A Zeneművészeti Karon ülésezett a kuratórium

Az egyetem kötelessége az értékteremtés. A zeneművészet pedig mint az egyik meghatározó művészeti ág lényeges alkotóeleme az egyetemes kultúrának, így intézményünk számára is fontos terület – fogalmazott Kossa György, a DE-t fenntartó alapítvány kuratóriumi elnöke a Zeneművészeti Karon tartott kihelyezett kuratóriumi ülésen.

Először tartott kihelyezett ülést a Debreceni Egyetemet fenntartó Gróf Tisza István Debreceni Egyetemért Alapítvány kuratóriuma a Zeneművészeti Karon, ahol a legfontosabb stratégiai célokról és fejlesztési irányokról is szó esett. Kossa György elmondta, hogy a zeneművészeti képzés az egyik fontos láb az intézmény társadalmi szerepvállalásában, példaként hozta a Békekoncertet, melyen a ZK művészei is felléptek.

- A zeneművészeti képzés és kutatás egyedülálló értékteremtés, amely közvetlenül az emberekhez szól. A kar részéről prioritásokat kell megfogalmazni, s bár nem látható a gazdasági válság vége, de az egyetem a fejlesztések révén igyekszik „előre menekülni”. A DE legfőbb tőkéje a tudás, ebből kell a materiális javakat létrehozni, ugyanez igaz a Zeneművészeti Karra is, amely már számos alkalommal bizonyította, hogy képzései nemcsak itthon, de a zeneművészet nemzetközi versenyében is megállják helyüket. A kuratórium részéről igyekszünk a további fejlődéshez minden szükséges feltételt biztosítani – hangsúlyozta a kuratóriumi elnök.

Bács Zoltán, a kuratórium titkára, a DE kancellárja kiemelte: megkerülhetetlen cél a könnyűzenei képzés elindítása a karon, ami hamarosan meg is történhet.

- Ugyanazt az utat szeretnénk bejárni, mint a sportszervezés esetében: be akarjuk indítani a könnyűzenei képzést, s bár ilyen irányú tanfolyam létezik nálunk, de akkreditált képzésre is nagy igény van. Mindent meg fogunk tenni azért, hogy elinduljon az oktatás, ezáltal a Debreceni Egyetem egy teljesen új felületre is ki tud majd lépni – fogalmazott a kancellár.

Az eseményen a ZK dékánja, Lakatos Peter bemutatta a kart, valamint a Liszt terem oktatásban és a helyi kulturális életben betöltött jelentőséget méltatta.

-Fontos ez a terem, hiszen itt zajlik az egyetemi koncertélet. A kar különlegessége, hogy minden egy helyen van, koncertterem, tantermek és kollégium is. Mindezek alapján a zenei nevelés mellett az életre való felkészítésben is szerepe van a karnak, oktatóink mentorok is egyben így a lelki, pszichés problémákban is igyekszünk segítséget nyújtani – emelte ki a kari vezető a Liszt teremben.

A dékán előadásában ismertette a kar történetét, szervezeti felépítését, az oktatási specialitásokat, a képzési palettát, a felvételi arányokat, tapasztalatokat, zenepedagógiai kutatásokat, valamint elmondta, hogy a keleti régió legmodernebb stúdiójával is rendelkezik a ZK. Hozzátette: a 2006-ban történt karrá válás azt jelentette, hogy a művészek egy nyitottabb világ részeseivé váltak, ezzel sokkal szélesebb réteget sikerült elérniük, az egyetemi élet szerves része lett a ZK.

A stratégiai célok között kiemelte a legszélesebb zenei paletta kialakítását és működtetését, mesterképzések és a könnyűzenei alapképzés létrehozását, egy Magyarországon egyedülálló historikus tanszék és gyakorlóiskolák kialakítását, valamint a hangszerpark fejlesztését. A dékán hozzátette, egy gyakorlószínpad, új tantermek és egy tanári pihenő létesítését is tervezik.


A kuratóriumi ülésen a Sonus ütőegyüttes is színpadra lépett, Vajda János Szuvenír című művét mutatták be.

Sajtóközpont - BZ