Koncerten vizsgáztak a könnyűzenész hallgatók

Színvonalas koncertet adtak a kortárs könnyűzenei alapképzési szak első évfolyamos hallgatói szerda este a Víztorony kerthelyiségében. A Debreceni Egyetem országosan egyedülálló képzésében részt vevő fiatalok a hatvanas és hetvenes évek slágereiből válogattak, többek között Jimi Hendrix és Gloria Gaynor dalai is felcsendültek.

Az országban elsőként a Debreceni Egyetem hirdetett könnyűzenei képzést, az első évfolyam szeptemberben kezdte meg tanulmányait a hazai felsőoktatásban egyedülállónak számító kortárs könnyűzenei alapképzési szakon. A jelentős túljelentkezés mellett 19 hallgatót vettek fel a képzésre, ahol összesen nyolc szakirányon (basszusgitár, billenytűs hangszerek, ének, gitár, harsona, szaxofon, trombita és ütőhangszerek) tanulhatnak a már komolyabb szintű előképzettséggel rendelkező, tehetséges fiatalok.

A szak első tanévének végén a hallgatók ideális körülmények között, fesztiválhangulatban mutathatták be tudásukat a Víztorony kerthelyiségének színpadán, ahol szép számú közönség előtt énekelhettek, zenélhettek. Kapusi Kálmán, a Debreceni Egyetem Könnyűzenei Intézetének igazgatója kiemelte, hogy az első alkalom mindig különleges, így a szak elsőévesei igazi úttörők abból a szempontból, hogy általuk fejlődik és válik teljessé az egyetemi szintű könnyűzenei oktatás. 

- Ezek a fiatalok nem csak tehetségesek, hanem rendkívül elhivatottak is a zene iránt, ami alapvetően szükséges ahhoz, hogy folyamatosan szintet tudjanak lépni és olyan tudás birtokába kerüljenek, mely révén hitelesen és a lehető legprofibb módon nyilvánulnak meg a színpadon. A képzés abban segít nekik, hogy a bennük rejlő tehetségnek még szabadabb utat adjon, ráirányítsa a figyelmet azokra az adottságaikra, melyeket fejleszthetnek és ezáltal az ország legjobb zenészei közé kerülhetnek. A Debreceni Egyetem olyan innovatív műhelyt hozott létre, mely példa lehet minden hazai felsőoktatási intézmény számára, az elsőéves hallgatók pedig mintául szolgálhatnak azoknak, akik a könnyűzenei pályára vágynak. Felelősségük van az elsőéveseknek, hiszen irányt mutatnak, hozzájuk fogják hasonlítani a következő évfolyamokat. Van, aki eleve színpadra született, a koncerten egyéniségekből is volt bőven – fogalmazott az intézetigazgató. 

A szerdai félévzáró koncertre a hatvanas és a hetvenes évek legnagyobb slágereivel készültek a hallgatók. Felcsendültek többek között a Queen, a Beatles, az Abba, Jimi Hendrix vagy éppen Gloria Gaynor szerzeményei. A koncert különlegessége volt, hogy a színpadon vizsgáztak a hallgatók, a fellépésen mutatott teljesítményük alapján kapták meg a féléves érdemjegyüket. Az értékelés során a szak oktatói javaslatokat tehettek, de elsősorban a zenekari gyakorlat főtárgyat oktató Varga Antal, az Abrakazabra zenekar vezetőjének, basszusgitárosának szava volt a mérvadó. 

Kapusi Kálmán intézetigazgató szerint az volt a cél, hogy minél többet megmutassanak a fiatalok felkészültségéből és inkább koncert, mintsem vizsgahangulata legyen a gálának. 

- Figyeltük egyebek mellett azt, hogy mennyire mozognak otthonosan a színpadon, milyenek az összekötő szövegeik, az előadásmódjuk, figyeltük őket egyénileg, de az volt a legfontosabb szempont, hogy miként működnek együtt zenekarként. Ez egy könnyűzenei koncert volt, ahova szórakozni mennek az emberek, ugyanakkor a zenészeknek ezen múlt a féléves jegyük. Ebből azonban szinte semmi nem érződött. Az ilyen alkalmak azért kiválóak, mert ha a fiatalok megfelelnek egy ilyen pozitív stresszhelyzetben, akkor nagy nehézségekkel nem fognak találkozni a jövőben, ez mind erősíti őket a későbbi pályafutásukban – tette hozzá Kapusi Kálmán.

A félévzáró vizsgakoncerten a kortárs könnyűzenei alapképzési szak tizenkilenc hallgatója lépett színpadra. Az eseményen a képzés oktatói közül jelen volt Varga Antal zenekari gyakorlat oktató, Wolf Kati és Erdős-Tóth Fruzsina énektanárok, Zádor Tamás gitár-, Tóth Marcell és Szamosközi Gergő billentyűoktatók, valamint Lakatos Péter, a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Kar dékánja és Tőzsér József, a DE élettudományokért felelős ágazatfejlesztési rektorhelyettese is. 

Sajtóközpont – BZ