Hétköznapi hősök

A nemzetközi összefogás részeként 38 országban egy időben tartották az őszi SocialErasmus Weeket. A Debreceni Egyetem ezúttal is részt vett a társadalmi akcióban.

A DEHÖK Külügyi Bizottsága, valamint az Erasmus Student Network idén is csatlakozott a SocialErasmus Week kezdeményezéshez, ahol ezúttal számos szociális- és egészségügyi probléma került előtérbe, valamint a társadalmi felelősségvállalás és a kölcsönös segítségnyújtás gondolataira fűzték fel a november 7-13. közötti eseménysorozatot.

- A célunk az, hogy szociálisan érzékenyítsük mind a magyar, mind a külföldi hallgatókat. Közösen tegyünk magyar társadalmi ügyekért, felhívjuk a figyelmet különféle problémákra és segítsünk azoknak, akiknek szükségük van támogatásra – foglalta össze a rendezvény hívószavait Jakab Réka, a DEHÖK Külügyi Bizottság, valamint az Erasmus Student Network Debrecen elnöke.

„Minden csepp számít” - erre a mottóra épült a nyitónap, amikor is véradásra bátorították a hallgatókat a Kossuth Lajos Kollégiumok III. épületében. Ezzel a mindössze 10-15 perces művelettel három emberi élet is megmenthető. A Debreceni Regionális Vérellátó Központ munkatársai és a szervezők harminc külföldi hallgatóknak köszönték meg a részvételt az akcióban.

A rendezvénysorozat november 9-én a Movember-mozgalomhoz társulva egy Bajusz-Partyval folytatódott. A társadalmi kampánnyal elsősorban a rendszeres szűrővizsgálatok jelentőségére szerették volna felhívni a figyelmet, amellyel a prosztatarák idejében felismerhető és gyógyítható. A Bajusz-Partyn nem csak a felölthető bajszokat kínáltak, de egy #SupportMovember táblát is elhelyeztek a szervezők, amellyel a kampány támogatói fotókat készíthettek.

A SocialErasmus Week zárásaként az ebesi Arany János Magyar-Angol Kéttannyelvű Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény 7. osztályos tanulóihoz látogatott el egy kazah lány és egy nigériai fiú a szervezők kíséretében. A külföldi hallgatók bemutatták országukat és röviden jellemezték kultúrájukat.

- Az iskolalátogatás fő célja a figyelemfelkeltés volt, hogy a gyerekek minél hamarabb megismerkedjenek más-más kultúrákból származó emberekkel, így elősegítve, hogy ne legyenek előítéletesek másokkal szemben – tette hozzá Bódi Krisztián, a DEHÖK Hallgatói Külügyi Bizottság tagja, a program egyik szervezője.

„Benned is rejtőzik valahol egy hős / próbáld ki, te vagy a felelős” – hangzik el a Punnany Massif ismert dalában. A SocialErasmus Week résztvevői már megtalálták magukban azt a jótevőt, aki embertársainak kész önzetlen segítséget adni, s tudja, hogy ezt mikor és hogyan tegye – köszönhetően az érdekes programsorozatnak. Legyél te a következő hétköznapi hős!

DEHDK-PR-és Sajtóiroda- H.O.