Táncosok a virtuális térben

Profi és amatőr táncműfajokhoz kapcsolódó kutatásokat végzett és táncoktatásban használható háromdimenziós animált szemléltetést készített a Debreceni Egyetem Informatikai Kara a Sportdiagnosztikai, Életmód és Terápiás Központban. A szakemberek a motion capture eszköz segítségével végezték el a méréseket és a vizsgálatokat.

A Magyar Művészeti Akadémia Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézete, valamint a Debreceni Egyetem Informatikai Kara közösen vett részt az Applications of Virtual Reality in Arts elnevezésű projektben, hogy profi és amatőr táncosok közreműködésével, háromdimenziós virtuális térben oktatási és tudományos céllal tanulmányozzák és részletesen kielemezzék a mozdulatsorokat.

- Kísérleti jelleggel azt vizsgáltuk, hogy az ultramodern technológiák hogyan alkalmazhatók a táncoktatásban. Az alapötlet az volt, hogy néhány, amatőr táncműfajban is használható gyakorlatot és néhány profi mozdulatsort rögzítünk annak érdekében, hogy elemezni lehessen a mozgást, az intenzitásokat, megfigyelve azt, hogy a különböző táncosok hogyan és milyen sebességgel mozognak, milyen erővel nyomják egyes mozdulatoknál a talajt, hogyan használják a testrészeket. Ezek szimmetrikusságát is külön lehet majd elemezni. Arra figyeltünk, hogy a programban részt vevő táncosok milyen hatékonysággal tudták elsajátítani az új mozgásformákat – nyilatkozta a hirek.unideb.hu-nak Gilányi Attila, a DE Informatikai Kar Információ Technológia Tanszékének egyetemi docense.


A tudományos munka során balett, modern tánc, Lindy Hop, sztepp műfajokban a Debreceni Egyetem Sportdiagnosztikai, Életmód és Terápiás Központjában elérhető úgynevezett motion capture eszköz segítségével végezték el a vizsgálatokat. A hat darab infrakamerával felszerelt modern eszköz a táncosokra rögzített markerek mozgásának érzékelésével olyan képeket alkotott, melyek háromdimenziós térben tanulmányozhatók. Az eredményeket a következő időszakban részletesen kiértékelik és a táncoktatásban használhatják, az oktatók a virtuális technológia segítségével taníthatják majd a táncosokat.

A felmérésben a kar munkatársai mellett részt vett Michael Kropf koreográfus, balettmester, az InterEuropa Balett igazgatója, Bóbis László koreográfus, táncoktató, előadó, az IDO szervezet kétszeres világ- és Európa-bajnok sztepptáncosa, a WRRC világbajnoki ezüstérmes Lindy Hop táncosa, Bíró Emese balettművész, Minea Kropf  táncművész, tánctanár, valamint Bólya Anna Mária tánckutató, a Magyar Táncművészeti Egyetem tanára, a projekt vezetője.

Sajtóközpont - BZ