Ezrek fogtak össze a békéért

Megteltek a padsorok a Gróf Tisza István Debreceni Egyetemért Alapítvány kezdeményezésére életre hívott péntek esti adománygyűjtő békekoncerten a Nagytemplomban. A Debreceni Egyetemet fenntartó alapítvány, a történelmi egyházak és a város összefogásban, együtt szervezték a lélekindító békekoncertet a kárpátaljai bajbajutottak megsegítéséért.

Az estet közösen tekintették meg a történelmi egyházak régiós vezetői: Fekete Károly, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke, Palánki Ferenc, a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye püspöke, Kocsis Fülöp, a Hajdúdorogi Főegyházmegye érsek-metropolitája, Horovitz Tamás, a Debreceni Zsidó Hitközség elnöke és Asztalos Richárd evangélikus lelkész. Részt vett a Békekoncerten Papp László Debrecen polgármestere is.

Kossa György, a Gróf Tisza István Debreceni Egyetemért Alapítvány kuratóriumának elnöke köszöntőjében kiemelte: hiszi, hogy a Békekoncert egy olyan kezdeményezés, amellyel meg tudjuk mutatni azt, hogy együtt, közösen segíthetünk a rászorulóknak.

- Azt gondolom, hogy a mai világban a legfontosabb kincs a béke. Emberi tisztesség és emberi akarat kell ahhoz, közösen segítsünk a bajbajutottakon, segítsünk az elesetteken, és együtt, mint már több mint kétezer éve az emberiség legnagyobb vágyát teljesítsük be, a békességet. Ezen felül pedig üzenjünk nyíltan határon innen és határon túl mindazoknak, akik bajban vannak, hogy soha nincsenek egyedül. Mindig számíthatnak a magyar nemzetre, Debrecen közösségére, mint ahogyan az elmúlt évszázadokban, s a mai napon is – hangsúlyozta Kossa György.

Az elnök továbbá reményének adott hangot, hogy a jelenlévők az estét lelki békében, külső, belső békében töltik el. Egyben megköszönte a Nagytemplom közönségének, hogy jelen voltak, erősítették a közös ügyet testben és lélekben. Végezetül köszönetet mondott azoknak, akik nap mint nap azon fáradoznak a határ mentén vagy máshol, hogy a bajbajutottaknak a mindennapi betevőt biztosítsák, családjuknak megnyugvást, békességet nyújtanak.

Az est nyitányaként Johann Sebastian Bach: d-moll kettősversenyét, majd h-moll szvitjének Bourrée, Polonaise, Menuett és Badinerie című tételeit adta elő a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Karának tanáraiból, hallgatóiból alakult kamarazenekar.

Ezután angyali hangok töltötték be a Nagytemplom padsorait, hiszen a Lautitia kórus tagjai Nemes József vezényletével a közönség soraiból énekeltek egy egészen kivételes, flash mob-szerű előadásban.

Balla D. Károly: Tövisek közt című versét az est háziasszonya, a kárpátaljai származású színművésznő, Gál Natália adta elő.

Ezt követően igazán ismert dallamok következtek. Bach: D-dúr szvitjének Air tételét és Händel: Messiás c. oratóriumának Hallelujah tételét adták elő a Kodály Filharmónia együttesei, a Debreceni Református Kollégium Kántusa és a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Karának hallgatói egy különleges, közös produkcióban, amelyben Somogyi-Tóth Dániel Debrecen város főzeneigazgatója vezényelt.

Az estből az imádság sem maradhatott ki. A jelenlévő felekezetek képviseletében Fekete Károly, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke imádkozott a Nagytemplom közönségével.

Zárásként Händel Messiásának „Worthy is the Lamb” és „Amen” tételei hangoztak el a debreceni együttesek előadásában.

A Békekoncerten részt vett a Kárpátaljai Református Egyház püspöke, Zán Fábián Sándor püspök is, aki köszönetet mondott a szervezőknek a segítségnyújtásért.

A koncerttel az este még nem ért véget, hiszen a Nagytemplom előtt a békéért gyújtottak mécseseket az esemény főszervezői és a történelmi egyházak képviselői. Ezután nagyon sok résztvevő is csatlakozott a közös gyertyagyújtáshoz, ezzel is kifejezve közös elkötelezettségüket a békéért, a bajbajutottakért.

Az esemény fővédnöke Áder János Magyarország köztársasági elnöke volt. A Debrecen Televízió jóvoltából pedig élőben, a képernyők előtt is követhették a koncertet a komolyzene kedvelői.

Fontos tudni, hogy a GTIDE gyűjtése ezzel még nem ért véget. Továbbra is bárki adakozhat banki utalással az Alapítvány által erre a célra létrehozott 10300002-13266979-00034909-es bankszámlaszámára. Az adományokat május 13., péntek éjfélig várják a szervezők.

Banki utalás

MKB bank: 10300002-13266979-00034909 (tulajdonosa: Gróf Tisza István Debreceni Egyetemért Alapítvány)

IBAN szám: HU94 10300002-13266979-00034909

Sajtóközpont - PKZs