Holdsütemény az őszközép ünnepen

Kínai művészeti alkotásokat bemutató kiállítással köszöntötte pénteken az őszközép ünnepet a Debreceni Egyetem (DE) Bölcsészettudományi Kar (BTK) Konfuciusz Intézete. Az eseményen - amelyen bemutatkoztak az intézet új oktatói is – teaszertartás és a hagyományos holdsütemény is várta az érdeklődőket.

- A DE BTK Konfuciusz Intézete első alkalommal 2020-ban ünnepelt látványos színpadi produkciókkal – akkor Debrecen belvárosában, a Dósa nádor téren -, majd tavaly a pandémia miatt új hagyományt teremtve kirakatkiállításokon bemutatva a kínai művészet egy-egy szegmensét – idézte fel köszöntőjében Csontos Pál. Az intézet magyar igazgatója hangsúlyozta: idén újra együtt lehetünk az ünnepen, amelyre a Budapesti Kínai Kulturális Központnak köszönhetően Budapest és Miskolc után Debrecenbe, az egyetemre is ellátogatott az újévi képekből összeállított, 12 alkotást bemutató vándorkiállítás.

A fametszetekből álló tárlatot Jin Hao, a Budapesti Kínai Kulturális központ igazgatója nyitotta meg.

- Minden kép egy-egy történet is egyben, és magában rejti a kínaiak egyszerű, ugyanakkor szép kívánságait. Ahogyan én is kívánom, hogy a mostani, a kiállításnak köszönhető együttműködést még továbbiak kövessék intézetünk és a Debreceni Egyetem között – mondta Jin Hao.

A kiállítás mellett látványos dekoráció gondoskodott a Debreceni Egyetem Egyetemi és Nemzeti Könyvtár (DEENK) „A Sziget” különtermében az alkalomhoz illő hangulatról.

- A könyvtár elsődleges feladata az oktatás-kutatás támogatása, a különböző dokumentumok kezelése és archiválása, de emellett kiemelt jelentőségű a hazai és más nemzetek kultúrájának közvetítése. Ezért is adott otthont az őszközép ünnepnek a DEENK korszerű közösségi tere, ötvözve ezzel a modernitást és a tradíciókat - fogalmazott Karácsony Gyöngyi, a DEENK főigazgatója.

A többezer éves hagyományokra épülő ünnepet - amelynek jellegzetes étele a holdsütemény - a holdnaptár szerint a nyolcadik holdhónap tizenötödik napján rendezik minden évben.

- Amilyen kerek a hold, annyira teszi teljessé a város, az egyetem és a Bölcsészettudományi Kar életét a kínai nyelvet és kultúrát gondozó Konfuciusz Intézet, amely már 2019 óta működik az intézményben – emelte ki Csatár Péter, a BTK dékánhelyettese.

A hangulatot a kiállítás megnyitóját követően Liu Yonghan, a BTK magyar mesterszakos hallgatójának Guzheng-on - kínai citerán - előadott hangszeres játéka tette teljessé.

Az ünnepség Feng Xueying teaceremóniájával és a „Szép virágok és telihold" táncával folytatódott, majd Cui Xianjun, a DE Konfuciusz Intézet kínai igazgatója mutatta be az új oktatókat, Feng Xueying és Pap Fruzsina tanárnőket és Wang Zaijun tanárt, akik az elkövetkező tanévben kínai nyelvet és kulturális tárgyakat oktatnak majd. Utóbbi a taijiquan sport terén is jeleskedik, amelyből egyszemélyes bemutatót is rögtönzött.

- Ma azért vagyunk itt, hogy együtt töltsük a fesztivált, értékeljük a szép festményeket, gondoljunk szülővárosunkra és távoli rokonainkra, gondolatokat cseréljünk a kultúráról, erősítsük egymás megértését, és ezek által tanuljunk is egymástól. Mindezt akár úgy is leírhatnánk, hogy „Eme csodás óra s gyönyörű táj az égiekkel vetekszik, emeld hát poharad a Hold felé, hogy megosszuk ezt az örömöt” – mondta Su Dongpo, a Song-dinasztia egyik nagyszerű írójának sorait idézve Cui Xianjun.

A program énekműsorral és a DE-n tanuló kínai diákok viseletgyűjteményének legszebb darabjait felvonultató „divatbemutatóval” folytatódott, majd közös teázással és a holdsütemény elfogyasztásával zárult „A Szigetben”.

Sajtóközpont – BZs