Elindult a Debreceni Egyetem külföldi hallgatóinak intézményi szintű mentálhigiénés ellátása, amelynek a DE Népegészségügyi Kar Népegészségügyi Iskolája ad helyet. A kar együttműködik a tevékenységet szakmailag koordináló Mentálhigiénés és Esélyegyenlőségi Központtal.

A Debreceni Egyetemen évek óta foglalkoznak a hallgatók pszichés, lelki problémáinak kezelésével, amit a mostani együttműködés egy új területre is kiterjeszt: a DE Mentálhigiénés és Esélyegyenlőségi Központ (DEMEK) a Népegészségügyi Karral (NK) közösen ingyenes mentálhigiénés konzultációs szolgáltatást nyújt az egyetemen tanuló külföldi hallgatók számára is. Az egyetemi szintű szolgáltatás kialakításban Bartha Elek oktatási rektorhelyettes is részt vett, a szolgálat működési költségeit pedig a Nemzetközi Oktatást Koordináló Központ (NOKK) biztosítja.

A központ és az NK együttműködése révén a kar Népegészségügyi Iskolájának tetőterében (Kassai úti campus, Népegészségügyi Iskola épület) alakították ki az ellátáshoz szükséges infrastruktúrát. Zsuga Judit, a Népegészségügyi Kar dékánja elmondta: folyamatosan emelkedik a Debreceni Egyetemen tanuló külföldi hallgatók száma, és a konzultációs lehetőség iránt is egyre nagyobb az igény.

- A hallgatói létszám emelkedése miatt felülvizsgáltuk a rendszert annak érdekében, hogy az ellátás összegyetemi keretek között folyamatosan kidolgozott szakmai protokoll alapján működjön. Elindult a párbeszéd arról, hogyan lehetne a folyamatot támogatni. Bízunk benne, hogy a kari szintű kezdeményezéseket követő egységes rendszer hatékony lesz, ugyanis kiemelt fontosságúnak tartjuk a tevékenység támogatását – hangsúlyozta a dékán.

A Debreceni Egyetemen így a magyar és külföldi hallgatók számára egyaránt ingyenesen elérhető a szolgáltatás. Berényi András központvezető elmondta, a cél az esélyegyenlőség megteremtése.

- Az egyetem vezetése úgy döntött évekkel ezelőtt, hogy magyar hallgatók számára térítésmentesen biztosítja az egyetemen a mentálhigiénés támogatást. Az esélyegyenlőség megteremtése érdekében vált fontossá, hogy a külföldi diákok számára is elérhető legyen a szolgáltatás.  Leggyakrabban stresszkezelési, a járvány kapcsán felmerülő lelki nehézségek, családi, párkapcsolati, pszichés problémák miatt fordulnak hozzánk segítségért a külföldi hallgatók. Félállásban klinikai szakpszichológus és két pszichológus rendszeres szupervízió mellett látja el a hallgatókat – mondta el a központvezető.

Az öt ülést magába foglaló konzultációra a jelenlegi járványügyi helyzetben online lehet jelentkezni a mentalconsolt@unideb.hu email címen, míg bővebb információt a https://demek.unideb.hu/en honlapon lehet olvasni a szolgáltatásról.

Sajtóiroda - BZ