Kiírták a 2024/2025-ös tanév Pannónia Ösztöndíjprogram részképzéseire vonatkozó pályázatokat a Debreceni Egyetemen. Az új mobilitási program segítségével a hallgatók a világ bármely pontján folytathatják tanulmányaikat. A diákok március 5-től, keddtől adhatják be pályázataikat. A jelentkezési határidő március 24. éjfél.

A most induló Pannónia Ösztöndíjprogram széleskörű mobilitási lehetőségeket kínál, amelyek között minden hallgató, illetve oktató megtalálhatja a számára legmegfelelőbbet. A most megjelent pályázati lehetőségek keretében a Debreceni Egyetem (DE) hallgatói egy vagy két szemesztert tölthetnek egy külföldi egyetemen.

- A Pannónia Ösztöndíjprogram támogatásának köszönhetően az egész világ nyitva áll a DE hallgatói előtt Nincsenek regionális korlátok, az Erasmus-programországokon túl már Japánba, Dél-Koreába, Kínába, Malajziába és az Egyesült Királyságba is utazhatnak a hallgatóink. Arra törekszünk, hogy a célországok köre tovább bővüljön – mondta el a hirek.unideb.hu-nak Jánosy Orsolya.

A Debreceni Egyetem Nemzetközi Irodájának vezetője hozzátette: a programban részt vevő hallgatóknak nem kell aggódniuk a tanulmányi kreditek elvesztése miatt. A Pannónia Ösztöndíjprogram ugyanis garantálja a hallgatók számára a kint szerzett kreditek elismerését: a hallgató tanulmányi mobilitása alatt végzett tevékenységet a küldő intézménynek el kell fogadnia és teljes mértékben meg kell feleltetnie a tantervi struktúrának, így elkerülhető az esetleges csúszás, ami az egyik legnagyobb visszatartó erő a hallgatók körében.

- Számtalan új lehetőséget kínál az új ösztöndíjprogram. A hagyományos mobilitási formák mellett rövid tanulmányutakra, nyári egyetemekre, nemzetközi konferenciákon való részvételre és külföldi kutatási programokhoz is kaphatnak támogatást a hallgatók. A mester-, az osztatlan, illetve a doktori képzésben résztvevő hallgatóknak egyebek mellett lehetőségük van két-három hónapos kutatói célú mobilitásra is. Az oktatók és kutatók pedig az eddigi programokhoz képest hosszabb időre utazhatnak tanulmányi, illetve oktatási célból, továbbá alkalmuk van kutatási mobilitásra is pályázni. A Pannónia Ösztöndíjprogram a Stipendium Hungaricum hallgatóinak is lehetőséget biztosít rövid távú mobilitásra – fejtette ki az egyetem mobilitási programjait koordináló iroda veretője.

Jánosy Orsolya kiemelt az új program egyik legnagyobb újdonsága a Kiválósági Ösztöndíjprogram, amelynek keretében a kiemelkedő teljesítményt nyújtó hallgatók a Times Higher Education, illetve a Quacquarelli Symonds nemzetközi felsőoktatási rangsorokban első 250 helyen szereplő külföldi felsőoktatási intézményben tanulhatnak.

- A Kiválósági ösztöndíjra a mester- doktori- és osztatlan képzésben résztvevő hallgatók pályázhatnak, akik ösztöndíjtámogatás mellett lakhatási-, utazási- és tandíjtámogatásban is részesülnek – tette hozzá a Nemzetközi Iroda vezetője.

A Pannónia Ösztöndíjprogram nyújtotta lehetőségekről a Debreceni Egyetem Nemzetközi Irodájának munkatársai március 5-én, kedden 16 órától, angol nyelven 17:30-tól tartanak tájékoztatót a Debreceni Egyetem Főépület Aulájában.

Pályázati felhívás hallgatói részképzésekre:
https://internationaloffice.unideb.hu/palyazati-felhivas-hallgatok-kulf…
Jelentkezési határidő 2024. március 24. éjfél

A további pályázati kategóriákban a pályázati kiírások várható időpontja:

A szakmai gyakorlatra vonatkozó pályázat: 2024. április 15.

Rövid távú hallgatói mobilitás: 2024. május

Kiválósági ösztöndíj: 2024. szeptember

Sajtóközpont - ÉE