Polányi-díjasok a Kémiai Intézetben

A Debreceni Egyetem Természettudományi és Technológiai Karának két oktatója, Bányai István egyetemi tanár és Kalmár József egyetemi docens vett át Polányi Mihály-díjat a Magyar Tudományos Akadémia Székházának Felolvasótermében tartott ünnepi ülésen.

A Magyar Tudományos Akadémia Kémiai Tudományok Osztálya és a Fizikai-kémiai Tudományos Bizottság december 9-én és 10-én rendezte ünnepi üléseit, amelyeken pótolták az elmúlt három évben technikai okok, illetve a járványhelyzet miatt elmaradt díjátadásokat.

A díjazottak között volt a Debreceni Egyetem Természettudományi és Technológiai Kar Kémiai Intézetének két oktatója is. Bányai István, a Fizikai Kémiai Tanszék egyetemi tanára 2020-ban kapott fődíjat, míg Kalmár József, a Szervetlen és Analitikai Kémiai Tanszék egyetemi docense 2018-ban részesült a fiatal kutatói díjban, mindketten most vehették át elismerésüket.

A Polányi Mihály-díj az MTA Fizikai Kémiai Tudományos Bizottságának díja, melyet évente adnak át a fizikai kémia területén az előző 5–10 éves időszakban elért nemzetközi jelentőségű magyar tudományos eredmény elismeréseként. Két fokozata van: fődíj (korhatár nélkül odaítélhető), és
a Fiatal kutatói díj, melynél a korhatár a 35. életév.

Sajtóiroda - TPL