A fiatal kutatók támogatási rendszerének megerősítéséről állapodott meg az Innovációs és Technológiai Minisztérium a Doktoranduszok Országos Szövetségével a Debreceni Egyetemen. Az eseményen bemutatták az elmúlt 5 évben mintegy 8 milliárd forintból megvalósult infrastruktura-fejlesztéseket, és a jövőbeni lehetőségekről is beszélt Hankó Balázs helyettes államtitkár.

- A Debreceni Egyetem kiemelt mintája a megújult magyar felsőoktatásnak, hiszen az intézmény mindig vezető szerepet töltött be abban, hogy hogyan lehet, új innovatív megoldásokkal, kutatás-fejlesztéssel, intézményműködtetéssel, szervezéssel a felsőoktatás, kutatás élén járni – jelentette ki Hankó Balázs, az Innovációs és Technológiai Minisztérium felsőoktatásért felelős helyettes államtitkára a Debreceni Egyetem Learning Centerében tartott rendezvényen.   

Hankó Balázs kiemelte: a magyar felsőoktatási intézmények egyre nagyobb része kerül be a topligába. A világ 28 ezer egyeteme között hazánk 11 felsőoktatási intézménye – köztük a Debreceni Egyetem is – a világ legjobb 5 százaléka között szerepel, a hallgatók kétharmada modellváltó intézménybe jár és 80 százalékuk állami ösztöndíjas.

- Az átalakult felsőoktatási rendszer célja a hallgatói lemorzsolódás csökkentése és a diákok elhelyezkedésének támogatása. A kormányzat a tehetséggondozó, valamint mobilitási programok mellett az egyetemi sportélet fejlesztésére – melynek egyik élenjáró példája a DE – 2,5 milliárd forintot fordít. A következő években pedig a kormány korábban soha nem látott összeggel, mintegy 2700 milliárd forinttal fejleszti a felsőoktatást – jelentette be a helyettes államtitkár.      

A rendezvényen az Innovációs és Technológiai Minisztérium együttműködési megállapodást írt alá a Doktoranduszok Országos Szövetségével a fiatal kutatók támogatási rendszerének megerősítéséről.

- Hazánk csaknem 10 ezer doktoranduszhallgatója a magyar felsőoktatás közvetlen jövőjét jelenti. A támogatásuk érdekében, a megállapodás révén erősítjük a doktoranduszképzés gyakorlati tartalmát, növeljük a sikeres fokozatszerzések számát, a programban résztvevőknek bővített állami ösztöndíjhelyeket biztosítunk, és a támogatjuk a családos, gyermeket nevelő fiatal kutatókat, doktoranduszokat, fejlesztjük az ezt szolgáló ösztönző keretrendszert. Népszerűsítjük a doktori képzést, nemcsak a hazai, hanem a nemzetközi térben is. Fejlesztjük a szakkollégiumok rendszerét valamint javítjuk a fiatal kutatók által végzett oktató- kutatói munka anyagi elismerését is – fejtette ki Hankó Balázs.

Molnár Dániel, a DE Doktorandusz Önkormányzat, valamint a Doktoranduszok Országos Szövetség (DOSZ) elnöke szerint a hallgatói szervezet és a felsőoktatásért felelős állami rendszer a szoros együttműködéseknek köszönhetően már számos eredményt értek el közösen, mint a doktori képzés strukturális átalakítása és az állami ösztöndíjasok számának bővítése. A megállapodás révén még több kutató és doktorandusz szerezhet tudományos fokozatot.

- A fiatal kutatóink támogatása, hallgatóink gyakorlati és szakmai képzésének fejlesztése kiemelten fontos a Debreceni Egyetem számára. Az elmúlt évbe megvalósult több mint 8 milliárd forintos fejlesztések nagyban erősítik intézményünk és a hallgatók versenyképességét – szögezte le Bács Zoltán.

A Debreceni Egyetem kancellárja a projektről szólva kifejtette: az átfogó fejlesztési program meghatározó eleme volt az orvos- és egészségtudomány, valamint fogorvosi képzés feltételeinek megújítása, javítása.

- A Debreceni Egyetem bátran tervezhet, mivel a jövőbeli fejlesztési elképzeléseket a DE kuratóriuma, a kormányzat, európai uniós források valamint a felsőoktatásért felelős kormányzati szervek is támogatják – tette hozzá az egyetemi vezető.

A most lezárult öt éves program keretében az Egyetem téri campuson megépült, többfunkciós, három emeletes Learning Center mellett megújultak az Általános Orvostudományi Kar Sebészeti Műtéttani Tanszék épületei, szemsebészeti gyakorló műtőt alakítottak ki, a Fogorvostudományi Karon pedig Fantom Labort. Megújult a Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Karhoz kapcsolódó Gépszín és a Talajvizsgáló labor, a Műszaki Kar egy része, a Társadalomtudományi és Egészségtudományi Oktatási Központ, a Természettudományi és Technológiai Kar Villamosmérnöki Tanszéke, a Bölcsészettudományi Kar V. tanterme, az Egészségügyi Karon pedig Skill Labor jött létre.


Az 2017-ben indult projektben beépítették az Informatikai Kar padlásterét, továbbá a III. számú Belgyógyászati Klinika tetőtérében kapott helyett az egészségügyi szakdolgozók oktatási központja. Megújultak az Élettudományi Könyvtár belső terei és a Főépület Duplumtár is.

A gyakorlati képzést segíti az átfogó fejlesztési program során megvásárolt csaknem 3000 új műszer, szimulációs rendszer, informatikai eszköz valamint labor felszerelés is.

A fejlesztés az EFOP-4.2.1-16-2017-0015 számú, „A Debreceni Egyetem felsőoktatási infrastruktúra fejlesztése” című projekt keretében, mintegy 8,318 milliárd forint vissza nem térítendő támogatásból valósult meg, amelyet az Európai Regionális Fejlesztési Alap és Magyarország költségvetése társfinanszírozásban biztosított.

Sajtóiroda - ÉE