Hagyományosan a Sárgulással búcsúztak a Debreceni Egyetemtől a Böszörményi úti campus végzősei. A tradicionális, egyhetes programsorozat pénteken a leglátványosabb eseményéhez érkezett, amikor a GTK és a MÉK hallgatói fogatokon és hintókon vonultak Debrecen főterére, majd az Egyetem térre. A 49. alkalommal megtartott, hagyományőrző rendezvényen csaknem hatszáz fiatal köszönt el az intézménytől.

Idén 43 lovasfogattal és 6 hintóval indultak a Debreceni Egyetem Böszörményi úti campusáról a Gazdaságtudományi (GTK), valamint a Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar (MÉK) végzősei a város főterére, ahol Fenyves Veronika, a GTK és Stündl László, a MÉK dékánja, valamint Piros Zoltán önkormányzati képviselő köszöntötte őket.

A hagyományos népviseletbe öltözött hallgatók csikós bemutatóval búcsúztak a Nagytemplom előtt a várostól, ezt követően pedig a Debreceni Egyetem Főépületéhez vonultak.

- A Sárgulás a Debreceni Egyetem egyik legnemesebb hagyománya. A diákéveik, életük egyik meghatározó élménye, amely a nehéz pillanatokban is ösztönzően hathat majd. Amikor végignézek önökön, azt gondolom, hogy az a munka, amit a Debreceni Egyetemen végzünk, nemcsak hasznos, hanem végtelenül örömteli – köszöntötte a végzős hallgatókat Szilvássy Zoltán rektor.

Bács Zoltán kancellár beszédében visszaemlékezett arra, amikor ő is az ünneplő hallgatói közösség tagjaként búcsúzott az egyetemtől.

-  Harminc év után is szép a Sárgulás emléke. Soha ne felejtsétek el az alma matert, az egyetem Böszörményi úti campusát és folytassátok tanulmányaitokat! Az itt szerzett tudás ugyanis végig segíteni fogja az életeteket. A mai napra emlékezzetek a legkedvesebb gondolatokkal, a következő hetekben pedig zárjátok sikeresen a tanulmányaitokat – mondta a kancellár.

Kossa György, a Gróf Tisza István Debreceni Egyetemért Alapítvány kuratóriumi elnöke a Sárgulás eredetét idézte fel és a hagyományok megőrzésének fontosságát hangsúlyozta.

- A hagyományok jelentik a jelent és a jövőt, csak ezekkel van mire építkezni. Jövőre, az ötvenedik Sárguláson szeretnénk majd megmutatni, hogy az agrárképzés központja Debrecen, hatása pedig az egész Kárpát-medencében érezhető – tette hozzá Kossa György.

Az ünneplő hallgatók palotást és hajdúsági táncot jártak a Főépület előtt, majd a fogatokkal visszatértek a Böszörményi úti campusra, ahol a hagyományos korsóavató, végül sárgulási bál zárja a programot.


A Gazdaságtudományi (GTK), valamint a Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar (MÉK) végzősei számára a két kar hallgatói önkormányzata szervezte május 8-12. között a sárgulási hetet. A programok között főzés, éjszakai túra, stand up comedy és tanár-diák est is szerepelt.

Sajtóközpont - ÉE