A Debreceni Egyetem 125 doktorjelöltje szerzett PhD-fokozatot az elmúlt év során. A koronavírus-járvány miatt a tavalyihoz hasonlóan elmarad az őszi doktor- és díszdoktoravató ünnepség, az okleveleket személyesen vehetik át, vagy postai úton kaphatják meg a fokozatszerzők.

Az agrártudományok (9), a bölcsészettudományok (17), az orvos- és egészségtudományok (49), a társadalomtudományok (14), a természettudományok és informatika (36) területén összesen 125-en szereztek doktori (PhD) fokozatot a Debreceni Egyetemen az elmúlt évben. A doktori fokozatszerzők közül 104 summa cum laude, 21 cum laude minősítéssel tett eleget a PhD-cím megszerzéséhez előírt követelményeknek.

- Egy felsőoktatási intézmény elismertségét meghatározhatja az itt szerzett diplomák száma, az egyetemi oktatók szellemisége, a kutatás-fejlesztés és az innováció, vagy akár a folyamatosan fejlődő infrastruktúra. A megítélésben azonban az egyik legfontosabb az itt tanulók elkötelezettsége a tudás megszerzése iránt. Ennek a munkának megkoronázása a doktoravató, amely ünnepséget ebben az évben sajnos sem tavasszal, sem pedig ősszel nem rendezhettünk meg. És bár hiányzik az ünnep méltósága, kárpótlást jelenthet a fiatal doktoroknak az a sikeres tudományos teljesítmény, amelyet a jövőben elérhetnek – mondta el a hirek.unideb.hu portálnak Csernoch László tudományos rektorhelyettes.

Az Egyetemi Doktori és Habilitációs Tanács döntése alapján a bölcsészettudományok területén 5, az orvos- és egészségtudományok területén 4, a társadalomtudományok területén 3, a természettudományok területén 5, összesen 17 oktató tett eleget a habilitációs eljárás követelményeinek.

A professor emeritus címet az intézmény négy nyugalmazott egyetemi tanára – Antal Miklós, Fekete István, Molnár Péter (Általános Orvostudományi Kar) és Kertész András (Bölcsészettudományi Kar) – nyerte el. A professor emeritus címmel az egyetem legkiválóbb professzorainak teljesítményét, az egyetem érdekében kifejtett munkáját ismeri el, egyúttal jogokat és feltételeket biztosít további tevékenységükhöz.

A Debreceni Egyetem Pro Cura Ingenii Díja kitüntetését a tehetséggondozásban végzett kiemelkedő munkájukért idén Nánási Péter Pál (Fogorvostudományi Kar Fogorvosi Élettani és Gyógyszertani Tanszék), Magura Tibor György (Természettudományi és Technológiai Kar Ökológiai Tanszék) és Szakály Zoltán (Gazdaságtudományi Kar Marketing és Kereskedelem Intézet) részére ítélte oda a Tehetségtanács.

A Tankó Béla Emlékdíj idei kitüntetettjei Barta Zoltán, a Természettudományi és Technológiai Kar professzora, Geszelyi Rudolf, az Általános Orvostudományi Kar docense és posztumusz díjként Kemény-Beke Ádám, az Általános Orvostudományi Kar egykori docense.

A Debreceni Egyetem a Tudományos Tanács javaslatára „Az év női kutatója díjat” kimagasló kutatási eredményei és publikációs teljesítménye alapján Bagoly Zsuzsának, az Általános Orvostudományi Kar Klinikai Laboratóriumi Kutató Tanszék egyetemi docensének ítélte.

- Az okleveleket személyesen a Tudományos Igazgatóság Főépület 212. irodájában (Debrecen, Egyetem tér 1.), vagy a tudig@unideb.hu címre eljuttatott kéréssel és az adatok megadásával postai úton lehet átvenni, de reményeink szerint az elmaradt ünnepséget is tudjuk majd pótolni a járvány elmúltával – tájékoztatott Varga Zsolt, a Debreceni Egyetem Tudományos Igazgatóságának vezetője.

Sajtóiroda - BZs