A szociális munka világnapja alkalmából tartottak szakmai konferenciát a Debreceni Egyetem Egészségügyi Karán, ahol a gyakorlatorientált képzés és a tudományos tevékenység eredményeinek bemutatása mellett díjazták a karral együttműködő partnerintézményeket.

A Debreceni Egyetem Egészségügyi Karán 2014 óta ünneplik a világnapot. Ebből az alkalomból március 17-én szakmai konferencián cserélhettek tapasztalatokat az EK oktatói és a hallgatók képzésében résztvevő partnerintézmények. 

Móré Marianna, az Egészségügyi Kar dékánja köszöntőjében hangsúlyozta: olyan speciális problémákkal kell a jövőben szembesülniük a szociális munkásoknak, amikkel eddig még nem találkoztak.

- A szakma gyakorlása és a képzés nálunk szorosan összekapcsolódik. A hallgatóink a tanulmányaiknak csak egy részét folytatják a kar falain belül, másik részét a gyakorló és a szociális szolgáltató intézményekben tölthetik. Nem csak a tudás átadásáról van szó, hanem szakmai szocializációról is. Megtaníthatjuk nekik a szakmai kulturáltságot, a megfelelő szakmai nyelvet, de az oktatókon múlik az is, hogy a jövő generációja milyen kihívásokat találhat, és milyen elhivatottsággal gazdagodhat. Az Ukrajnából menekülő, tanulni vágyó fiatalokat is be kell fogadnia az intézménynek, és segíteni kell nekik abban, hogy beilleszkedjenek a társadalomba – mondta a kari vezető.

Budai István, az MTA Szociológiai Tudományos Bizottság Szociális Munka Albizottságának alelnöke kiemelte, hogy a szociális munkásoknak, tanároknak, oktatóknak, diákoknak és kutatóknak szeretnék megmutatni, milyen irányba fejlődhet a különféle tudományterületeken belül a szociális munka.

-  A világnap olyan diskurzusokra ad lehetőséget, amelyekben a szociális munka társadalomban betöltött szerepéről lehet információkat, véleményeket cserélni. Emellett szól azokról a fejlesztési tevékenységekről, amelyekben megjelenik az oktatás, a szociális kutatás. Arra a kérdésre igyekszünk választ adni, hogy a szakma miként áll a tudomány szolgálatára, elsősorban a gyakorlat számára szeretnénk újabb megoldásokat kínálni – fogalmazott a bizottság alelnöke.

Rusinné Fedor Anita, az EK tudományos dékánhelyettese plenáris előadásában hangsúlyozta, hogy a 32 éve indult szociális munkás alapszak úttörőképzésnek számított, ma pedig már az oktatók mintegy 80 százaléka rendelkezik doktori címmel, a minősített oktatói létszám meghatározó a kar életében. Előadásában bemutatta azokat a gyakorlati tapasztalatokon alapuló, a karon zajló kutatásoknak helyt adó tudományos kiadványokat, folyóiratokat, amelyek rendszeresen publikálási lehetőséget adnak az EK szakembereinek.

Az eseményen külföldi szociális munkás hallgatók tartottak előadásokat kutatási témáikból, valamint az EK díjazta azokat a partnerintézményeket és oktatókat, akik meghatározó szerepet játszottak a szociális munka alap- és mesterképzésben résztvevő hallgatók színvonalas elméleti és gyakorlati oktatásában. 

A Debreceni Egyetem Egészségügyi Kar Szociális Képzéseinek Oktató Intézménye elismerést az Élim Evangélikus Szeretetotthon, a Csenger Kistérségi Szociális Szolgáltató Központ Család-és Gyermekjóléti Központ, a fehérgyarmati Városi Szociális Központ, valamint a Nyírmadai Humán Szolgáltató Központ kapta. A Debreceni Egyetem Egészségügyi Karáért Emlékplakettet Somogyiné Katona Anikó, a Periféria Egyesület szakmai vezetője vehette át.

Sajtóiroda - BZ