Terápiás célokat szolgáló kutatásokról és fejlesztésekről esett szó azon a nemzetközi online gyógyszerészeti konferencián, amelyet a Debreceni Egyetem multidiszciplináris kutatócsoportjainak részvételével a Gyógyszerésztudományi Kar szervezett.

A kétnapos tanácskozáson a résztvevők összefoglalták a K + F terápiás célokra elnevezésű projekt eredményeit. A rendezvényhez kapcsolódó kutatásokat az Innovációs és Technológiai Minisztérium által meghirdetett Tématerületi Kiválósági Program (TKP2020-IKA-04) támogatta.

Az angol nyelvű konferencián a Debreceni Egyetem több karának kutatói mellett a lyoni, a lisszaboni, a torinói, a bochumi Ruhr Egyetem és a Nagyváradi Egyetem szakemberei mutatták be eredményeiket. A DE GYTK szervezői nagy számban hívtak meg az eseményre fiatal kutatókat és PhD-hallgatókat is.

- A résztvevők elsősorban olyan kutatásokat ismerhettek meg, melyek célja a preformulációs és preklinikai vizsgálatok, illetve érintőlegesen a humán klinikai vizsgálatok tervezése – ismertette a hirek.unideb.hu kérdésére Bácskay Ildikó, a Debreceni Egyetem, Gyógyszertechnológiai Tanszékének vezetője és az Egészségipari Intézet igazgatója, a konferencia titkára. 

A tanácskozást Szilvássy Zoltán professzor, tématerületi vezető, a Debreceni Egyetem rektora nyitotta meg. A témák között szerepelt az új rovarölő szerek a mézelő méhek neurofiziológiájára és viselkedésére gyakorolt káros hatásai, amelyről az avignoni Francia Nemzeti Mezőgazdasági, Élelmiszer- és Környezetvédelmi Intézet munkatársa tartott előadást. A Debreceni Egyetem Általános Orvostudományi Kar Élettani Tanszék munkatársai arról beszéltek, hogy milyen szerepet játszik az asztaxantin a többsejtű élőlények fejlődésében. Egy másik előadásban azzal foglalkoztak a szakemberek, hogy milyen hasznos anyagokat lehet kinyerni a Hajdú-Biharban növekvő egyes gyógynövényekből. A második napon a legtöbb előadásban a 2-es típusú cukorbetegség kialakulását, új kezelési módszereit, esetleges gyógyítási lehetőségeit mutatták be.  

- Az ilyen jellegű kutatások nagy hozzáadott értékkel bírnak, jelentős gazdasági és társadalmi haszonnal járhatnak, a termékfejlesztések akár a prototípusig is eljuthatnak. Ezek az együttműködések remekül illeszkednek a Debreceni Egyetem modellváltásakor megfogalmazott célok közé – fogalmazott Bácskay Ildikó


Sajtóiroda – OCs