Szabó Gábor, a Debreceni Egyetem Általános Orvostudományi Karának iskolateremtő egyetemi tanára, a jogelőd Debreceni Orvostudományi Egyetem egykori rektora emlékére állítottak szobrot. Juha Richárd Munkácsy-díjas szobrászművész alkotását a Belgyógyászati Intézet parkjában leplezték le kedden.

Szabó Gábor a Debreceni Tudományegyetem Orvosi Karán 1951-ben szerzett orvosi diplomát. Első munkahelye a Debreceni Orvostudományi Egyetem Gyógyszertani Intézetében volt. 1963-ban az újonnan szervezett Orvosi Biológiai Intézetben tanszékvezető egyetemi tanár lett. 1982-ben az Magyar Tudományos Akadémia rendes tagjává választották. Nevéhez fűződik a modern genetika oktatás bevezetése az egyetemen, melyet az országban elsőként valósított meg.

Rektorként demokratikus vezetési stílust honosított meg a DOTE-n. Munkája során az egyetem nemzetközi kapcsolatainak bővítésére törekedett. Számos hazai és nemzetközi szervezetben töltött be komoly pozíciókat, például részt vett a WHO Főigazgatósága tudományos tanácsadó testületében.

Rektorsága alatt nagyszabású beruházások valósultak meg: ebben az időszakban fejeződött be az Elméleti Tömb építése, ekkor készült az új Fogászati Klinika, a szülészeti pavilon, a mosoda, hallgatói és ápolónői kollégiumok, és ekkor zajlott a klinika közműveinek nagyszabású korszerűsítése.

Szabó Gábor akkor hozott modern tanyagot az orvosképzésbe, amikor még dogmák éltek. Fantasztikus előadásokat tartott, a diákok szerettek nála vizsgázni – emlékezett a szobor leleplezésekor Mátyus László, a Debreceni Egyetem Általános Orvostudományi Karának dékánja.

Kiemelte, hogy a néhai professzor kutatásairól szóló publikációi rendkívül precízek és nemzetközi színvonalúak voltak.

- Nagyon jó dolog, hogy ez a szobor megszületett. Jó dolog, mert ha problémás döntéseink előtt, elsétálunk erre, akkor Szabó Gábor erkölcsi tartást sugárzó tekintetéből, erőt tudunk meríteni – jelentette ki  Mátyus László

Szabad János, a Szegedi Tudományegyetem egyetemi tanára a genetikusok nevében arra emlékezett, hogy 1991-ben megalakult a Magyar Genetikai Egyesület, melynek elnöke Szabó Gábor professzor lett. – Engem leginkább a higgadtsága és a humorérzéke nyűgözött le – tette hozzá.

- Szabó professzornak úttörő szerepe volt az orvosi biológia és az orvosi genetika oktatásában a 60-as években, miután a genetika megszűnt burzsoá áltudomány lenni – vélte Bíró Sándor, a Debreceni Egyetem Általános Orvostudományi Kar Humángenetikai Tanszék korábbi vezetője.

Az ünnepség végén Mátyus László a Debreceni Egyetem nevében koszorút helyezett el a szobor talapzatán.


Sajtóiroda - OCs