Két hétvégén rendezi intézményi szintű tanévzáró ünnepségét a Nagyerdei Stadionban a Debreceni Egyetem. Július 4-én, szombaton 17 órai kezdettel öt, július 11-én, szombaton 17 órától pedig kilenc kar összesen csaknem 2500 végzőse kapja meg jelképesen diplomáját.

A koronavírus-járvány okozta veszélyhelyzetben az intézmény nem tudta megtartani szokásos, kari diplomaosztóit a Főépület Díszudvarán, ezért döntött a szabadtéri rendezvény mellett. A hallgatók örömmel fogadták az összevont intézményi ünnepség lehetőségét, és tömegesen regisztráltak – családtagokkal, barátokkal, ismerősökkel közösen – az eseményre.

Az előzetes jelentkezések alapján hamar kiderült, hogy a szabályok betartásával a Nagyerdei Stadionban sem elegendő egyetlen alkalom, ezért két időpontban tart különleges tanévzárót az intézmény vezetése. Az ünnepség megszokott elemei a stadionban sem maradnak el, így az egyetemi és kari gerundiumok behozatala vezeti fel a talárba öltözött rektori, kari vezetés bevonulását a fanfárok megszokott muzsikájára.

- A koronavírus elleni védekezés miatt a rendezvényen idén nincs lehetőség arra, hogy minden végzős személyesen vegye át oklevelét, így karonként – jelképesen – két hallgató, egy magyar és egy angol nyelvű képzésen végzett diák járul majd az elnöki asztalhoz. A járványügyi szigor enyhülésének köszönhetően viszont a maszk viselése nem lesz kötelező a tanévzárókon – tájékoztatta a hirek.unideb.hu oldalt Bartha Elek oktatási rektorhelyettes.

Az ünnepség résztvevői a program előtt a HALL-ban vehetik át talárjaikat és a diáksapkát, majd elfoglalják helyüket – a karok munkatársainak útmutatása mellett – a küzdőtéren.

A végzősök vendégei a lelátókon ülhetnek le, ahová a belépéshez elegendő a meghívó felmutatása.

Az ünnepségeket élőben közvetíti az egyetemi Facebook-oldalon és Youtube-csatornán a Debreceni Egyetem Multimédia és E-learning Technikai Központja. Így mindazok, akik nem tudnak személyesen jelen lenni az eseményen, külföldön, akár a világ legtávolabbi országaiban is részesei lehetnek a rendezvénynek a technika segítségével.

A közvetítések időpontja és elérhetősége:


július 4: https://youtu.be/t1LAWApEr_0
július 11: https://youtu.be/M0PkhkDmF4c

Az ünnepségek pontos időpontja és a résztvevő karok:

2020. július 4. szombat 17 óra
Bölcsészettudományi Kar
Gazdaságtudományi Kar
Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási
Természettudományi és Technológiai Kar
Zeneművészeti Kar

2020. július 11. szombat 17 óra
Állam- és Jogtudományi Kar
Általános Orvostudományi Kar
Egészségügyi Kar
Fogorvostudományi Kar
Gyógyszerésztudományi Kar
Informatikai Kar
Gyermeknevelési és Gyógypedagógiai Kar
Műszaki Kar
Népegészségügyi Kar

Sajtóiroda - BZs