Idei harmadik, egyben utolsó tanévzáró ünnepségét tartotta a Debreceni Egyetem a Nagyerdei Stadionban. Szombaton az Egészségügyi-, a Fogorvostudományi-, a Gyermeknevelési és Gyógypedagógiai-, a Gyógyszerésztudományi-, a Műszaki-, valamint a Népegészségügyi Kar végzősei búcsúztak.

- A hallgatóknak az a legnagyobb ünnep, amikor több éves kitartó, kemény munkájuk eredményeként kézhez kapják a diplomájukat. Külön elismerés illeti meg azt a több mint 1300 hallgatót, aki példaértékű munkát végezve részt vett a járványügyi védekezésben. Egy olyan intézménytől búcsúznak, ami mindig átvészelte a nehéz időszakokat, a háborús idők, forradalom, gazdasági válság és a jelenlegi világjárvány ellenére is mindig folyamatosan működött. A válságos helyzet próbára teszi az alkalmazkodási képességet és innovációra késztet, ez eredményezte az online vagy hibrid oktatási technikák fejlesztését, alkalmazását is,  s bár a hallgatók sokszorosan nehezített pályán szereztek diplomát, ez még inkább növeli oklevelük jelentőségét.

A Debreceni Egyetem a nemzetközi rangsorokban az élen jár, gazdaságilag stabil, és egy intenzív fejlődési pályán tudott maradni, amelynek hajtóereje az erős alkalmazkodási és innovációs képesség - emelte ki ünnepi köszöntőjében Tőzsér József, a Debreceni Egyetem egészségipari innovációért és képzésfejlesztésért felelős rektorhelyettese.

A Debreceni Egyetem Egészségügyi-, Fogorvostudományi-, a Gyermeknevelési és Gyógypedagógiai-, Gyógyszerésztudományi-, Műszaki-, valamint Népegészségügyi Karán BSc-képzésben 621, MSc-képzésben 367, osztatlan képzésben 164, szakirányú továbbképzés keretében pedig 302 jelölt tett sikeres záróvizsgát. A Debreceni Egyetem harmadik ünnepi tanévzáróján összesen több mint 1400 hallgatót búcsúztattak. A végzősök fogadalomtétele után, diáktársaik nevében néhányan jelképesen átvehették diplomájukat az egyetem vezetésétől.

Csont István, a Debreceni Egyetem Hallgatói Önkormányzatának elnöke ünnepi beszédében kiemelte: egy jó egyetem nemcsak diplomát, hanem tudást is ad, a Debreceni Egyetemre ez maradéktalanul érvényes volt egy olyan tanévben, amikor mindezért a szokásosnál is jobban meg kellett dolgozni.

- Olyan változásokat generált a világjárvány, amiket nem lehetett elképzelni, így fel sem lehetetett rá készülni, ennek ellenére a hivatástudat, a tanítás és a tanulás iránti vágy vitte előre az egyetemi polgárokat. Az egyetem tökéletesen megteremtette a távolsági oktatás feltételeit, melynek köszönhetően közvetlen és interaktív oktatási folyamat zajlott le az intézményben. A képzések után adott diplomákkal versenyképesek lehetnek a végzősök, hatékonyan kombinálhatják ismereteiket, ezekkel a tulajdonságokkal pedig átvészelhetik a közeljövő veszélyeit – hangsúlyozta a DEHÖK-elnök.

Az ünnepi tanévzárón átadták a Debreceni Egyetem Hallgatói Önkormányzatának elismerését, a Debreceni Egyetem Kiváló Hallgatója kitüntetést (Kis Daiana Jesica, az Egészségügyi Kar egészségügyi gondozás és prevenció szak védőnő szakirányú hallgatója, Leveleki Lívia, a Fogorvostudományi Kar fogorvos szakos hallgatója, Polgár Lilla Csilla, a Gyermeknevelési és Gyógypedagógiai Kar gyógypedagógiai szakos hallgatója, Csorba Zsanett Enikő, a Gyógyszerésztudományi Kar gyógyszerész szakos hallgatója, Czirják Róbert, a Műszaki Kar építész mesterszakos hallgatója, Ander Vanda, a Népegészségügyi Kar gyógytornász szakos hallgatója.).

A Debreceni Egyetem érdekében kifejtett magas színvonalú oktatói, kutatói és tudományos tevékenység elismeréseként címzetes egyetemi tanár kitüntető címet adományozott az intézmény Ács Zoltánnak, a Meditop Gyógyszeripari Kft. alapító társtulajdonosának és ügyvezető igazgatójának,  Greskovits Dávidnak, a Meditop Gyógyszeripari Kft. alapító társtulajdonosának és ügyvezető igazgatójának, valamint a Magyarországi Gyógyszergyártók Szövetségének elnökének, Ferencz Orsolya Ildikó tudományos főmunkatársnak, az űrkutatásért felelős miniszteri biztosnak, Magyarország rendkívüli és meghatalmazott nagykövetének, Legoza Józsefnek, a Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi szakigazgatási Szerv megyei tisztifőorvos helyettesének, Barcsa Lajosnak, a Debreceni Szakképzési Centrum Gépipari és Informatikai Technikum igazgatójának, továbbá Kamrás Ádámnak, a Beckhoff Automation Kft applikációs mérnökének, a Debreceni Egyetem Mechatronikai Tanszékén található automatizálási labor vezetőjének, Lencsés Gergőnek, a Debreceni Egyetem Mérnöki és Üzletfejlesztési Innovációs Intézetének mesteroktatójának, a GE Globális Gázturbina Gyártás vezérigazgatójának, valamint Sallai Istvánnak, a Debreceni Egyetem Műszaki Kar kihelyezett Repülőmérnöki Tanszékének gyakorlati főoktatója számára.

Sajtóiroda - BZ