Idén 43 lovasfogattal és 6 hintóval indultak a Debreceni Egyetem Böszörményi úti campusáról a Gazdaságtudományi (GTK), valamint a Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar (MÉK) végzősei a város főterére, ahol Fenyves Veronika, a GTK és Stündl László, a MÉK dékánja, valamint Piros Zoltán önkormányzati képviselő köszöntötte őket.
A hagyományos népviseletbe öltözött hallgatók csikós bemutatóval búcsúztak a Nagytemplom előtt a várostól, ezt követően pedig a Debreceni Egyetem Főépületéhez vonultak.
- A Sárgulás a Debreceni Egyetem egyik legnemesebb hagyománya. A diákéveik, életük egyik meghatározó élménye, amely a nehéz pillanatokban is ösztönzően hathat majd. Amikor végignézek önökön, azt gondolom, hogy az a munka, amit a Debreceni Egyetemen végzünk, nemcsak hasznos, hanem végtelenül örömteli – köszöntötte a végzős hallgatókat Szilvássy Zoltán rektor.
Bács Zoltán kancellár beszédében visszaemlékezett arra, amikor ő is az ünneplő hallgatói közösség tagjaként búcsúzott az egyetemtől.
- Harminc év után is szép a Sárgulás emléke. Soha ne felejtsétek el az alma matert, az egyetem Böszörményi úti campusát és folytassátok tanulmányaitokat! Az itt szerzett tudás ugyanis végig segíteni fogja az életeteket. A mai napra emlékezzetek a legkedvesebb gondolatokkal, a következő hetekben pedig zárjátok sikeresen a tanulmányaitokat – mondta a kancellár.
Kossa György, a Gróf Tisza István Debreceni Egyetemért Alapítvány kuratóriumi elnöke a Sárgulás eredetét idézte fel és a hagyományok megőrzésének fontosságát hangsúlyozta.
- A hagyományok jelentik a jelent és a jövőt, csak ezekkel van mire építkezni. Jövőre, az ötvenedik Sárguláson szeretnénk majd megmutatni, hogy az agrárképzés központja Debrecen, hatása pedig az egész Kárpát-medencében érezhető – tette hozzá Kossa György.
Az ünneplő hallgatók palotást és hajdúsági táncot jártak a Főépület előtt, majd a fogatokkal visszatértek a Böszörményi úti campusra, ahol a hagyományos korsóavató, végül sárgulási bál zárja a programot.
A Gazdaságtudományi (GTK), valamint a Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar (MÉK) végzősei számára a két kar hallgatói önkormányzata szervezte május 8-12. között a sárgulási hetet. A programok között főzés, éjszakai túra, stand up comedy és tanár-diák est is szerepelt.
Sajtóközpont - ÉE