Komondor beköltözött a Debreceni Egyetemre

Üzembe helyezték Magyarország legnagyobb teljesítményű szuperszámítógépét a Debreceni Egyetem Kassai úti campusán. A Komondor nevet viselő gép a DE oktatói és kutatói munkáját is segíti a jövőben. A Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség (KIFÜ) új gépe megtízszerezi az itthon elérhető jelenlegi HPC-kapacitást.

Két éven át tartott az 5 petaflops teljesítményű szuperszámítógép kialakítása, az elmúlt hónapok tesztidőszakát követően pénteken ünnepélyes keretek között adták át a Komondort, mely a Debreceni Egyetemen fog működni. Az ország legújabb és egyben legerősebb szuperszámítógépére a nagy mennyiségű adatok feldolgozásában szinte minden tudományterületen szükség van. A mesterséges intelligencia, valamint big data partíciót is tartalmazó Komondor másodpercenként akár tízezerszer nagyobb volumenét hajthatja végre az asztali gépek számolási, adatfeldolgozási képességének, egyszerre ötvenezer laptop használatának felel meg a kapacitása.

Spaller Endre, a Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség (KIFÜ) elnöke kiemelte, hogy az adatalapú szemlélet felé halad a világ, ami a mindennapi feladatok megoldását is megkönnyítheti.

- Lassan elmosódik a határ a virtuális világ és a valóság között, mely az egyre inkább adatalapú megközelítés alapján működő tudományos világra is jellemző. A Komondor egy kutatási infrastruktúra, elsősorban kutatók fogják használni, de a gazdaságban megjelenő magas hozzáadott értékű tevékenységet is erősítheti. A KIFÜ-nek már volt szuperszámítógépe Debrecenben, a mostani azonban sokkal erősebb a korábbinál. A múlt kedvező tapasztalatai, az egyetemmel való kiváló kapcsolat is indokolta azt, hogy az új HPC-rendszer ide kerüljön. Fontos mérföldkő ez, talán az évtized IT-beruházása - emelte ki a KIFÜ elnöke.

Bács Zoltán, a Debreceni Egyetem kancellárja az átadó ünnepségen kiemelte: a DE számára stratégiai jelentőségű a fejlesztés, hiszen rengeteg lehetőséget rejt magában a technológia, ami a tudományos tevékenységben is nélkülözhetetlen. 

- Büszkék vagyunk arra, hogy a Debreceni Egyetemen működhet az ország legerősebb szuperszámítógépe. A mostani fejlesztést megalapozta, hogy már korábban is voltak ilyen gépek nálunk, és felépült egy HPC-központ is. Kialakult az a tudásbázis, ami ma már alapjaiban határozza meg az Informatikai Karon zajló oktatást, segíti az egyetemi kutatásokat. Az intézmény mintegy száz oktatója használja a szuperszámítógépet. Alig több mint tíz év alatt sikerült elérni, hogy az egész ország kiszolgálására alkalmas HPC-rendszernek adjon otthont a Debreceni Egyetem. Az Informatikai Karon meghatározó jelentőségű az adattudomány, a mesterséges intelligencia, számos tudományterületet kiszolgálnak, emiatt fontos stratégiai döntés volt az egyetem és a szakemberek részéről, hogy a Kassai úti campuson kapott helyet ez nagy kapacitású gép - fogalmazott a kancellár.

Az egyetemi vezető megjegyezte, hogy a gép a tudományos és kutatás-fejlesztési tevékenysége mellett a városi sportélet számára is hasznos, hiszen az üzemeltetése nyomán keletkező hulladékhőt a városi uszodához vezetik. 

Papp László, Debrecen polgármestere beszédében az új HPC-rendszer gazdasági előnyeire hívta fel a figyelmet. Mint mondta: Debrecenben fontos szerepet tölt be az informatika, és örömtelinek nevezte, hogy a megyeszékhelyen működhet az ország legerősebb szuperszámítógépe. A polgármester hozzátette: a tervek szerint hamarosan összekötik a létesítményt az uszodával, hogy a gép által termelt hőenergiát hasznosítsák a sportuszoda fűtésében.

- Jövőbe mutató fejlesztésről van szó, az elmúlt száz évben többet változott az élet, mint ötszáz év alatt, és ez a folyamat még tovább fog gyorsulni. A fejlődés motorját az olyan, magas hozzáadott értékű fejlesztések jelentik, amelyek a gazdasági szereplőkhöz és a Debreceni Egyetemhez kapcsolódnak. Az oktatási, tudományos tapasztalatok hajtóerőt jelentenek a város számára, az innováció pedig igényes gazdasági szereplőket vonz a megyeszékhelyre. A szuperszámítógép távlatot nyit a mindennapi életben, hiszen a jövő új erőforrása az adat - közölte a polgármester.

Az ünnepélyes átadáshoz kapcsolódóan szakmai előadásokon mutatták be a Komondort, amelyet az esemény résztvevői a gépterem bejárása során testközelből is szemügyre vehettek. A rendezvény drónkiállítással, robot és VR-szemüveg bemutatóval egészült ki. 

A szuperszámítógépet a hazai felsőoktatási intézmények, kutatóintézetek és partnereik ingyen használhatják, valamint bizonyos esetekben kutatás-fejlesztést végző vállalatok számára is elérhető lesz.

A nemzeti szuperszámítógép-infrastruktúra és -ökoszisztéma fejlesztéséhez a Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség 5 milliárd forint vissza nem térítendő európai uniós támogatásban részesült a GINOP-3.1.5-20-2020-00001 Szuperszámítástechnikai szolgáltatások kialakítása a hazai IKT vállalkozásoknak elnevezésű kiemelt projekt, valamint 712 millió forint támogatásban az EUROCC - National Competence Centres in the framework of EuroHPC projekt keretében.


Sajtóközpont - BZ