A nemzetközi rangsorokban nyújtott kiemelkedő teljesítménnyel, a sikeres felvételi kampány eredményeivel, az egyetemi kutatásokkal, a Nemzeti Gyártó-Kutató-Oktató Középüzem és a Gyógyszerésztudományi Kar új épületével, a 3x3 Egyetemi Kosárlabda Európa-bajnoksággal, valamint a DEAC csapatainak sikereivel kapcsolatban jelent meg 2023-ban legtöbbször a Debreceni Egyetem neve a hírekben. Mintegy 30 ezer alkalommal említették az intézményt az országos és helyi médiumok cikkei és tudósításai.

Minden eddiginél több hír jelent meg 2023-ban a Debreceni Egyetem honlapján. Az M. Tóth Ildikó Sajtóközpont munkatársai több mint ezer hírt és több mint 1200 fotógalériát publikáltak idén a hirek.unideb.hu portálon, több mint 200 sajtóeseményt szerveztek. Az intézmény híroldalának látogatottsága a tavalyihoz képest 20 százalékkal nőtt, több mint 985 ezer alkalommal keresték fel a hirek.unideb.hu weboldalt.

Az egyetemi hírfelületen beszámoltunk többek között az intézmény és a régió iparvállalatainak együttműködéseiről, új képzésekről, jelentős kutatási eredményekről, orvosi sikerekről, rendezvényekről és fejlesztésekről. A Sajtóközpont hírei, valamint az intézményhez érkezett mintegy 700 sajtómegkeresés révén a Debreceni Egyetem rendszeres szereplője az országos és a helyi hírműsoroknak, magazinoknak.

A beiskolázási témák mellett januárban a Kassai úti campuson üzembe helyezett 5 petaflops-os szuperszámítógép, a Komondor, februárban a DE diszkontláncok körében végzett gazdasági kutatása, márciusban a Nemzeti Gyártó-Kutató-Oktató Középüzem és Gyógyszerésztudományi Kar új épülete, valamint az épülő Gyermeksürgősségi Központ, áprilisban a Dóczy utcai sportcampus átadása és a Gróf Tisza István Campus létrejötte, májusban a Klinikai Központ eseményei, júniusban az egyetem űrkutatási programja, júliusban a felvételi, a Campus Fesztiválon kialakított Egyetem Tér és az Európai Egyetemek 3x3-as Kosárlabda Európa-bajnoksága, augusztusban a pótfelvételi, szeptemberben a tanévnyitó mellett a nemzetközi ranglisták, az űrpaprika és a yoUDay, októberben a megújult Balásházy, valamint a 40 éves agrár tartamkísérletek, novemberben a Természettudományi és Technológiai Kar Publikációs-díjat nyert, cink-levegő akkumulátorról szóló tanulmánya, decemberben pedig a diplomaosztók mellett az Agrárkabinet Parlamentben tartott ülésén, több hazai agrárfelsőoktatási intézménnyel kötött együttműködési megállapodás volt a legnépszerűbb téma.

2023 egyebek mellett a beruházások éve volt a Debreceni Egyetemen. Megkezdődött a Műszaki Kar Ótemető utcai komplexumának teljes rekonstrukciója, valamint a Természettudományi és Technológiai Kar Kémia épületének felújítása. Márciusban letették az alapkövét és hamarosan át is adják a Nemzeti Gyártó-Kutató-Oktató Középüzem és a Gyógyszerésztudományi Kar új épületét. Épül a Járműlabor, a Klinikai Központ új Gyermeksürgősségi Központja, megújultak az egyetem köznevelési intézményei és átadták a megújult Dóczy utcai sportcampust és a Böszörményi úti campus korszerűsített futópályáját is.

A Klinikai Központban lezárult az intézmény legátfogóbb strukturális átalakítása, a szakmai elvárások mentén több új, önálló klinikát alapítottak, optimalizálták és egyértelműsítették a betegutakat, megszüntették a párhuzamosságokat. Így jött létre egyebek mellett az integrált Sürgősségi Klinika, az Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Klinika, a Fül-Orr-Gégészeti és Fej-Nyaksebészeti Klinika, a Pszichiátriai és Pszichoterápiás Klinika, valamint az Ortopédiai és Traumatológiai Klinika. Megalakult a DE Katasztrófaorvosi és Karitatív Koordinációs Központja, az Egynapos Szemészeti Központ és a Meddőségi Központ is. Július elsejétől pedig a Debreceni Egyetem részeként, a Klinikai Központ Gróf Tisza István Campusaként folytatja tevékenységét a berettyóújfalui kórház.

2023-ban több mint 20 nemzet delegációja érkezett a Debreceni Egyetemre. A tengerentúli és nyugat-európai látogatók mellett számos küldöttség érkezett Közép- és Délkelet-Ázsiából is.

A Sajtóközpont munkatársai szeretnék megköszönni a sajtónyilatkozatokban részt vállaló, illetve információt nyújtó egyetemi szakembereknek, illetve a sajtó munkatársainak is az együttműködést és az egész éves munkát.

Kívánunk békés, boldog ünnepet, egészségben és sikerekben gazdag új esztendőt!

Sajtóközpont