéből a Leukémiás Gyermekekért Alapítványnak. A pénzt a gyermekhematológiai-onkológiai osztályon egy speciális steril szoba kialakítására fordítják.

Általános orvosokat avattak pénteken a Debreceni Egyetemen. Az ünnepségen az Általános Orvostudományi Kar több mint száznegyven most végzett magyar és külföldi hallgatója tette le esküjét és vette át diplomáját.

Folytatta klinikai látogatásait az egyetemet fenntartó Gróf Tisza István Debreceni Egyetemért Alapítvány kuratóriuma. A testület ezúttal a Debreceni Egyetem Klinikai Központ Szemklinikán, a Patológián, valamint az Urológiai Klinikán ismerkedett meg a klinikai egységek eddigi eredményeivel, céljaival és feladataival.

A Debreceni Egyetem Tüdőgyógyászati Klinikája szervezte idén a Magyar Tüdőgyógyász Társaság nagygyűlését. A Kölcsey Központban június 12-e és 15-e között megrendezett szakmai konferencián a szakemberek megvitatták többek között a tüdőbetegségek legmodernebb terápiás lehetőségeit, a tüdőgyógyászattal kapcsolatos legújabb kutatási eredményeket, emellett szóba kerültek a megelőzéssel kapcsolatos témák is.

Az EBSA, az Európai Biofizikai Társaságok Szövetségének végrehajtó bizottsága a Debreceni Egyetem Általános Orvostudományi Karán tartotta legutóbbi megbeszélését. A kétnapos egyeztetésen szó esett többek között a közelgő szakmai kongresszusok tematikájáról, a szövetség folyóiratának szerkesztéséről, és döntést hoztak a fiatal kutatóknak odaítélt pályázatokról is.

A Debreceni Egyetemen tartották idei kongresszusukat az európai membránkutatók. A június 12-e és 14-e között megrendezett konferencián (European Joint Theory/Experiment Meeting on Membranes, EJTEMM) a szakterület legújabb kutatási eredményeit vitatták meg a résztvevők. A tanácskozást az Általános Orvostudományi Kar Biofizikai és Sejtbiológiai Intézetének munkatársai szervezték.

Juhász Éva, a Gyermekgyógyászati Klinika egyetemi tanársegédje júniustól szakmai koordinátorként irányítja a Debreceni Egyetem új Gyermeksürgősségi Központját. Megbízását kedden vette át Szabó Zoltán professzortól, a Klinikai Központ elnökétől.

A Debreceni Egyetemen rendezik meg az elméleti orvostudományok egyik legfontosabb hazai seregszemléjét, a Magyar Élettani Társaság vándorgyűlését. A szerdán kezdődött háromnapos konferencia résztvevői áttekintik az élettani, kórélettani kutatások teljes spektrumát, a sejt és molekuláris élettani alapkutatásoktól a humán élettani vizsgálatokig. A szakmai programban a Debreceni Egyetem szakemberei is bemutatják legújabb kutatási eredményeiket.

Június elsejétől Bíró Lajos adjunktus látja el a Debreceni Egyetem Klinikai Központ Sürgősségi Klinika Kenézy Gyula Campus telephely szakmai koordinátori feladatait. Bíró Lajos kinevezését Szabó Zoltán professzortól, a Klinikai Központ elnökétől vette át az Elnöki Hivatalban.

Horváth Ildikó egyetemi tanár vezeti június elsejétől a Debreceni Egyetem Klinikai Központ Tüdőgyógyászati Klinikáját. Az új igazgató kiemelt célja az intézmény további fejlesztése annak érdekében, hogy a legkorszerűbb körülmények között a legmagasabb szintű ellátást biztosíthassák a betegeknek. Horváth Ildikó kinevezését kedden vette át Szabó Zoltán professzortól, a Klinikai Központ elnökétől.

Debrecenben jött létre az ország első Pozitron Emissziós Tomográf (PET) Központja, a PET Centrum harminc évvel ezelőtt. A technológia alkalmazása lehetővé teszi az onkológiai betegségek korai felismerését, biztosítja a célzott, személyre szabott terápia pontosabb tervezését. A Debreceni Egyetemen folytatott kutatások pedig elősegítik új gyógyszermolekulák kifejlesztését és a diagnosztikát szolgáló, új képalkotó eljárások kidolgozását.

