A GYTK új otthona: oktatás, kutatás, gyártás egy helyen

Projektzáró rendezvényen mutatták be kedden a Debreceni Egyetem Gyógyszerésztudományi Karának hamarosan elkészülő új épületét, illetve a hozzá kapcsolódó, gyógyszergyártásra, annak oktatására, valamint gyógyszerkutatásra egyaránt alkalmas Nemzeti Gyártó - Kutató - Oktató Középüzemet.

Néhány hét múlva befejeződik az a 11 és fél milliárd forintba került beruházás a Debreceni Egyetem (DE) Vezér utcai ipari parkjában, melynek eredményeként a XXI. századnak megfelelő, csaknem nettó 3500 négyzetméteres, háromszintes új székházba költözhet a DE Gyógyszerésztudományi Kara (GYTK) és megkezdheti működését az épülethez tartozó Nemzeti Gyártó - Kutató - Oktató Középüzem is.  

- A komplexum nemcsak az oktatást és a kutatást szolgálja, hanem gyártókapacitással is rendelkezik. Ez mutatja, hogy az egyetem stratégiai célja, hogy kilépjen a piacra és ipari szereplővé is váljon. Ez bevételnövekedéssel is jár majd, ugyanakkor az oktatás, a kutatás színvonalát is emeli – vélte a 2021 elején indított és ez év végén záruló projekt zárórendezvényén a Debreceni Egyetem élettudományokért felelős ágazatfejlesztési rektorhelyettese.

Tőzsér József kiemelte: a GYTK az élettudományok terén az egyik legdinamikusabban fejlődő kar, amely ezzel újabb lendületet kap.
 

Bács Zoltán, a DE kancellárja szerint komoly mérföldkőhöz érkezett az egyetem. Hat, hét évvel ezelőtt több olyan pályázatra jelentkezett az intézmény, amelyek révén egyedi egészségipari ökoszisztéma kialakítására törekszik. Ezek infrastrukturális elemei most kezdenek összeállni és a tartalom is sokat lépett előre.  

- Olyan egyedi egészségipari ökoszisztéma épül az egyetem körül, amely Európában egyedülálló, erre büszkék lehetünk. Ezek közül a Nemzeti Gyártó - Kutató - Oktató Középüzem az egyik legnagyobb – fogalmazott a kancellár. 

Bács Zoltán arról is beszélt, hogy a szomszédos telken megvalósult a PILOT üzem, ahol kutatási, fejlesztési tevékenységet folytathatnak az egyetem munkatársai és a partner cégek, valamint a közelben épül a Nemzeti Oltóanyaggyár.

- Amikor néhány év múlva ezek mind működni kezdenek, igencsak jó helyzetbe hozzák a Debreceni Egyetemet és a gyógyszeripart. Olyan tudás éled újjá, amely szinte teljesen eltűnt az elmúlt évtizedekben – fogalmazott.   

A DE GYTK dékánja, az Egészségipari Intézet igazgatója kiemelte, hogy új korszak köszönt be a kar életébe, otthont kapnak, ami nemcsak Magyarországon, hanem külföldön is pozícionálja őket.  

- Figyelembe vesszük a felsőoktatással szembeni elvárásokat és egyeztetjük képzéseinket a munkaerőpiaci szereplők igényeivel. Nagyon fontosnak tartjuk, hogy a tudomány korszerű eredményeit folyamatosan kövessük és beillesszük az oktatásba. Ennek is köszönhető, hogy hallgatóink a diplomaszerzést követően rendkívül gyorsan el tudnak helyezkedni és jó pozíciókba tudnak kerülni – hangsúlyozta Bácskay Ildikó.  

A kari vezető hozzátette: nemzetközi színvonalú projekteket kívánnak az új épületben megvalósítani, amihez már adott lesz a teljes infrastruktúra.  

- Így már komolyan be tudunk kapcsolódni a nemzetközi innovációs értékláncba úgy, hogy adott esetben az alapkutatástól kiindulva egészen a piaci bevezetésig el tudunk vinni egy terméket, ami óriási előrelépés – emelte ki.  

Ujhelyi Zoltán, a DE GYTK Gyógyszertechnológiai Tanszék adjunktusa kiemelte: a középüzem nemcsak termékfejlesztéssel, gyártással, hanem oktatással és tudomány-népszerűsítéssel is foglalkozik majd. A gyógyszeripar nagyon várja az olyan frissen végzett gyógyszerészeket, akik korszerű és gyakorlati tudással rendelkeznek.
 


 
Sajtóközpont - OCs