Hírek

Tíz országból érkezett százötven hallgató és több mint harminc mesteroktató vett részt a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Karán a XXIII. Ifjú Zeneművészek Nemzetközi Nyári Akadémiáján, ahol ismét Vásáry Tamás Kossuth-díjas karmester vezényelte a Kodály Zoltán Ifjúsági Világzenekar koncertjeit. A nyári akadémián Európában egyedülálló módon tizenhét mesterkurzus és több kiegészítő szakmai foglalkozás közül választhattak a hallgatók.

A Campus Fesztiválon tartják idén az általános felsőoktatási felvételi eljárás központi ponthatárváró eseményét, július 24-e, szerda este 20 órakor a nagyszínpadon Hankó Balázs kultúráért és innovációért felelős miniszter részvételével hirdetik majd ki a ponthatárokat. A Debreceni Egyetem ajándékkal várja a felvételizőket a Pont Ott Partin.

Bár túl vagyunk a hőség tetőzésén, a folytatásban is 30 fokot meghaladó hőmérséklet várható, és a trendek azt mutatják, a klímaváltozás hatására a hőhullámokra hosszútávon is számíthatunk. A Debreceni Egyetem Természettudományi és Technológiai Kar szakemberei hőkamerával végzett mérései is bizonyították a napokban, hogy a különböző borítású felszínek között óriási különbség lehet a hőmérsékletet illetően.

Izgalmas tudományos programokkal, szórakoztató kísérletekkel, érdekes beszélgetésekkel és koncertekkel várja az érdeklődőket a Debreceni Egyetem a július 24-e és 28-a között megrendezett Campus Fesztiválon. Az Egyetem téren felállított tizenkét standon az intézmény mintegy harminc szervezeti egysége mutatkozik be.

Harmadik helyen végzett a Debreceni Egyetem labdarúgócsapata a VII. Európai Egyetemi Játékokon, miután a szerdai bronzmeccsen tizenegyesekkel felülkerekedett a német Karlsruhe Institute of Technology együttesén. A kick-boxoló Tímár Boglárka hétvégi ezüstérme után így egy csapatsport-bronzzal gazdagodott a társrendező DE éremkollekciója.

A nagy sikerű őszi rendezvény után nyáron is várja a középiskolásokat a Debreceni Egyetem Gazdaságtudományi Kara (DE GTK) által életre hívott EconoMeet. Korlátozott számban még lehet jelentkezni az ingyenes szakmai élménytáborba, melyen az új ismeretek és kapcsolatok mellé bónuszként 20 felvételi pontot is kaphatnak a résztvevők.

A könnyűzenei élet legnagyobb sztárjaival, csaknem háromszáz zenei produkcióval, különleges fényinstallációval, valamint a Debreceni Egyetem lebilincselő előadásaival startol egy hét múlva Kelet-Magyarország legnagyobb bulija. A Campus Fesztivál idei újdonságairól, rekordjáról, valamint a tavalyi jubileum alkalmából készült könyvről július 16-án, a Forest Offices tetőteraszán számoltak be a szervezők.

Nemzetközi konferenciával emlékezett a 19. századi orosz irodalom egyik legnagyobb alakjára, Anton Pavlovics Csehovra az író halálának 120. évfordulója alkalmából a Debreceni Egyetem (DE) Bölcsészettudományi Kar (BTK) Szlavisztikai Intézete. A Főépületben július 15-17. között rendezett szakmai tanácskozáson több mint harminc előadó ismertette kutatásai legújabb eredményeit.

Folytatta klinikai látogatásait a fenntartó Gróf Tisza István Debreceni Egyetemért Alapítvány kuratóriuma. A testület a Debreceni Egyetem Klinikai Központ Tüdőgyógyászati Klinikáján tájékozódott az intézmény eredményeiről, szakmai tevékenységéről.

Tímár Boglárka a Debreceni Egyetem első medálját szerezte az Európai Egyetemi Játékokon szombaton, a kick-boxolók 65 kg feletti súlycsoportjában. Hibátlan teljesítménnyel jutott tovább a legjobb nyolc közé a férfi labdarúgócsapat is, amely hétfő kora este már a kieséses szakaszban folytatja.

A Debreceni Egyetem Kossuth Gyakorló Arany János téri épületének energetikai korszerűsítése mellett idén egyebek mellett megújul a Balásházy homlokzata, valamint készülnek a Csengő utcai gimnázium használaton kívüli épületrészének felújítási tervei.

Sportolói és játékvezetői eskütétellel, valamint az Európai Egyetem Sportszövetség (EUSA) zászlójának felvonásával hivatalosan is elkezdődött az Európai Egyetemi Játékok. A nagyszabású miskolci nyitóünnepségre Debrecenből mintegy ezer résztvevő utazott rendőri felvezetéssel.

Utcazenével népszerűsítették az igényes hangszeres muzsikát, valamint az Ifjú Zeneművészek Nemzetközi Nyári Akadémiájának hangversenyeire hívták fel a figyelmet a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Karára érkezett ütőhangszeres fiatalok. A belvárosban tartott, karneváli hangulatot idéző flashmob főként az improvizáción alapult, ezáltal a fiatalok közelebb kerülhettek a közönséghez is.

Letette az olimpiai esküt a július 24-én kezdődő párizsi ötkarikás játékokon szereplő magyar csapat Budapesten, a Művészetek Palotájában. A honi indulók között többen is ott vannak a Debreceni Egyetem hallgatói közül.

DEAC hírek

A csapatkapitány szerint a spanyol Gonzalo Galán Carsí fontos szerepet fog betölteni a Debreceni Egyetem gárdájánál. A DEAC férfi futsalcsapatánál már két hete zajlik a

The post Vass Ottó: Senkit sem kell altatni appeared first on DEAC.

Mikó Vince első félidőbeli gólja kialakította a találkozó végeredményét, jöhet a bajnoki rajt. A CSM Satu Mare (Szatmárnémeti) ellen játszott felkészülési mérkőzést a DEAC szombat

The post Győzelem a Szatmárnémeti ellen appeared first on DEAC.

A DEAC cheerleadercsapatát már országosan is ismerik, és elismerik. Az egyetemi klub cheerleadereit a 2023/2024-es szezon legnépszerűbb szakosztályának választották a DEAC Gálán. A lányok a

The post Egyre népszerűbb a szakosztály appeared first on DEAC.

Képgalériák