Kiváló eredménnyel szerepeltek a Debreceni Egyetem (DE) hallgatói az április 3-27. között 36. alkalommal megrendezett Országos Tudományos Diákköri Konferencia (OTDK) megmérettetésein: a benyújtott 444 pályaműből 187 dolgozat ért el helyezést vagy különdíjat.

A fiatal tudósok 16 szekcióban - Agrártudomány, Állam- és Jogtudomány, Biológia, Fizika, Földtudományok és Matematika, Had- és Rendészettudomány, Humán Tudomány, Informatikatudomány, Kémia és Vegyipar, Közgazdaságtudomány, Műszaki Tudomány, Művészeti és Művészettudomány, Orvos- és Egészségtudomány, Pedagógia, Pszichológia, Andragógia és Könyvtártudomány, Tanulás- és Tanításmódszertan Tudástechnológia, Társadalomtudomány, Testnevelés- és Sporttudomány - versenyeztek a legjobbaknak járó helyezésekért és különdíjakért.

A Debreceni Egyetem hallgatói 36 első, 54 második és 25 harmadik helyezést értek el, ezen felül 72 dolgozat részesült különdíjban, azaz 187 dolgozat érdemelt ki valamilyen elismerést.

- Valamennyi induló nyertesnek érezheti magát éremtől és helyezéstől függetlenül, hiszen az OTDK-n való bemutatkozás önmagában is sikert jelent, és egyben fontos állomása a fiatalok tudományos pályafutásának. Az pedig, hogy a Debreceni Egyetem hallgatói milyen szép eredménnyel szerepeltek, az intézmény számára fontos visszajelzés az itt végzett oktatómunka eredményességéről, ami garanciát jelent a tudományos utánpótlás biztosítására – mondta a hirek.unideb.hu portálnak Csernoch László, a DE tudományos rektorhelyettese.

A DE hallgatói a legtöbb díjat az Orvos- és Egészségtudományi, a Közgazdaságtudományi és az Agrártudományi Szekcióban nyerték.

- Az elért helyezések nagy előnyt jelentenek nem csupán a doktori képzés felvételi eljárásában, hanem további pályázatok elnyerésében is, emellett az Új Nemzeti Kiválóság Program pályázatain jelentős előnnyel indulhatnak az OTDK-díjazottak – tájékoztatott Varga Zsolt, a DE Tudományos Igazgatóság vezetője.

A Debreceni Egyetem hallgatóinak további sikere, hogy szekciója legmagasabb pontszámát elérve Pro Scientia várományos kitűzőt kapott Benedek Máté Benjámin (Kémiai és Vegyipari Szekció), Berecz Gábor (Humán Tudományi Szekció) és Gömöri Lídia (Orvos- és Egészségtudományi Szekció).

Roska Tamás díjban részesült, így tudományos előadás tartására kapott felkérést az Általános Orvostudományi Kar Gasztroenterológiai Tanszék fiatal kutatója, Tornai Dávid (Orvos- és Egészségtudományi Szekció), valamint a Gazdaságtudományi Kar két korábbi doktorandusza, Balogh Renátó (Testnevelési és Sporttudományi Szekció) és Gazdag-Kerezsi Dóra (Közgazdaságtudományi Szekció).

A Természettudományi és Technológiai Kar diákkörében végzett kutatásával Debreczeni Csaba, a Debreceni Fazekas Mihály Gimnázium 11. osztályos tanulója a Fizika, Földtudományok és Matematika Szekcióban szerzett arany minősítést. (Témavezetők: Tóth Sándor és Túri Zoltán)

Az idei konferencián házigazdaként is részt vett a Debreceni Egyetem: a Bölcsészettudományi Kar rendezhette április 12-14. között az OTDK Társadalomtudományi Szekciójának megmérettetéseit, amelyekben 12 tudományterületen 29 tagozatban 30 intézmény több mint 300 hallgatója adott számot kutatási eredményeiről.

Sajtóközpont - BZs