Kiváló bizonyítvánnyal tértek haza

Több mint kétszázan ismerkedtek a magyar nyelvvel és kultúrával ezen a nyáron a Debrecen Nyári Egyetemen. Az idén kilencvenéves fennállását ünneplő intézmény diákjainak 80 százaléka 90 százalék feletti eredményt ért el a vizsgán.

Magyar nyelvtudását 144 nyelvtanuló akarta csiszolni, húsz oktató fejlesztette a magyar nyelv tanításával kapcsolatos ismereteit, tizennyolcan a magyar-lengyel szövegek fordításáról tanácskoztak egy-egy konferencián, négyen pedig angolul tanultak a magyar kultúráról és történelemről július közepétől augusztus közepéig a Debreceni Nyári Egyetemen.

Szerencsés módon emelkedett az ösztöndíjak száma – a Tempus Közalapítvány és Debrecen városa mellett az amerikai clevelandi közösség támogatta az itt tanulókat –, így ebben az évben összesen hatvanan kaptak lehetőséget arra, hogy térítésmentesen vehessék igénybe a szolgáltatást. A résztvevők közül többen magyarszakos diákok külföldi egyetemeken, sokan hobbiként tanulják a nyelvünket, de a többséget még mindig azok alkotják, akiknek magyar gyökereik vannak, és a szívükben érzik a késztetést a tanulásra.

A nyelvtanulás mellett természetesen ebben az évben is sok kulturális programon vehettek részt az érdeklődők. A hétvégéken az edelényi kastélyba, a Hortobágyra, Nyíregyháza-Sóstóra és Miskolcra látogathattak el. Népszerű program volt a biciklitúra zeleméri templomromokhoz, pedig a rekkenő hőségben nem kis próbatételt jelentett a bátor jelentkezőknek. Ebben az évben is közkedvelt volt a keddi folklórprogram, ahol különböző tájegységek dalait és táncait tanulhatták meg a magyar kultúra és nyelv szerelmesei, miután belekóstolhattak az adott régió ételeibe.

A középpontban azonban a legnagyobb kihívás, a magyar nyelv tanulása állt. A feladatot – a kiadott bizonyítványok alapján – sikeresen teljesítették a diákok. Minden héten nyelvi tesztet írtak, ahol beszámolhattak az újonnan tanultakról. Az egy hónap alatt összesen 144-en tanultak és vizsgáztak a Debreceni Nyári Egyetemen, és több mint 80 százalékuk ért el 90 százalék feletti eredményt a megmérettetésen.


Az ezen a nyáron kilencvenedik „születésnapját” ünneplő intézmény időkapszulába gyűjtötte a most itt tanulók üzeneteit – a 100. jubileumot együtt ünneplők számára. A távolabbi jövőre gondolva pedig a megnyitó ünnepség után fát ültetett a vezetőség a diplomata vendégekkel az egyetemi templom melletti parkban.

Debreceni Nyári Egyetem - PE