Befejeződött a Debreceni Egyetem Egyetemi és Nemzeti Könyvtár (DEENK) Pedagógiai Könyvtárának felújítása a hajdúböszörményi Gyermeknevelési és Gyógypedagógiai Karon. A korszerűsítés során olvasóbarát tereket alakítottak ki a könyvtárban.

A Debreceni Egyetem Egyetemi és Nemzeti Könyvtár, valamint a DE Gyermeknevelési és Gyógypedagógiai Kar közös beruházásának köszönhetően nagyobb kapacitással működhet a tanulótér és az önkölcsönző is, emellett újrarendezték a könyvkészletet, és a legfrissebb kötetek kerültek ki a polcokra. A könyvtár új, online szolgáltatást is indított, így az olvasó az interneten keresztül előre kikérheti a raktárból a kiadványokat. 

A megújult könyvtár november 18-án megtartott ünnepélyes megnyitóján Gortka Rákó Erzsébet, a Gyermeknevelési és Gyógypedagógiai Kar dékánja kiemelte: a megújult könyvtár az oktatást és a kutatást egyaránt segíti.

- Sokféle lehetőséget kínál a digitális világ, de az oktatás hatékonyabbá tétele miatt szükség van a könyvtárakra, éppen ezért döntöttük a fejlesztés mellett. A könyvtár közösségi térként is szolgál, csoportos és egyéni tanulási, kutatási lehetőséget kínál. Sokat segíthet a pedagógushallgatóknak a tanulmányaikban, valamint a régió pedagógusai is használhatják. A könyvtár komoly támogatást nyújt a karnak abban, hogy megőrizze a térségben betöltött vezető pedagógiai szerepét – fogalmazott a kari vezető.


A könyvtár öt helyiségéből háromban folytak a munkák. A fejlesztés során lecserélték az ügyfélszolgálati pultot, átrendezték a tereket, kicserélték a padlóburkolatot, a központi térben megszüntették a szintkülönbséget és kifestették a falakat.  A kölcsönzőteret modern bútorokkal rendezték be, valamint önkölcsönző és könyvtári tájékoztató gépeket helyeztek üzembe.

Karácsony Gyöngyi, a Debreceni Egyetem Egyetemi és Nemzeti Könyvtár főigazgatója az eseményen elmondta, hogy ilyen jelentős beruházásra a Pedagógiai Könyvtár története során huszonhárom éve nem volt példa.


- Az egyetemi és nemzeti könyvtár fizikai és virtuális tereire, nyomtatott és digitalizált gyűjteményeire, valamint kiterjedt partnerségre alapozva fejleszti a szoláltatásait az oktatás és a kutatás támogatása érdekében, amellett, hogy kultúramegőrző- és közvetítő tevékenységet is folytat. A kar szellemiségéhez igazodó és az oktatók, kutatók számára inspiráló tereket hoztunk létre a 21. századi követelményeknek megfelelően. Az önkiszolgáló rendszernek köszönhetően minden felhasználó magáénak érezheti a könyvtárat. Mindemellett az volt a célunk, hogy az ügyfélközpontú szemléletet figyelembe véve szellősebbé és átláthatóbbá tegyük a könyvtár tereit – tájékoztatott a főigazgató.

A felújítás kilenc hónap alatt készült el, és összesen 7,5 millió forintba került. A könyvtárban mintegy 60 ezer kötet érhető el, ezek közül 30 ezerhez a szabad polcokon férhetnek hozzá az olvasók.

Sajtóiroda - BZ