Új projektek, ünnepi megemlékezés, jubileumi évfordulók, haltani konferencia, Natural Expo, TörDElő – márciusban is ott voltak az egyetem legfontosabb eseményein a Díszudvar magazin kamerái.

Az Alföld Televízió műsorában beszámolót láthatnak arról, hogy az oktatásért felelős államtitkár részvételével jött létre a Debreceni Egyetem műszaki és informatikai képzéseinek fejlesztését támogató kabinet.

Megtudhatják, hogyan emlékezett meg az intézmény az 1848/49-es szabadságharc és forradalom 169. évfordulójáról, hogyan ünnepelte fennállásának 30 éves évfordulóját az Erasmus program, illetve 40 éves együttműködését az egyetem agrárkara és a KITE Zrt., akik komplex precíziós szaktanácsadási rendszer kialakításán dolgoznak.

Szó lesz arról, hogy az egyetem történetének egyik legnagyobb kutatási programja indult el, amely a világjárványok és a kórházi fertőzések okozta problémákra adhat megoldást. A Debreceni Egyetem, a Richter és a Fluart közös projektjében Magyarország egyetlen, egészségipar területén megvalósuló Felsőoktatási és Ipari Együttműködési Központját alakítják ki Debrecenben.

Tudósítás készült a Magyar Haltani Társaság 13. konferenciájáról, amelyen a természetes vizek haltani kutatói mutathatták be új tudományos eredményeiket a Böszörményi úti campuson, illetve egy fiatal debreceni szociológus könyvbemutatójáról, aki a Kárpát-medence országaira kiterjedően vizsgálta, hogyan befolyásolhatják az oktatási intézmények a fiatalok sportolási szokásait.

A nézők megismerhetnek egy a Debreceni Egyetemhez kötődő, fiatal orvosok és hallgatók diagnosztikus képességét javító alkalmazást. Az applikációt fejlesztő cég támogatásáról a Startup Campus Roadshow debreceni állomásán tettek fontos bejelentést. A rendezvényen a legjobb ötleteivel versengő hat pályázó csapat közül idén már három volt egyetemi kötődésű. A műsorból kiderül, mi a titka a Bárány-családnak, amely már a Széchenyi grófok uradalmi baromfitenyésztőjeként is ismert volt, ma pedig Kelet-Közép-Európa legnagyobb baromfivágó üzemét irányítja.

Virtuális látogatást tehetnek a Natural Expón, ahol térítésmentes szűrővizsgálatokkal, személyre szabott tanácsadással és új terápiás lehetőségekkel várta a látogatókat a Klinikai Vizsgálatok Irodája, valamint a Műszaki Kar tésztahíd-építő versenyén, a TörDElő-n, amelyen 8. alkalommal versengtek a magyar és külföldi diákok száraztésztából készült alkotásai.

Továbbá összefoglalót láthatnak arról, hogy csaknem 600 könyvből álló gyűjteményt adományozott Nagy-Britannia budapesti nagykövetsége a Debreceni Egyetem Egyetemi és Nemzeti Könyvtárának, valamint a Debreceni Nyári Egyetemnek.

Sajtóiroda-TB