A Debreceni Egyetem fenntartásában, egyetemi kórházként működik tovább január elsejétől a Kenézy Gyula Kórház és Rendelőintézet.

- Az integráció nyomán Magyarország legnagyobb egészségügyi ellátórendszere jön létre a Debreceni Egyetem vezetésével, amely így a magyar egészségügy zászlóshajója lesz – jelentette be Kósa Lajos országgyűlési képviselő a felsőoktatási törvény módosítása kapcsán tartott csütörtöki sajtótájékoztatón.

A politikus a törvénymódosítás egyik benyújtójaként felidézte, hogy már a 2000-es évek eleje óta téma a vidéki orvosképző egyetemek és az érintett városokban található egészségügyi intézmények integrációja, ugyanakkor a nem túl eredményes szegedi és pécsi gyakorlattól eltérő utat akartak választani.

- Mindkét esetben elkövették azt a hibát, hogy a kórházak 1-es és 2-es ellátási szintjét a klinikák 3-as, progresszív ellátási szintjére emelték, amihez viszont hiányzott a finanszírozási háttér, így mindkét egyetem esetében folyamatos költségvetési átcsoportosításra és állami mentőövre van szükség a csőd elkerüléséhez. Azt tudtuk, hogy a Debreceni Egyetemmel nem ezt az utat akarjuk járni, ezért volt szükség a törvénymódosításra és az egyetemi kórház mint kategória létrehozására. Így Debrecen esetében, okulva a rossz tapasztalatokból el tudjuk kerülni ezt a financiális zsákutcát – jelentette ki Kósa Lajos.

Pósán László országgyűlési képviselő, az előterjesztés másik benyújtója megjegyezte: korábban létezett ugyan az oktatókórház kategória, de az a gyakorlatban nem megfelelően működött. Példaként említette, hogy többek között a soproni kórház is a Debreceni Egyetem oktatókórháza, a jelentős távolság azonban a hallgatók számára nehézséget okoz.

- A debreceni és hajdú-bihari megyei betegek magasabb színvonalú és költséghatékonyabb ellátása, valamint az orvosképzés kapacitási feltételeinek javítása a kettős célja annak az integrációs törekvésnek, amely a felsőoktatási törvény módosítása révén megvalósulhat a Debreceni Egyetemen – összegezte az intézmény integrációs törekvéseit Szilvássy Zoltán.

A rektor kitért rá, hogy a Debreceni Egyetem fókuszterületeként az egészségipar kiemelt szerepet játszik az intézmény életében, amely meghatározó szegmense a nemzetközi szinten is jelentős orvosképzés.

- Az egyetemi kórház létrehozásának köszönhetően lehetőségünk nyílik az orvosképzés fejlesztésére, ugyanis jelenleg a gyakorlati képzőhelyek korlátozott kapacitása jelenti a képzési létszám növelésének legnagyobb gátját – emelte ki Szilvássy Zoltán.
 
A törvénymódosítás nyomán január elsejétől a Kenézy Gyula Kórház és Rendelőintézet a Debreceni Egyetem fenntartásába kerül, az irányítási hatásköröket és fenntartói jogköröket a szakmai feladatokkal kapcsolatos hatáskörök és jogkörök tekintetében a rektor, a működtetéssel és gazdálkodással kapcsolatos hatáskörök és jogkörök tekintetében a kancellár gyakorolja.

Bács Zoltán kancellár kifejtette: a Debreceni Egyetem miniszteri határozattal veszi át a kórház fenntartói jogát, azt követően kezdeményezik az egyetemi kórházzá alakítást. Hozzátette: a törvény értelemében azoknál az orvosképzéssel is foglalkozó felsőoktatási intézményeknél, amelyeknél klinikai központ és egyetemi kórház is van, Egészségügyi Irányító Testületet kell létrehozni, amely összehangolja az egészségügyi ellátásban résztvevő intézményi egységek munkáját. A testületbe 4 főt az egészségügyért felelős miniszter, 4 főt pedig az intézmény delegál majd.

Szilvássy Zoltán felhívta a figyelmet arra, hogy már korábban egyeztettek az egyes klinikavezetőkkel, illetve a Kenézy Kórház osztályvezetőivel és orvosaival az esetleges párhuzamok felszámolása miatt. Az a cél, hogy az eddig nem optimalizált folyamatokat is hatékonyabbá tegyék.

Lampé Zsolt, a Kenézy Gyula Kórház és Rendelőintézet főigazgatója szerint két egymástól négy kilométerre lévő egészségügyi intézménynek akkor van értelme, ha a feladatokat hatékonyan elosztva, a párhuzamosságokat minimalizálva tudnak dolgozni. A főigazgató kiemelte, hogy az egyetemnek több olyan tanszéke is van (traumatológia, pszichiátria), amely részben vagy egészben már most is a Kenézy kórházban működik.


Papp László polgármester hozzátette: Debrecen versenyképessége szempontjából a Debreceni Egyetem kulcsfontosságú, az intézményben folyó magas szintű orvosképzés pedig nemcsak az egyetem, de a város megítélésében is meghatározó. Papp László hangsúlyozta: az integrációtól azt várja, hogy a város és a megye lakosainak ellátása tovább javul majd.

Sajtóiroda - TPL