Fenntartható tudomány a TTK-n

A XXI. század globális kihívásaira is felkészíti hallgatóit a Debreceni Egyetem Természettudományi és Technológiai Kara. A mérnöki képzésben résztvevők mellett a természettudományi szakokon végzett hallgatók iránt is egyre jelentősebb a piaci igény.

Biológia, biomérnök, fizika, földrajz, földtudomány, kémia, környezettan, matematika, vegyészmérnök és villamosmérnök. Tíz alapszakkal várja jövőbeni hallgatóit a Debreceni Egyetem Természettudományi és Technológiai Kara. Még mindig a kar mérnökképzései a legnépszerűbbek, ugyanakkor mára az ipari szereplők ráébredték, hogy a legkorszerűbb technológiák alkalmazásához magasan képzett természettudományi szakemberekre is van szükség.

- A Debreceni Egyetem Természettudományi és Technológiai Karának célja, hogy versenyképes tudást és piacképes diplomát nyújtson hallgatóinak. A világszínvonalú kutatómunkára épülő természettudományos tudásbázis teszi lehetővé a minőségi szakemberképzést, ami mérnöki szakjaink alapjául is szolgál. Mára a nagyvállalatok felismerték a természettudományos szakemberek fontosságát, akik mély és átfogó tudással rendelkeznek az adott területről, így a szektor sajátosságaihoz és a technológiai folyamathoz még inkább illeszkedő megoldást tudnak találni – hangsúlyozza Kun Ferenc.

A kari vezető hozzátette: a tendenciát erősíti, hogy a piaci igényekre reagálva a mérnöki szakok mellett természettudományos képzéseknél is indítottak duális képzést: a biológus, a geográfus és a hidrobiológus mesterszak esetében több partnervállalat közül választhatnak a hallgatók, illetve folynak egyeztetések ipari partnerekkel az alkalmazott matematikus és anyagtudomány mesterképzések esetében is. Ugyancsak vállalati igényekre válaszul hívnák életre a mérnök fizikus, a természettudományi adatelemző, valamint a számítógépes modellezés és szimuláció mesterszakokat.

- Az új képzések erősítik majd a természettudományi képzés alkalmazhatóságát, ugyanakkor már most is megfigyelhető, hogy az ipar és a gazdasági élet egyre jobban nyit a természettudomány felé. A klímaváltozás elleni küzdelem kapcsán meghatározó téma lett a fenntartható fejlődés, a környezetvédelem, ennek nyomán a cégek részéről nőtt az igény a biológusok, ökológusok, környezetvédelmi szakemberek iránt. Ezt érezzük a külföldi hallgatók jelentkezéseiben is, ahol egyre népszerűbb a hidrobiológia és a környezettudomány, valamint sokan választják a biológia további területeit. Ma már egyébként a kar háromezer hallgatójának negyede külföldi, ami nagy lendületet ad a TTK nemzetköziesítésének, szinte minden képzésünk elérhető angol nyelven is – tájékoztatott Kun Ferenc.

Nemcsak mérnökök és természettudományi szakemberek számíthatnak biztos állásra, a TTK alapvető feladatának számító tanárképzés is biztos karriert jelent a fiatalok számára. Sokan választják a természettudomány-testnevelés szakpárok valamelyikét: a biológia, földrajz, és a matematika a legnépszerűbb, de egyre nagyobb az érdeklődés a nyelvszakok iránt is, melyeket a kéttannyelvű középiskola térnyerése miatt gyakran párosítanak valamelyik természettudományi tárggyal.

A legkorszerűbb természettudományos képzéshez megfelelő infrastruktúrára is szükség van: az elmúlt évben újultak meg a villamosmérnöki képzésnek otthont adó Fizika Intézet laboratóriumai, idén pedig a biomérnök és biotechnológia szakokhoz kapcsolódó laborokat korszerűsítik a Richter Gedeon Nyrt. több mint 200 millió forint értékű műszeradománya révén. A laborok mellett a debreceni járműipari beruházásokkal összefüggő oktatásfejlesztési programhoz kapcsolódóan idén kezdődhet a Kémiai épület felújításának előkészítése.

Sajtóiroda - TPL