Új alapokra helyezi a biodiverzitás, a klímaváltozás, a fenntartható fejlődés, valamint a vízgazdálkodás vizsgálatát a Debreceni Egyetem (DE). A folyamatban meghatározó stratégiai szerep jut a tavaly létrehozott Biodiverzitási, Vízgazdálkodási és Klímaváltozási Koordinációs Kutatóközpontnak – hangzott el a témában tartott sajtótájékoztatón.

Kossa György, a Gróf Tisza István Debreceni Egyetemért Alapítvány (GTIDEA) kuratóriumának elnöke a csütörtöki tájékoztatón kiemelte: a kutatóközpont eredményei hosszú távon meghatározhatják Magyarország klímastratégiáját.

- Az országosan egyedülálló, szemléletformáló központ létrehozása történelmi és stratégiai jelentőségű lépés az egyetem életében. Az intézmény küldetése, hogy olyan megoldásokat keressen, amelyek segítséget nyújthatnak az élővilágnak, a természetes környezetnek, az emberi tevékenységnek és az iparnak egyaránt. A tudomány képes a legfontosabb kérdéseket megfogalmazni, választ ad a kihívásokra, jövőképet alkot. Az itt dolgozó, kutató szakemberek a közös fejlődés és a biztonságos jövő érdekében képesek lesznek felelősségteljes és hiteles válaszokat adni a felmerülő ökológiai kérdésekre – hangsúlyozta a kuratóriumi elnök. 

A központ számára tudományos eredmények létrehozása az elsődleges feladat. Szilvássy Zoltán rektor felidézte: már évekkel ezelőtt felvetődött a gondolat, hogy ipari partnerek bevonásával a témával foglalkozó önálló intézményt hozzanak létre, hiszen rendkívül jelentős az igény a területhez kapcsolódó tudományos eredmények iránt.

- A Debreceni Egyetem számos tudományterület mellett a teljes élővilágra vonatkozó jelenségekkel is foglalkozik. A klímaváltozás ezen belül kiemelt terület, hiszen számos olyan veszélyt rejt magában, amelyekhez alkalmazkodni kell. Az egyetem multidisziplináris jellege lehetővé teszi, hogy tudományos alapon vizsgálja és keresse a megoldásokat, ezáltal többféle területet képviselő szakember dolgozhat, kutathat együtt, érhet el olyan eredményeket, melyek az egyetemmel együttműködő, az ökológia területén és a biodiverzitásban érintett vállalatok számára is fontosak lehetnek – fogalmazott Szilvássy Zoltán, a Debreceni Egyetem rektora.

Nagy Péter, a GTIDEA kuratóriumi elnökének munkáját segítő Tudományos és Társadalmi Tanácsadó Testület (TTTT) elnöke szerint a globális együttműködések a központ esetében is meghatározók lesznek, ennek érdekében a kutatások nemzetközi beágyazottságot kaphatnak. 

- Széles nemzetközi kapcsolatrendszere miatt kontinenseken átívelő kollaborációs tevékenységet folytat az egyetem, a központ munkájára is ez lesz a jellemző, nemzetközi beágyazottsága ennek megfelelően garantáltan széleskörű lesz. Nagyon jó táptalaja az intézmény a szakmai munkának, hiszen olyan intézetek működnek az egyetemen, amelyek azonnal be tudnak kapcsolódni a nemzetközi kutatásokba, ezt az irányt erősíti a neves külföldi professzorokból álló testület is – mondta el Nagy Péter professzor, a TTTT elnöke.

A központ irányítására három fős vezetői tanács jött létre, melynek tagjai Székely Tamás, Lengyel Szabolcs és Gábriel Róbert professzorok. A központban 6-8 teljes állású kutató és asszisztens fog dolgozni.

Székely Tamás, a kutatóközpont vezetője szerint a kutatómunka során az ökoszisztémaszolgáltatások széleskörű rendszerét kell feltárni, és az a cél, hogy a tudományos eredmények révén az életminőség hosszú távon biztosítható legyen. 

- Az ökológiai kutatásoknak és a természetvédelemnek nagy hagyományai vannak Debrecenben, mindezt úgy erősítjük, hogy az egyetem a nemzetközi tudomány szintjén előrébb lépjen. Olyan élőhelymegfigyelési (monitoring) tevékenységet végzünk majd a térségben, amelyet a tervek szerint az egész országban alkalmaznának, és ez a biomonitoring kap hangsúlyos szerepet a központ tevékenységében. Ökológusok alkotta szakmai hálózatot hozunk létre, emellett a doktorandusz képzés színvonalának emelése is kiemelt feladatunk lesz. Az egyes élőhelyek visszaállítását célzó integratív kutatásokat végzünk majd, ezen a téren pedig együttműködéseket alakítunk ki többek között az agrárszakemberekkel is – emelte ki a Biodiverzitás, Klímaváltozás és Vízgazdálkodás Koordinációs Kutatóközpont vezetője.

A kutatóközpontban a szakemberek tanulmányozzák a természeti erőforrások optimális kihasználásának lehetőségeit, a vízgazdálkodással összefüggő kritikus kérdéseket, emellett pedig koordinálják a tématerülettel kapcsolatos tudományos tevékenységeket és képzéseket. 

A speciális feladatok ellátására a tervek szerint a központ külső partnereket is bevon, emellett a nemzetközi szintű kutatómunkába bekapcsolódnak a Debreceni Egyetem BSc, MSc es dokrorandusz hallgatói. A központ várhatóan az idei év közepétől kezdi meg a munkát.

Sajtóközpont - BZ