A Debreceni Egyetem mind a 14 karán folyamatban van a távoktatáshoz szükséges kurzusok és digitális tananyagok készítése. Az oktatóknak az intézmény Multimédia és E-learning Technikai Központja (METK) nyújt segítséget, hogy március 23-tól minden szakon elkezdődhessen az oktatás.

A kialakult járványügyi helyzet miatt a Magyarország Kormánya által 2020. március 11-én elrendelt veszélyhelyzetben a hazai felsőoktatási intézményeknek, így a Debreceni Egyetemnek is távoktatás formájában kell folytatnia a hallgatók képzését.

- A Debreceni Egyetem 14 karán több mint kétszáz szakon mintegy 30 ezer magyar és külföldi hallgató tanul. Több mint 60 szakon a magyar mellett angol nyelven is folytatunk képzést. A távolléti képzésre való átállás ennek megfelelően, az egyes képzési területek sajátosságaihoz igazítva többféle módszertan alapján valósul meg. Az intézmény széles képzési spektruma eltérő kihívások elé állítja az egyes karokat. Más problémát kell megoldani az orvos-, bölcsész-, az előadóművész-, vagy éppen az agrárképzésben, hogy minden területen az oktatás jellegének és a szakmai igényeknek megfelelő digitális csatornákon folytatódjon a munka – tájékoztatta a hirek.unideb.hu-t Bartha Elek.

A Debreceni Egyetem oktatási rektorhelyettese kifejtette: az előrehozott tavaszi szünetben megkezdődött a digitális tananyagok kidolgozása, a tervek szerint a március 23-ai kezdésre valamennyi karon és képzésben minimálisan 2-4 hétre való tananyag áll majd rendelkezésre.

- A kurzusok kidolgozása ezt követően is tovább folytatódik, hogy a tavaszi félév teljesíthetősége valamennyi szakunkon és valamennyi magyar és külföldi hallgató számára biztosítva legyen – jelentette ki Bartha Elek.


Workshop a Természettudományi és Technológiai Kar oktatóinak az elearning kurzusok létrehozásáról

A rektorhelyettes hozzátette: a karokon a feladatok koordinálására és elvégzésére több testület és operatív csoport alakult, melyek kiválasztják a képzés sajátosságaihoz illeszkedő távoktatási módszert, és oktatóvideókat, elektronikus anyagokat készítenek az oktatók támogatására.

- A hallgatókat a távoktatás menetéről a kurzusok oktatói emailben tájékoztatják, melyben az oktatás formájáról, az időbeosztásról, az elektronikus konzultációs lehetőségekről, valamint a kurzusokhoz szükséges szoftverekről is lesz információ. A gyakorlati jegy megszerzéséhez szükséges félévközi számonkérés menetéről az oktató időben tájékoztatja a hallgatókat. A számonkérések több karon áprilisig szünetelnek, a későbbi számonkérések módját és időpontjait a járványügyi helyzet alakulásának függvényében fogjuk meghatározni, és ezekről a megfelelő időben tájékoztatást küldünk. A szakdolgozati, diplomadolgozati konzultációk online kommunikációs rendszerek segítségével valósulhatnak meg – sorolta Bartha Elek.

Az intézmény Multimédia és E-learning Technikai Központja két héttel ezelőtt kezdte a felkészülést: megerősítették a szerverkapacitásukat, részletes leírásokat és segédprogramcsomagokat állítottak össze, illetve sablonokat készítettek az oktatóknak a kurzusok kialakításához.

- Több száz kurzuskérés érkezett hozzánk az elmúlt napokban, melyek létrehozásán folyamatosan dolgozunk. Az egyetemen használt Moodle elearning keretrendszerben többféle lehetőség áll az oktatók rendelkezésére a távoktatás megvalósításához. A prezentációk és segédanyagok megosztása mellett hang- és videófelvételek közreadása is lehetséges. A METK stúdiójában lehetőséget biztosítunk videók rögzítésére is, ahol az előadók a központ munkatársainak segítségével kiváló minőségben vehetik fel az előadásukat. A virtuális térben lehetőség van az előadások és gyakorlatok megtartására is. Az interaktív óratartás esetén a hallgatók élő szóban vagy chaten tehetnek fel kérdéseket – ismertette az elérhető lehetőségeket Király Zoltán.

A Multimédia és E-learning Technikai Központ központvezetője megjegyezte, hogy a Moodle-keretrendszer az egyetem gyakorlóiskolái számára is elérhető Esuli néven. A Moodle keretrendszer és távoktatás technológiai háttéréről a https://elearning.unideb.hu/tavoktatas oldalon találnak részleteket az érdeklődők.

Sajtóiroda - TPL

A tananyagok elkészítéséhez az EFOP-3.4.3-16-2016-00021 -  „A Debreceni Egyetem fejlesztése a felsőfokú oktatás minőségének és hozzáférhetőségének együttes javítása érdekében” című projekt nyújtott támogatást.