A Debreceni Egyetem hallgatói elégedettek az intézmény e-learning rendszerével. Ez derült ki a Gazdaságtudományi Kar által kezdeményezett intézményi felmérésből, amelyben a 2019/20-as tanév II. félévében, a járványhelyzet miatt bevezetett digitális oktatásról kérdezték a diákokat.

A Debreceni Egyetem (DE) több mint 25 ezer hallgatója június 9-e és július 2-a között tölthette ki az online oktatásról szóló kérdőíveket a Neptun elektronikus tanulmányi rendszeren keresztül. Közel hétezer hallgató küldte vissza az értékelését. A legtöbb kar esetében csaknem harminc százalékos volt a diákok részvételi aránya. Nagyon aktívak voltak a külföldi hallgatók, 1555-en válaszoltak a kérdésekre. A kitöltők 88, 6 százaléka nappali tagozaton végzi tanulmányait az egyetemen.

- A várakozásoktat meghaladta a diákok részvétele a felmérésben. A Debreceni Egyetem elkötelezett a minőségi oktatás mellett. A megváltozott oktatási helyzetben is fontos, hogy visszajelzést kapjunk hallgatóinktól a digitális oktatás rendszerének erősségeiről és a fejlesztendő elemekről– mondta Fenyves Veronika a (DE) Gazdaságtudományi Kar oktatási dékánhelyettese a hirek.unideb.hu portálnak.

Az anonim módon leadott válaszok alapján a hallgatók több mint 97 százalékának van számítógépe és 95 százalékuk rendelkezik szélessávú interneteléréssel.

- A diákok nagyon pozitívan értékelték a DE online oktatási rendszerét. A 95, 9 százalékuk a jövőben is igényt tartana az e- learning rendszer alkalmazására a tananyagok elérhetőségével kapcsolatban. Az oktatási anyagok egyhelyen történő elérhetősége 94, 7 százalékukat segítette a felkészülésben. Egy ismételt járványhelyzetben 79, 5 százalékuk igényelné online órák tartását- sorolta az egyetemi docens.

A március 23-án elindított digitális oktatás rendszerét a DE már a járvány előtt, 1-2 évvel aktívan kezdte fejleszteni. A veszélyhelyzettől kezdődően a nagy igény miatt a szerverek kapacitását a négyszeresére növelték.

- Az e –learning rendszerét a DE folyamatosan építi. A szeptemberi tanév indítására a program verzió váltásának köszönhetően még gyorsabb lesz és nagyobb tárhely áll az oktatók rendelkezésére. A legtöbb hallgató az E – learning webinárium és a Cisco Webex felületeit használta és ezeket is tartja a legalkalmasabb felületnek a távoktatásban.

A Debreceni Egyetem Hallgatói Önkormányzatának aktív részvételével a Hallgatói Kapcsolatok és Szolgáltatások Központja koordinálásával történt a felmérés.

- A felmérés adatait összesítve elmondható, hogy a Debreceni Egyetem online oktatási rendszere a járványügyi veszélyhelyzetben kitűnően vizsgázott a hallgatóink véleménye szerint is. Az intézmény ki tudja szolgálni a diákok digitális oktatással kapcsolatos igényeit és a hallgatói oldalról is biztosítva vannak a technikai feltételek – mondta Fenyves Veronika a Gazdaságtudományi Kar oktatási dékánhelyettese.

A kérdőíveket visszaküldő diákok között a DEHÖK 150 hallgató részére fejenként 4 napi belépőt sorsolt ki a Hangos ülős stadionkoncertekre .

Sajtóiroda - ÉE