A Debreceni Egyetem hallgatói és kutatói közül került ki hazánk legtöbb Fulbright ösztöndíjasa – hangzott el a világ legrangosabb ösztöndíjprogramjának idei pályázatait bemutató tájékoztatón a Debreceni Egyetem Nemzetközi Irodájában. A Fulbright révén évente 25 hazai hallgató, kutató, illetve oktató számára nyílik lehetőség tudományos kutatói munkára, szakmai tapasztalatszerzésre az Amerikai Egyesült Államokban.

- Az Amerikai Egyesült Államok a hallgatói, kutatói mobilitások egyik legnépszerűbb célpontja, az USA egyik neves egyetemén eltöltött tanulmányi vagy kutatói időszak igen jelentős karriergyorsító hatással bír. A Fulbright Ösztöndíjprogram támogatja a magyar-amerikai oktatási és kutatási kapcsolatokat. Célja, hogy olyan ösztöndíjakhoz, kutatásokhoz adjon támogatást, amelyek az oktatókat segítik a hazatérést követően a magyar oktatási rendszer fejlesztésében. A Debreceni Egyetem több iskolateremtő professzora élt ezzel a lehetőséggel. Arra ösztönözzük a Debreceni Egyetem hallgatóit, kutatóit, hogy éljenek a Fulbright nyújtotta lehetőségekkel, majd térjenek vissza és hasznosítsák itthon a kint megszerzett tapasztalatokat, tudást – mondta a tájékoztatón Jánosy Orsolya, a Debreceni Egyetem Nemzetközi Irodájának vezetője.

Az amerikai ösztöndíjprogram jelenleg több mint 160 országban működik, Magyarország 1978-ban kapcsolódott a Fulbright-hoz. A Debreceni Egyetemről pedig 1983-tól napjainkig 77 pályázó nyert Fulbright ösztöndíjat az Egyesült Államokba.

- A Fulbright ösztöndíjasai nagyon komoly szűrésen esnek át. A nyertes hallgatók, oktatók és kutatók kiválasztásánál a kulturális csere, az, hogy a pályázó mit ad át a hazája, illetve az egyetemi hagyományaiból, ugyanolyan fontos tényező, mint az oktatási, illetve kutatási tevékenység. Nagy figyelmet fordítunk továbbá arra, hogy minél több tudományterület képviselőjének megadjuk az USA által nyújtotta lehetőségeket – fejtette ki Jókay Károly, a Magyarországi Fulbright Bizottság elnöke.

A Fulbright-ösztöndíjra azok a magyar állampolgárok jelentkezhetnek, akik legalább BA, illetve BSc szintű diplomával, valamint megfelelő szintű angol nyelvtudással rendelkeznek és az Egyesült Államokban szeretnének oktatni, kutatni vagy továbbtanulni. Pályázni bármely tudományterületen és művészeti ágban lehet.

A tájékoztató keretében egykori Fulbright ösztöndíjasok osztották meg tapasztalataikat a leendő pályázókkal.

Pfliegler Valter, a Debreceni Egyetem TTK Molekuláris Biotechnológiai és Mikrobiológiai Tanszékének adjunktusa Fulbright-ösztöndíját 2020-ban a Harvard Egyetemen töltötte. Kutatói témája az emberi szervezetet fertőző élelmiszer-élesztőgombák alkalmazkodóképessége volt.

- A Harvard Egyetemen töltött kutatási időm az eredetileg tervezett négy hónap helyett kevesebb, mint egy hónapra rövidült a pandémia kitörése miatt 2020 tavaszán, de így is számtalan új impulzust adott a tudományos pályámhoz. Elsősorban a kutatásmódszertan területén szereztem hasznos tapasztalatokat. Az amerikai egyetemek tudományos közösségére jellemző, hogy nyitottak az alulról jövő kezdeményezésekre. Tudományos munkámban meghatározó volt, hogy a csoportban dolgozó PhD-hallgatók javaslatára elkezdtük használni a genomikai kutatások során a mesterséges intelligenciát is. Amerikai kutatási eredményeimet sikeresen adaptáltuk és használjuk a hazai mikrobagyűjteményünkben. A Harvard Egyetemmel, illetve korábban ott végzett kollégákkal a szakmai együttműködés nem szakadt meg azóta sem, több tudományos projektben dolgozunk együtt. Összességében elmondható, hogy a Fulbright-ösztöndíjjal egy olyan tudományos közösség tagja lettem, amely nemzetközi szinten tovább segíti tudományos pályámat és még több új lehetőséget teremt – foglalta össze Pfliegler Valter.

Lovra Éva, a Műszaki Kar Építőmérnöki Tanszék adjunktusa oktatói ösztöndíjjal négy hónapot töltött a Pittsburghi Egyetemen. Kurzusának alapját a 2022-ben megjelent Városok az Osztrák-Magyar Monarchiában című kötete adta.

- A Pittsburghi Egyetem számára nagyon vonzó volt a pályázati témám. Óráimat az intézmény több intézetében meghirdették és arra kértek, hogy dolgozzam át, szélesítsem ki a tematikát. Így az előadásaim Közép-Európa építészetét a gótikától napjainkig érintették, kiegészült település-morfológiával és a műemlékvédelemmel is. Az oktatás mellett kutatómunkát is folytattam, ennek eredményeként született meg a 2023-ban megjelent A miskolci modernizmustól New Yorkig, Bőhm Viktor építészete című könyvem. Oktatóként elmondhatom, hogy az amerikai rendszer sokkal jobban fókuszál a problémamegoldásra. A tanárok és diákok kapcsolata lényegesen intenzívebb, a hallgatók többet kérdeznek, nyitottabbak, elvárják a többletfeladatokat. Ezeket a tapasztalataimat a Műszaki Kar külföldi hallgatónak tartott előadásaim alkalmával tudom hasznosítani – fejtette ki az Építőmérnöki Tanszék adjunktusa.

Lovra Éva szerint a Fulbright egyedülálló lehetőség. A Magyar-Amerika Fulbright és a Debreceni Egyetem támogatásával hamarosan újra visszatérhet az Egyesült Államokba, meghívott előadóként New Yorkban a New York University-n, Trentonban és a 48. AHEA New Brunswick konferenciáján tart előadásokat.

A Fulbright posztgraduális hallgatói ösztöndíjainak beadási határideje: május 15.
Az oktatóknak és kutatóknak szóló pályázatokat október 15-ig lehet benyújtani.  
Az ösztöndíjprogramról tovább információkat az alábbi linken találnak.

Sajtóközpont - ÉE