A Debreceni Egyetem Általános Orvostudományi Kar tíz munkatársának ítélte oda a kar Kiváló Dolgozója elismerést. A kitüntetetteket Mátyus László dékán köszöntötte a Kenézy Villában rendezett keddi ünnepségen.

A Debreceni Egyetem kiemelt kutatási infrastruktúráit ismerhették meg a résztvevők a Kémia Koordinációs Intézet csütörtöki rendezvényén. A workshop célja az volt, hogy elősegítse, erősítse a különböző karok, intézetek és kutatócsoportok közötti együttműködéseket, ezzel is hozzájárulva az egyetem tudományos teljesítményének növeléséhez.

Megérkezett a Da Vinci robotasszisztált sebészeti rendszer a Debreceni Egyetem Klinikai Központjába. A 21. századi csúcstechnológiát elsősorban az általános sebészeti, az urológiai, a nőgyógyászati, valamint a fül-orr-gégészeti műtéteknél alkalmazzák. Használatával, a precíz és biztonságos műtéti technikáknak köszönhetően kisebb a szövődmények kialakulásának kockázata és gyorsabb a gyógyulási idő. A több mint egymilliárd forintos robotsebészti beruházást kedden adták át az intézményben.

A mesterséges intelligencia, illetve a robotsebészet gyógyításban, oktatásban és kutatásban betöltött jelenlegi és jövőbeli szerepét vitatták meg a résztvevők a Debreceni Egyetemen rendezett hétfői szakmai fórumon. Az előadók bemutatták többek között a legújabb egyetemi fejlesztés, a Da Vinci robotsebészeti rendszer alkalmazását.

A Debreceni Egyetem Klinikai Központ Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikája 1984-ben első vidéki intézményként nyitotta meg szülőszobáit az apák számára. A klinikán azóta is kiemelten fontos a családbarát szemlélet megvalósítása. Az elmúlt negyven év tapasztalatait tudományos ülésen vitatták meg a szakemberek. Az eseményen a családközpontú szülészeti gyakorlat debreceni elindítójáról, a 2023-ban elhunyt Szeverényi Péterről is megemlékeztek.

A Debreceni Egyetem Klinikai Központ Urológiai Klinikája az onkológiai sebészetben, a nyílt és a laparoszkópos műtétekben is vezető szerepet tölt be Magyarországon. Az intézményben a legmodernebb eljárásokat alkalmazzák, folyamatos a technológiai fejlesztés. A klinika betegellátó és tudományos tevékenységét, múltját és jövőjét az intézmény megalapításának ötvenedik évfordulója alkalmából rendezett pénteki tudományos ülésen tekintették át a résztvevők.

A legmodernebb eszközökkel segíti a betegségek korai felismerését és a műtétek precíz kivitelezését az a Cornea (szaruhártya) Ambulancia, amelyet csütörtökön adtak át a Debreceni Egyetem Klinikai Központ Szemklinikáján. A két rendelőből és kezelőből álló egység eszközparkjának komplexitása országosan egyedülálló. Az ambulancia mellett a 30 éve működő Cornea Bank is hozzájárul a Szemklinika világszínvonalú működéséhez.

A nőgyógyászati endoszkópos beavatkozásokhoz szükséges szaktudásukat fejleszthetik a Debreceni Egyetem Szülészeti és Nőgyógyászati Intézetében csütörtökön kezdődött nemzetközi képzési program (GESEA) résztvevői. Az országban egyedülálló kurzuson a szakorvosok és a szakorvos-jelöltek a gyakorlatokat abban a szárazlaborban végzik, amelyet az Általános Orvostudományi Kar támogatásával nemrégiben mintegy negyvenmillió forintból újítottak fel.

Összesen hatvanezer dollárt, átszámítva több mint húszmillió forintot ajánlott fel a Debreceni Egyetem két alapítványának Glant T. Tibor professzor özvegye, Mikecz Katalin professzornő. A pénzt az Általános Orvostudományi Kar Reumatológiai Tanszékén, valamint az Anatómiai, Szövet- és Fejlődéstani Intézetben dolgozó fiatal kutatók tudományos tevékenységének támogatására fordítják.

Huszadik alkalommal rendezte meg a Debreceni Egyetem Sántha Kálmán Szakkollégiuma a Tudományos Kerekasztalt. A hétvégi programon negyven hallgató mutatta be orvos- és egészségtudományi kutatásait a Learning Centerben.