Újabb, több mint 11 millió forint értékű adománnyal segíti az NI a Debreceni Egyetem műszaki és természettudományos képzéseit. A szerdai ünnepélyes adományátadás alkalmával a Műszaki Kar 4 millió, a Természettudományi és Technológiai Kar 7,4 millió forint értékben részesült a technológiai támogatásból.

- Napjainkra olyan mértékben felgyorsult a technikai fejlődés, hogy egy felsőoktatási intézménynek a biztos természettudományi és műszaki alapok átadása mellett nincs kapacitása, hogy a legkorszerűbb technológiákat is megismertesse a hallgatókkal. Éppen ezért van szükség az olyan megbízható vállalati partnerekre, amelyek képesek a magasszintű iparban is használt eljárások és technológiák használatára kiképezni a fiatalokat – hangsúlyozta a szerdai adományátadáson mondott köszöntőjében Csernoch László.

A Debreceni Egyetem tudományos rektorhelyettese példamutatónak nevezte az intézmény és az NI Hungary Kft. szoros együttműködését, és kiemelte, hogy a vállalati felajánlások révén az egyetemi hallgatók folyamatosan a megújuló műszaki igényekhez alkalmazkodó modern eszközökkel tudnak dolgozni gyakorlati foglalkozásaik alkalmával.

- A vállalat által létrehozott kihelyezett tanszék révén az intézmény képes olyan speciális szakmai tudással rendelkező szakembereket képezni, amilyenre az NI Hungary-nek, illetve az iparág többi vállalatának is szüksége van – tette hozzá Csernoch László rektorhelyettes.

Hosszu Róbert, az NI Hungary Kft. ügyvezetője köszöntőjében elmondta, hogy már a vállalat alapítása óta szoros és folyamatos az együttműködés a cég és az egyetem között, melyet a 2019-ben aláírt stratégiai együttműködéssel formalizáltak, és azóta folyamatosan töltik meg tartalommal. Ennek a példamutató kapcsolatnak is köszönhető, hogy a Debreceni Egyetemen végzett hallgatók kellő szakmai tapasztalatot szerezve egyre nagyobb számban helyezkedhetnek el az amerikai cégnél vagy az ipar egyéb területein.

- Az NI Hungary Kft. 20 éves megalapítása óta bővíti oktatási együttműködését a Debreceni Egyetemmel, közös oktatási, kutatási programokkal, illetve nagy értékű hardver és szoftver adományokkal járult ahhoz hozzá, hogy a régiós központban a legmagasabb technológiai és tudásigényű követelményeknek is megfeleljen a képzés. Csak az utóbbi három évben több mint 100 millió forint értékben eszköz- és szoftvertámogatást nyújtott az amerikai vállalat. 2021 júliusában Kihelyezett Mechatronikai Tanszéket hozott létre az NI a Műszaki Karon, ahol magasabb szintű tudáskörnyezetben az egyetemisták valós ipari megoldásokkal találkoznak, MultiSIM és Ultiboard szoftverekkel tervezési szimulációkat hoznak létre, illetve nyomtatottáramkör-tervezéssel foglalkoznak.

Az NI Hungary Kft. az egyetemmel együttműködve arról is döntött, hogy a Műszaki Kar Ótemető utcai campusára tervezett új épületben, a Mechatronikai Tanszéken kialakít egy 125 m² területű laboratóriumot, amely professzionális mérési környezetet biztosít a diákok számára. A felsőfokú műszaki oktatás további támogatásaként pedig az NI 2030-ig elérhetővé tette az egyetem számára korábban adományozott LabVIEW licenc használatát, valamint határozatlan időre biztosította a szakirányok számára a Multisim és Ultiboard szoftverek alkalmazását.

Makkai Csanád, az NI Hungary Kft. gyártásmérnökségi igazgatója, a Kihelyezett Mechatronikai Tanszéket is vezető címzetes egyetemi docens kiemelte, hogy az egyetem és az amerikai vállalat együttműködésének újabb fejezeteként a cég a Műszaki Kar Mechatronikai Tanszékének összesen mintegy 4 millió forint (12 100 USD) értékben adományoz monitorokat, szabványkönyveket és NI termékeket, míg a Debreceni Egyetem Természettudományi és Technológiai Karának Fizikai Intézetében működő villamosmérnök képzés összesen 7,4 millió forint (22 700 USD) értékű adományt: szerver gépeket, monitorokat és szabványkönyveket kap. A támogatás egyrészt az elektronikai gyártástechnológia még színvonalasabb oktatásában, másrészt az ipari partner által inspirált hallgatói, önállóan vagy teamben végzett projektekben hasznosul.


Az NI vezetői reményüket fejezték ki, hogy az újabb hozzájárulás fontos üzenettel bírhat az elektronikai ipar szereplői számára, hogy a szektor tudatosságának és vonzerejének növelése érdekében stratégiai célkitűzésként kell kezelni a Debreceni Egyetem műszaki és természettudományos képzésének támogatását.

Sajtóiroda - TPL