Délkelet-ázsiai egyetemekkel működik együtt a GTK és az ÁJK

Indonéz felsőoktatási intézményekkel bővítette külföldi partnereinek körét a Debreceni Egyetem Gazdaságtudományi, valamint Állam- és Jogtudományi Kara. A hétfőn aláírt együttműködési megállapodások főként oktatási és kutatási területeket érintenek.

Több indonéz felsőoktatási intézmény delegációja érkezett hétfőn a Debreceni Egyetemre, ahol megállapodások köttettek a Gazdaságtudományi, illetve az Állam- és Jogtudományi Karral. 

A küldöttséget Pető Károly általános rektorhelyettes köszöntötte, majd röviden bemutatta a Debreceni Egyetemet, az intézmény múltját, jelenét, infrastruktúráját, illetve a nemzetközi rangsorokban elért helyezéseit. Az indonéz delegációt vezető Toni Toharudin a találkozón örömét fejezte ki, hogy akadémiai együttműködésre léphetnek Magyarország egyik meghatározó oktatási intézményével.

Az új partnerség kapcsán Erdey László, a Gazdaságtudományi Kar nemzetközi ügyekért felelős dékánhelyettese kiemelte: már eddig is rendelkeztek partnerekkel Indonéziából, így vannak tapasztalataik, és bíznak abban, hogy gyümölcsöző együttműködéseket kötnek ezúttal is. Nádasné Rab Henriett egyetemi docens arra hívta fel a figyelmet, hogy az Állam- és Jogtudományi Karon korábban viszonylag kevés külföldi hallgató tanult, azonban többek között az európai és nemzetközi üzleti jogász képzés révén új útra léptek, a nemzetköziesítés felé.

Az Állam- és Jogtudományi Kar dékánja ezt követően az Universitas Multimedia Nusantara, a Gazdaságtudományi Kar dékánja pedig az Universitas Multi Data Palembang, az University of Jakarta International és az ISB Atma Luhur vezetőivel írt alá együttműködési megállapodást.

- A Debreceni Egyetem és a Gazdaságtudományi Kar is rendkívül elkötelezett a nemzetköziesítés iránt. Kiemelt figyelmet fordítunk a nemzetközi kapcsolatok ápolására, ezért is örültünk az indonéz egyetemek megkeresésének, amelynek megvalósításában fontos szerepet játszott egy jelenlegi indonéz PhD-hallgatónk is. Az együttműködések nyomán akár oktatási, kutatási, doktori vagy csereprogramok is kialakulhatnak a jövőben – fogalmazott Fenyves Veronika, a GTK dékánja.

Az Állam- és Jogtudományi Kar dékánja, Szikora Veronika is a nemzetközi együttműködések fontosságát hangsúlyozta a megállapodáshoz kapcsolódóan.

- Már korábban is volt indonéz PhD-hallgatónk, de ez az új kooperáció további irányokat nyit meg, egyebek mellett új képzéseket, tudományos együttműködést, közös konferenciákat is tervezünk – sorolta az ÁJK vezetője.

A látogatás megszervezésében nagy szerepet játszott a Magyar Indonéz Diákszövetség (PPI), míg az együttműködések megkötése Dimas Wahab, az Indonéz Köztársaság magyarországi nagykövet, illetve Ifan Mahdiyat Sofiana szociális és kulturális ügyekért felelős miniszteri tanácsos támogatása mellett zajlott.

Erdey László dékánhelyettes a gyümölcsöző együttműködés reményében zárta az eseményt, felhívva a figyelmet a kollaboratív online kurzusok lehetőségére, illetve az ÁJK, a GTK és az MK idei nagy sikerű közös nemzetközi konferenciája után a legközelebb 2026-ban szervezendő újabb, hasonlóan nagyszabású tudományos rendezvényre.

 

Sajtóközpont