Kínai tanévzáró a Debreceni Egyetemen

A magyar alapszakon, magyar nyelven első alkalommal diplomát szerző kínai hallgatóitól köszönt el pénteken a Főépületben rendezett tanévzáró ünnepségen a Debreceni Egyetem (DE) Bölcsészettudományi Kara (BTK). A 12 végzős kínai diák egy nemzetközi oktatási együttműködésnek köszönhetően három éve kezdte meg tanulmányait Debrecenben.

- Mérföldkő ez az esemény a kar, az egyetem, de leginkább a diákok életében, hiszen a múlt héten sikeres záróvizsgát tettek magyar nyelv és irodalom alapszakon, így a képzésük véget ért – hangsúlyozta köszöntőjében Csatár Péter. A DE BTK stratégiai és gazdasági dékánhelyettese kiemelte: a legnagyobb elismerés illeti a végzős diákokat, hiszen vállalták azt a hatalmas feladatot, hogy otthonuktól és családjuktól távol, idegen nyelven végezzenek el egy egyetemi képzést.

Az előzmények 2015-ig nyúlnak vissza, amikor a Beijing International Studies University (BISU – Pekingi Nemzetközi Tanulmányok Egyeteme) egy hétéves programot indított: 20 középiskolás diák kezdte meg azt a speciális, hétéves kurzust, melynek keretében három év alatt még középiskolásként elsajátítva a magyar nyelvet a későbbiekben egyetemi tanulmányokat folytathatnak Magyarországon.

A BISU hallgatói írásbeli és szóbeli felvételi vizsgán vettek részt, a magyar alapszakra végül azok jutottak be, akik megfelelő eredménnyel végeztek.

Az oktatásban a BTK Magyar Irodalom- és Kultúratudomány Intézet, valamint a Magyar Nyelvtudományi Intézet oktatói és doktoranduszai vettek részt, akik számára igazi kihívást jelentett ez a munka.

Az ünnepségen online vett részt és mondott köszöntőt Jiang Lu, a Beijing International Studies University (BISU) dékánja, és a végzősök családtagjai is a virtuális térben lehettek részesei a tanévzárónak.

Szaffkó Péter, a Debreceni Nyári Egyetem igazgatója – aki a program kezdete óta kiemelkedő szerepet vállalt az együttműködésben – gratulált a végzősöknek, mint fogalmazott: bátrak voltak ahhoz, hogy felvállalják az ismeretlent, hogy megismerjenek egy számukra teljesen idegen kultúrát, amelynek mától nagyköveteivé is válhatnak.

- Ez a hétéves program, amelyet a Debreceni Egyetem Bölcsészettudományi Kara, a Debreceni Nyári Egyetem és a Pekingi Nemzetközi Tanulmányok Egyeteme közösen szervezett, a kínai-magyar csereprogramok és együttműködések egyik fontos eredménye, amely folytatódik és tovább fejlődik az elkövetkező években – fogalmazott köszöntőjében Cui Xianjun, a DE BTK Konfuciusz Intézet kínai igazgatója.

- Ez a 12 hallgató, akik az utóbbi 3 évben a szemünk láttára értek felelősségteljes felnőtté, helyt álltak a világjárvány okozta nehézségek ellenére is. Együttműködve a tanszékek oktatóival mindent megtettek azért, hogy tanulmányaik végeztével megérdemelten vehessék át diplomájukat – mondta el Dobi Edit, a program koordinátora, DE BTK Magyar Nyelvtudományi Intézet Magyar Nyelvtudományi Tanszék docense.

A végzősök nevében Han Yanfei – magyar nevén Hajni – mondott köszönetet, kiemelve, hogy van olyan diáktársa, aki vissza fog menni Kínába, de van olyan is, aki Debrecenben marad, és mesterképzésen folytatja tovább magyar szakos tanulmányait.

– Azt hiszem, nem az számít, hogy melyik utat választjuk, hiszen az egyetemen megszerzett tapasztalat és tudás mindig értékes lesz – hangsúlyozta Han Yanfei.

A program tovább folytatódik, hiszen a BTK-n a második évfolyamon 16 magyar szakon tanuló kínai diák zárta a tanévet.

Sajtóközpont - BZs