Tudományos kiadvány angol nyelven

Angol nyelvű tudományos kiadványsorozatot indított a Debreceni Egyetem Bölcsészettudományi Kar Angol-Amerikai Intézete és a Debreceni Egyetemi Kiadó. A HJEAS Books első kötetének, Donald E. Morse It’s Time: What Living in Time Is Like című könyvének bemutatóját kedden rendezték az Egyetemi és Nemzeti Könyvtárban.

Új, Open-Access könyvsorozattal jelentkezik a Debreceni Egyetem (DE) Bölcsészettudományi Kar (BTK) Angol-Amerikai Intézet Scopus-indexált Hungarian Journal of English and American Studies tudományos folyóirata. A HJEAS Books bemutatkozó kötete a Debreceni Egyetemi Kiadóval közösen jelent meg, amelyet évi két kiadvány követ majd.

A Debreceni Egyetem Egyetemi és Nemzeti Könyvtár (DEENK) különtermében, a Szigetben tartott bemutatón Donald E. Morse It’s Time: What Living in Time Is Like című könyvét ismerhették meg az érdeklődők, egyrészt a helyszínen, de az online lehetőségnek köszönhetően virtuális jelenléttel is.

- A könyv az ember és idő kapcsolatát vizsgálja természettudományos, filozófiai és narratív szempontból az angolszász irodalomból hozott példákon keresztül, olyan ismert szerzők műveire támaszkodva, mint William Shakespeare, Emily Dickinson, James Joyce, H.G. Wells, Ray Bradbury és Kurt Vonnegut – tájékoztatta a hirek.unideb.hu portált Bülgözdi Imola, a DE BTK Angol-Amerikai Intézet, Észak-amerikai Tanszék adjunktusa.

Az est házigazdája Rácz István, az intézet Brit Kultúra Tanszékének professzora volt, a DEENK nevében pedig Pergéné Szabó Enikő főigazgató-helyettes mondott köszöntőt.

A kötetbemutatóhoz illő hangulatot a First Step zenekar két zeneszámmal teremtette meg.

A könyvet online méltatta Christopher Murray, a University College Dublin professzora.

A HJEAS Books sorozat kötetei - amelyek megjelenése a BTK dékánja, Keményfi Róbert kari anyagi támogatásának köszönhetően valósulhatott meg - megtalálhatók az Egyetemi Kiadó könyvesboltjában, valamint Open Access formában is elérhetők a kiadó honlapján.

A szerkesztőség évi két kötet kiadását tervezi: 2022 novemberében jelenik meg Mihálycsa Erika (Babes-Bolyai Tudományegyetem, Románia) „A wretchedness to defend”: Reading Beckett’s Letters című könyve, amelyet 2023 áprilisában a Kurdi Mária (Pécsi Tudományegyetem) által szerkesztett tanulmánykötet, a Negotiating Age: Aging and Ageism in Contemporary Literature and Theatre követ majd.

Sajtóközpont - BZs