Gerontológiai tapasztalatcsere Brüsszelben

A gerontológia legújabb feladatairól és kihívásairól egyeztetett a Debreceni Egyetem Egészségtudományi Karának adjunktusa, Bene Ágnes Brüsszelben, az Európai Bizottság konzultatív testületének, az AGE Platform Europe elnevezésű szervezet munkabizottságának ülésén.

Foglalkoztatás, részvétel és aktív társadalmi szerepvállalás, beleértve az egész életen át tartó tanulást és az önkéntességet - ezzel foglalkozik az a munkacsoport, melynek munkájában a Debreceni Egyetem Egészségtudományi Kara is érintett volt az elmúlt napokban.

Az AGE Platform Europe munkacsoportja Brüsszelben tartotta legutóbbi ülését, ahol az intézményt Bene Ágnes, a Gerontológiai Tanszék adjunktusa képviselte. A találkozón a tagországok aktuális jellemzésén túl egy olyan barométer elkészítésén dolgoztak, mely a jó gyakorlatok kidolgozása mellett az Európai Bizottságnak készít tájékoztató segédanyagot, ami a különböző tagországok döntéshozóinak és idős szervezeteinek munkáját is támogatja. Az ETK adjunktusán kívül belga, francia, lengyel, holland, máltai, spanyol és olasz gerontológiai szakemberek vettek részt a munkafolyamatban. 

- A Debreceni Egyetem Egészségtudományi Karának Gerontológiai Tanszéke a hazai gerontológia központi szereplője. A szakmai tárgyak fejlesztésén és oktatásán túl kutatásokat végzünk a különböző együttműködésekben, ezekről az új eredményekről rendszeresen beszámol a saját kiadású Magyar Gerontológia tudományos folyóiratunk, emellett évente megrendezzük a Gerontológiai Napok Nemzetközi Tudományos Konferenciát, valamint az Idősakadémiákat Nyíregyházán és Szolnokon. A karnak ez az aktivitása Brüsszelben is nagyon pozitív fogadtatásra talált – mondta a kar egyetemi adjunktusa.

Az AGE Platform Europe szervezetben az EU tagországokat idősszervezetek, idősödéssel professzionális szinten foglalkozó intézmények képviselik. Ezt a szerepet Magyarország részéről a Debreceni Egyetem Egészségtudományi Karán működő Gerontológiai Koordinációs Központ tölti be, melynek vezetője Móré Marianna, az ETK dékánja. Nemzetközi szinten jelenleg négy tematikus munkacsoportban zajlik a munka, ezek mindegyikében jelen vannak az Egészségtudományi Kar szakemberei.

Sajtóközpont - BZ