Az Állam- és Jogtudományi Kar, valamint az Informatikai Kar tehetséges kutatói mutatták be legfrissebb tudományos eredményeiket a Debreceni Egyetemet fenntartó GTIDEA által indított Professzori Teaház csütörtöki rendezvényén. Kossa György kuratóriumi elnök bevezetőjében a Debreceni Egyetem elmúlt időszakban nyújtott gazdasági teljesítményéről számolt be az Aulában.

Kossa Görgy, a Gróf Tisza István Debreceni Egyetemért Alapítvány kuratóriumi elnöke a nemzeti ünnep alkalmából kitüntetett kiváló egyetemi szakembereket méltatta, az elmúlt év gazdasági kihívásairól szólva pedig kiemelte, hogy az egyetem a megelőző lépéseknek köszönhetően képes volt a problémák kiküszöbölésére. 

- Próbáltunk olyan döntéseket hozni, hogy a rendelkezésünkre álló eszközöket a kutatásra és az oktatásra fordíthassuk, valamint a reálkeresetek értékét is megőrizzük a magas inflációs környezetben, hozzájárulásokkal segítettük dolgozóinkat. Jelentősen növelni tudtuk az egyetem vagyonát, így a mozgásterünk is szélesedett. Ennek is köszönhetően indulhatott el a tudományos utánpótlást segítő, öt évre szóló, összesen nyolcmilliárd forintot meghaladó kiválósági program, amivel szeretnénk vonzó életpályamodellt kínálni a fiatal egyetemi kutatóknak – emelte ki a kuratórium elnöke. 

Bács Zoltán kancellár a felvételivel, az energetikai helyzettel kapcsolatban és az intézmény gazdálkodásáról tartott előadásában kiemelte: Budapestről is egyre többen választják az egyetemet, melynek polgársága már meghaladja a 47 ezret. Megjegyezte azt is, hogy 2014 óta folyamatosan emelkedik a külföldi hallgatók száma, és ma már meghaladják a nem orvosi területeken tanulók száma (4000) az egészségtudományos képzésekben résztvevők létszámát (3271.) 

-  Az átlátható és tiszta gazdálkodási rendszer jelenti a DE stabilitását, a további fejlesztések pedig olyan hazai és nemzetközi megbecsültséget hozhatnak, amely a jelenleginél is túlmutathat – közölte a kancellár. 

Bács Zoltán hangsúlyozta, hogy az energiafelhasználásban jelentős megtakarítást ért el az intézmény október és február között, aminek köszönhetően több milliárd forintot sikerült megspórolni, de a kifizetendő számlák összege így is extrém magas a korábbiakhoz képest, ami minden intézményi felhasználó esetében komoly probléma. 

A legutóbbi Professzori Teaházban az Állam- és Jogtudományi Kar (ÁJK), valamint az Informatikai Kar(IK) egy-egy fiatal szakembere ismertette legfrissebb kutatásait és összefoglalta azok eredményeit. Szikora Veronika, az ÁJK dékánja bevezetőjében ismertette a jogi képzés történetét az egyetemi oktatásban, majd bemutatta a kar strukturális felépítését. Bordás Péter előadásával kapcsolatban azt mondta, hogy olyan témát igyekeztek választani, ami a jogtudomány hagyományos, de előremutató szerepét mutatja be a modern digitális világban. 

Bordás Péter, az Állam- és Jogtudományi Kar egyetemi adjunktusa a Jogi igényérvényesítés a digitális szolgáltatások uniós piacán címmel megtartott előadásában a digitális óriásvállalatok működését szabályozó jogérvényesítési lehetőségekkel, az ehhez rendelkezésre álló eszközök kérdéskörével foglalkozott. Mint mondta: új uniós rendelkezések próbálnak majd rendet tenni és jó magatartásra bírni a legnagyobb vállalkozásokat jövő évtől a digitális piacon. Az a cél, hogy a személyes adatokat ne lehessen összekapcsolni, könnyen eltávolíthatók legyenek a szoftverek, emellett tilos lesz a saját böngésző és az applikációk rákényszerítése a fogyasztókra. 

Az Informatikai Kar dékánja, Hajdu András ismertetőjében kiemelte: az informatika rohamosan fejlődik, és szinte minden tudományterületet magával húz. Hozzátette: az adattudomány és a mesterséges intelligencia az élet szinte minden területén meghatározó, formálja az emberek mindennapjait, így ebből a szempontból adott volt a témaválasztás. 

Bogacsovics Gergő, a DE Informatikai Kar PhD-hallgatója Mélytanuló eljárások használata nagy mennyiségű adat korszerű feldolgozásához címmel foglalta össze tudományos kutatását. Mint elhangzott: a nagy mennyiségű adatok(Big Data) kezelésének problémáját a mesterséges technológia alapú technikákkal lehet megoldani, különösen igaz ez a kutatásának alapját adó, az orvosi képalkotásban keletkező adatok feldolgozása kapcsán is.

Az orvosi vizsgálatok eredményei gyorsan, jelentős adatmennyiséget generálnak ahhoz, hogy az egészségügyi rendszer hatékonysága ne csökkenjen, a vizsgálatok során egyes munkafolyamatok, értékelések, a diagnosztika automatizált kell legyen. A kutatás során olyan technikát dolgoztak ki a karon, amely képes a saját tapasztalatai alapján felismerni, megtalálni a káros sejteket, és adott esetben két diagnosztikai kép közül kiválasztani a legpontosabbat. 

A Professzori Teaház negyedévente tartja meg rendezvényét a Gróf Tisza István Debreceni Egyetemért Alapítvány szervezésében. 

Sajtóiroda - BZ