Májusi lapszám – sport, gazdaság és természetvédelem

Miként segíti a Debreceni Egyetem profi sportoló hallgatóit a mentorprogramon keresztül, mi történik az intézmény Noszvaj-Síkfőkúton található Soó Rezső Kutatóházával és hogyan alakul át az afrikai nők gazdaságban betöltött szerepe – egyebek mellett ezekről is lehet olvasni az Egyetemi Élet új számában.

A 2023/2024-es tanév első félévében harmincnégy hallgató vett részt a Debreceni Egyetem élsportolókat támogató programjában, amely elsősorban abban segíti a fiatalokat, hogy a hazai és világversenyeken túl a vizsgákon is megállják a helyüket. A mentorprogramról a lap újságírója Bácsné Bába Évát, a Gazdaságtudományi Kar stratégiai és kommunikációs dékánhelyettesét, a Sportgazdasági és -menedzsment Intézet igazgatóját kérdezte. Támogatott sportolók is megszólalnak a cikkben, akik elmondják, mit nyújt nekik a mentorprogram.

Négy orvostudományi képzést folytató egyetem sportolói öt sportágban mérték össze tudásukat nemrég a Debreceni Egyetem sportlétesítményeiben a Medikus Kupáért. A Debreceni Egyetem a SOTE, valamint a Szegedi és a Pécsi Tudományegyetem csapatait fogadta. A DE férfi kosárlabdacsapata aranyérmet szerzett, valamint röplabdás és focista hölgyeink is a dobogó legfelső fokára állhattak fel. Női kézilabdában és férfi röplabdában második lett a DE, férfi kézilabda-, férfi röplabda-, női kosárlabda-, női és férfi vízilabdacsapatunk pedig bronzérmet nyert. Az Egyetemi Élet sport rovata részletesen tudósít az idei kupáról.

Olvashatnak a lapban arról is, hogy a Bölcsészettudományi Karon nagy hagyományuk van a tanszéki tanulmányi, szakmai utaknak, tehetségnapoknak, amelyek úti célja a Noszvaj-Síkfőkúton található Soó Rezső Kutatóház. A ház törzsvendégei, a kommunikáció-média szakos hallgatók április elején is visszatértek a hegyi lakba. A kutatóház hamarosan ideiglenesen bezárja kapuit, az épületet ugyanis felújítják, hogy az ősszel visszatérő hallgatók már korszerű körülmények között élvezhessék a közös tanszéki, szakos programokat.

A reformáció térhódítása miatt az 1500-as évek közepén a katolikusok elhagyták Debrecent és csak bő 160 évvel később tértek vissza. Az 1693. április 11-én jóváhagyott szabad királyi város rang odaítélésének feltételeként kellett a „kálvinista Rómába” visszaengedni a katolikusokat. A szövevényes történet részletei a Debrecen utcáin helytörténeti sorozat legújabb részében bontakoznak ki.

Az afrikai nők gazdasági helyzetével foglalkozik az Egyetemi Élet egyik cikke a Deficit oldalon. A szerző megállapítja: a földrész országainak gazdaságai hatalmas változásokon, fejlődésen mennek keresztül, miközben továbbra is jelen vannak a nemi alapú megkülönböztetések, amik a gazdasági hatékonyságra és a jólétre is negatív befolyást gyakorolnak.

A Zöldebbítő oldal egyik írásából azt tudhatjuk meg, hogy madarainkat számos módon segíthetjük az év szinte bármely időszakában. Télen helyezhetünk ki madáretetőt, melybe az első fagyok megjelenése idején magvakat, főként napraforgót rakhatunk. Egész évben létesíthetünk ugyanakkor madáritatót, amely nemcsak a madarak szomját olthatja, hanem kiváló fürdőzési lehetőséget is nyújt számukra.

A teljes Egyetemi Élet ide kattintva olvasható.

 
Sajtóközpont - OCs