Hiánypótló, országosan egyedülálló szakvédőnő mesterképzést indít szeptembertől nappali és levelező tagozaton a Debreceni Egyetem Egészségügyi Kara. A szakindítás célja, hogy interdiszciplináris ismeretekkel bővítsék a védőnők tudását.

A képzésen belül négy specifikumot dolgoztak ki: területi, ifjúsági, családi és nővédelmi, valamint kórházi specializációt. Ezek közül szeptemberben kettőt: a területit és az ifjúsági szakvédőnő specializációt hirdeti meg a kar. Jávorné Erdei Renáta egyetemi docens, a szak felelőse elmondta: oktató védőnő képzettsége is lesz annak, aki elvégzi a mesterképzést. 

- Az első félév alapozó képzés lesz, ezután válik szét az oktatás a specializációk irányába. A hallgatók olyan ismereteket szerezhetnek, amelyek támogatják az egészségügyi alap- és szakellátás megelőzési, gondozási, egészségfejlesztési, mentálhigiénés feladatellátását, a közoktatási intézmények egészségfejlesztési prevenciós munkáját. A képzés során hangsúlyt kap a speciális igényű csoportok gondozása, az ifjúság- és egészségvédelem. Az egyes specializációkba beépül a kórházi védőnői, családsegítő védőnői és a már említett oktató védőnői feladatok ellátására való felkészítés, és a szakmai elvárásoknak megfelelő készségek kialakítása is – sorolta a szakfelelős. 

Elsősorban a továbbtanulni kívánó, főiskolai szintű oklevéllel rendelkező védőnők jelentkezését várják, de az egyéb alapképzésekből érkezők is felvételizhetnek; a szülésznő végzettségű hallgatók például a kórházi védőnő specializációt választhatják. 

- Arra vagyunk kíváncsiak, hogy milyen szakterületen tevékenykedtek korábban a jelentkezők, milyen szakmai gyakorlati tapasztalataik vannak, a végzés után milyen irányba szeretnének elindulni, foglalkoznának-e új kompetenciák fejlesztésével. A jövő oktatóit, a tudományos pálya és a mentorfeladatok iránt érdeklődő szakembereket oktathatunk a védőnői területen is. A védőnő a hivatás megjelenésétől prevenciós szakembernek számít, de mindig szükség van a szakmai megújulásra – nyilatkozta a hirek.unideb.hu-nak Jávorné Erdei Renáta. 

A szakfelelős egyetemi docens megjegyezte: a népegészségügy és az egészségfejlesztés területén folyamatosan igény van képzett szakemberekre, ez a védőnők esetében is kiemelten igaz. A végzett szakembereknek több lehetőségük lesz a karrierépítésre, és bérnövekedésre is számíthatnak. 

A nappali vagy levelező tagozatos szakvédőnő mesterképzési szakra felvételizőknek 3-5 oldalas kibővített szakmai önéletrajzot és motivációs levelet kell csatolniuk a jelentkezéshez, valamint a szakmai motivációjukat egy felvételi elbeszélgetésen kell majd bemutatniuk. Ennek pontos időpontjáról a felvi.hu-n lehet majd tájékozódni. 

Az általános felvételi eljárásban február 15-ig lehet jelentkezni a Debreceni Egyetem képzéseire.

Sajtóiroda - BZ