Európai nyelvi kavalkád a Díszudvaron

A Nyelvek Európai Napjához kapcsolódva a Debreceni Egyetem idén is csatlakozott az Európai Nyelvi Koktélbár programjaihoz. A Főépület Díszudvarán kedden csaknem 600 középiskolás tehetett virtuális, játékos látogatást Európa országaiba.

Az Európai Nyelvi Koktélbár (European Language Cocktail Bar) az európai nyelvek és kultúrák közös ünnepe, amelyet Magyarországon 13. alkalommal szervezett meg az Európai Unió nemzeti kulturális intézeteinek ernyőszervezete, az EUNIC (European Union National Institutes for Culture). A Debreceni Egyetem (DE) az EUNIC tagjaként idén egyedüli vidéki helyszínként biztosított teret a nyelvek seregszemléjének. A szervezetben a DE Bölcsészettudományi Karát (BTK) Gert Loosen tanársegéd, az esemény főszervezője képviseli.

A Díszudvaron szeptember 26-án kiállító standdal várta a csaknem 600 regisztrált résztvevőt, diákokat és egyetemistákat az észt, a német, a román és a svájci kulturális, valamint további négy nyelvi intézet. A program emellett bemutató órákat is kínált portugál, spanyol, olasz és lengyel nyelven.

Az Európai Nyelvi Koktélbár megrendezését védnökként támogatta Debrecen városa.

- A nyelvtudás mindig előnyt jelent a munkavállalók számára, hiszen egyre több munkalehetőséget nyújtanak a városban azok a vállalatok, amelyek külföldről érkeznek és az általuk kínált pozíciókban az idegen nyelv tudása jelentős előny – fogalmazott köszöntőjében Puskás István, Debrecen kulturális ügyekért felelős alpolgármestere, aki személyes élményét – első találkozását az olasz nyelvvel – is megosztotta a hallgatósággal.

A Koktélbáron a látogatók megismerkedhettek a Debrecenben működő külföldi cégekkel is. A 2023-as #GermanPlusDebrecen városi kampány részeként a Debreceni Business Service Centers Kerekasztal, a Deutsche Telekom, az IT Solutions és a Transcosmos Hungary is bemutatkozott a Díszudvaron. Jelenlétük üzenete, hogy ha a fiatalok az angol mellett megtanulnak még egy idegen nyelvet, akkor máris megtették az első lépést a munkaerőpiaci siker felé.

A DE Bölcsészettudományi Kara (BTK) csaknem húsz nyelv oktatását kínálja az intézmény hallgatói számára.

- A nyelv olyan híd, amely a múltból a jelenen át a jövőbe vezet, a Nyelvi Koktélbár pedig azt tükrözi, hogy mennyi sokszínű nyelv és kultúra vesz körül minket – fogalmazott megnyitójában Csatár Péter.

A házigazda DE BTK dékánhelyettese hangsúlyozta: a Debreceni Egyetem idegennyelvi-filológiai intézeteivel, tanszékeivel, anyanyelvi lektoraival, Idegennyelvi Központjával és a Debreceni Nyári Egyetemmel a nyelvi-kulturális sokrétűség megtestesítője, akik a rendezvényre olyan programokkal készültek, amelyek ajtót nyitnak az idegen nyelvek és kultúrák világába.

A kiállító standoknál nyelvi játékokat, országismereti fejtörőket, hazai és külföldi nyelvtanulással kapcsolatos hasznos információkat, értékes ajándékokat kínáltak a nyelvi és kulturális intézetek munkatársai.

- Aki részt vett a húszperces nyelvórákon, könnyen kedvet kaphatott egy-egy nyelv tanulásához – mondta Horváth Andrea, a Debreceni Német Kulturális Fórum elnöke, a program egyik főszervezője.

A DE BTK Germanisztikai Intézet igazgatója hozzátette: minden résztvevő kapott egy nyelvi útlevelet (EUROPASS), és ha abba 4 pecsétet szerzett, akkor jutalma egy alkoholmentes koktél volt, a 7 pecsétet összegyűjtők pedig soroláson vehettek részt, amelyen – többek között – nyelvtanfolyamot, nyelvkönyvet vagy akár ingyenes nyelvvizsgát nyerhettek.

Sajtóközpont - BZs