Jelentős események, rekordszámú híradás és egy megrázó veszteség – a sajtóban is nehéz, de eredményes évet zárt a Debreceni Egyetem. Mintegy ezer egyetemi hírt adott közre és több mint 30 ezer médiamegjelenéshez nyújtott segítséget idén az elhunyt sajtófőnök, M. Tóth Ildikó nevét viselő, átalakított sajtóközpont.

Egyetemi kutatásokkal, nemzetközi rangsorokban nyújtott teljesítménnyel, Karikó Katalin kitüntetésével és a hozzá kapcsolódó felajánlással, az intézmény kárpátaljai humanitárius tevékenységével, az Egészségtudományi Kar létrehozásával, a Gyógyszerésztudományi Kar új épületével, az országosan egyedülálló könnyűzenei képzés indításával, valamint a DEAC csapatainak sikereivel kapcsolatban jelent meg a hírekben legtöbbször a Debreceni Egyetem neve 2022-ben. Az országos és a helyi sajtóban mintegy 30 ezer alkalommal említették a cikkek, a beszámolók, a híradások a Debreceni Egyetemet.

A DE Sajtóközpontjának munkatársai mintegy ezer hírt publikáltak a hirek.unideb.hu oldalon 2022-ben, ami több mint 40 százalékos növekedés az elmúlt évihez képest. 2014 óta ebben az esztendőben lehetett a legtöbb cikket olvasni az egyetem híroldalán, ahol több mint 1100 eseményről fotógaléria is megjelent.

A legnépszerűbb tartalmak a legfontosabb egyetemi eseményekről, fejlesztésekről, kutatási eredményekről és publikációkról, intézményi változásokról, kitüntetésekről, kinevezésekről számoltak be. Az egyetemi híroldal látogatottsága is kiemelkedő eredményt hozott, idén több mint 820 ezer alkalommal választották a felhasználók a hirek.unideb.hu-t.

A közmédia is rendre foglalkozott a Debreceni Egyetem történéseivel, tudósítottak az eseményekről, interjúkat készítettek a DE tudományos szakembereivel, oktatóival. Összességében csak a közmédiában mintegy kétezer alkalommal említették a Debreceni Egyetem nevét. 

A DEAC ezúttal is fontos téma volt a sajtóban, az egyetemi sportklub kiemelkedő aktivitással volt jelen ebben az évben is, csaknem 15 ezer alkalommal jelent meg a különféle híradásokban. Idén három új szakosztály (vívó, terepfutó, lovaglás) megalakulását is bejelentette a klub, így ma már harmincegy szakosztállyal működik.

Élénk érdeklődést lehetett tapasztalni az év folyamán a különféle egyetemi témák, kutatások, egyéb aktualitások iránt, az újságírók mintegy 800 alkalommal kérték a Sajtóközpont közreműködését interjúik, cikkeik elkészítéséhez.  

A Klinikai Központtal kapcsolatos intézményi fejlesztések és változások, az ukrajnai menekülteknek szánt segítségnyújtás, a Műszaki Kar és az Enjoy Robotics Zrt., a Krones, vagy éppen a Siemens közötti együttműködés, a DE-n végzett implantátum-alapanyag fejlesztés, Karikó Katalin felajánlása az egyetem kutatásaihoz, az önálló Gasztroenterológiai Klinika létrehozása, az ukrajnai menekültek támogatására rendezett segélykoncert a Nagytemplomban, valamint az egyetemi vívócsarnok és a küzdősport-terem átadása volt az év első felében a legtöbb kattintást és megjelenést generáló téma.

A következő hónapokban is számos történés keltett nagy sajtóvisszhangot. Ilyen volt például az űrtudományi szakirányú továbbképzés indítása, a doktoravató ünnepségek, a Bölcsészettudományi Kar és a Yettel, valamint a MODEM közötti együttműködési megállapodások megkötése, vagy éppen az Integrált Reumatológiai Klinika megalakulása. Ugyancsak központi téma volt 2022 második felében a Gróf Tisza István Debreceni Egyetemért Alapítvány kuratóriumi elnökének munkáját segítő Tudományos Társadalmi és Tanácsadó Testület megalakulása, az Egészségtudományi Kar létrehozása, az E-sport Központ megnyitása, a hidrobiológiai oktatás hatvan éves jubileuma, illetve a Kémia Koordinációs Intézet létrejötte.

Sok megjelenést generáltak a DE tematikus intézményi rangsorokban elfoglalt helyezéseiről szóló beszámolók, valamint az olyan híradások, melyek arról szóltak, hogyan használják a drónokat és a 3D nyomtatást az építészetben.

A tudósítások bemutatták az első diplomás pilótákat, az okoslelet kifejlesztését és az új szuperszámítógép érkezését, valamint a kortárs könnyűzenei képzés elindításáról szóló bejelentést és gálaműsort, illetve a Dóczy utcai sporttelepen kezdődött látványos fejlesztéseket, építkezéseket, az oDEon külföldi hallgatókból és egyetemi dolgozókból álló társulatainak előadásait és természetesen az ország egyedülálló tanévnyitó stadionshow-ja, a yoUDay is a legjelentősebb események között szerepelt 2022-ben.

A Debreceni Egyetem M. Tóth Ildikó Sajtóközpont munkatársai köszönik az egyetemi vezetők, oktatók, kutatók és dolgozók közreműködését a nyilatkozatok és cikkek elkészítésében, a helyi és országos média képviselőinek munkáját pedig az egyetemi sajtómegjelenésekben. 

Mindenkinek békés, boldog ünnepet, egészségben és sikerekben gazdag új esztendőt kívánunk!

DE M. Tóth Ildikó Sajtóközpont