Egyetemi vezetőkkel egyeztetett Stumpf István február 24-én a Debreceni Egyetemen. A modellváltásért felelős kormánybiztos szerint az átalakulás tovább erősítheti azokat a gazdasági és szervezeti folyamatokat, amelyek már elindultak a debreceni intézményben.

A felsőoktatási modellváltással és az új fenntartói modell működésével kapcsolatos kormányzati feladatok koordinációját ellátó kormánybiztos az egyetemi vezetés mellett találkozott a karok dékánjaival, professzorokkal és a hallgatói önkormányzat képviselőivel.

Stumpf István kiemelte: a Debreceni Egyetem működésében már korábban megjelent a modellváltás, így az intézmény számára az augusztustól megvalósuló átalakulás a megkezdett munka folytatása.

- Végigjárva a Debreceni Egyetem campusait, meghallgatva a kancellár beszámolóját az intézmény működéséről úgy érzem, mintha a modellváltás már meg is történt volna. S az átalakulás csak tovább tudja erősíteni azokat a folyamatokat, amelyek az egyetem gazdasági és szervezeti tevékenységének autonómiáját növelhetik – hangsúlyozta a kormánybiztos.

Stumpf István elmondta, hogy most készül az a jogszabály, amely világos definiálja a felsőoktatási intézmények státuszát: állami egyetemek, közérdekű, közcélú vagyonkezelői alapítvány által működtetett egyetemek, magán egyetemek, egyházi fenntartású egyetemek. Jelenleg is zajlik a törvény közigazgatási egyeztetése.

A kormánybiztos megjegyezte, hogy mindenképpen tisztázni kell a klinikák helyzetét, hiszen az orvosi karokkal rendelkező nagy tudományegyetemeknél a klinikák szerves részei a felsőoktatási intézménynek.

- Versenyképességük nagyon fontos eleme a klinika, jelentős vonzerő a külföldi hallgatók számára, hogy azt a speciális képzési programot válasszák, amit kizárólag egy klinikával rendelkező egyetem tud nyújtani – fogalmazott Stumpf István.


A tervek szerint március 30-ig a kormány beterjeszti a modellváltó egyetemekről szóló előterjesztést, valamint az egyetem státuszát meghatározó jogszabályt.

Sajtóiroda - TPL