A Debreceni Egyetem Vezér utcai ipari parkjában felavatott Nemzeti Gyártó-Kutató-Oktató Középüzem, a Gyógyszerésztudományi Kar új épülete az oktatás mellett gyógyszerkutatásra és -gyártásra egyaránt alkalmas. A három emeletes, csaknem hétezer négyzetméteres komplexum egy év alatt épült fel mintegy 12 milliárd forintból.

A Nemzeti Gyártó-Kutató-Oktató Középüzem és Gyógyszerésztudományi Kar új épületegyüttesének hétfői ünnepélyes átadásán Bácskay Ildikó dékán felidézte, hogy a Debreceni Egyetem egészségipari koncepciójának kialakítása több mint két évtizeddel ezelőtt, a Pharmapolis Gyógyszeripari Klaszterrel kezdődött, amelynek célja többrétű volt: részben meg kívánta erősíteni a gyógyszeripar innovációs láncát, kiemelten fókuszálva az akadémia és ipar szoros együttműködésére.

– A csaknem 600 hallgatót képző Gyógyszerésztudományi Kar történetében kiemelkedő és meghatározó mérföldkő az új kari épület és oktató-gyártó-kutató középüzem kialakítása, hiszen nekünk eddig nem volt saját épületünk. Nagyon-nagy lehetőség, de egyben nagy felelősség is, hogy megfeleljünk az elvárásoknak. Tisztában vagyunk azzal, hogy milyen megvalósítandó feladataink vannak a hazai gyógyszerészképzésben együttműködve a többi képzőhellyel, szakmai szervezetekkel, valamint ipari és nemzetközi partnereikkel – értékelt a Debreceni Egyetem Gyógyszerésztudományi Karának dékánja.

Bácskay Ildikó hozzátette: az épület kitárja a kapuit az egyetem oktatói-kutatói és hallgatói előtt egészségipari bázisként, és nagyon szeretnék, ha nem csak a kar találna benne új otthonra, hanem ez az erős debreceni egyetemi közösség is.

Az intézményt fenntartó Gróf Tisza István Debreceni Egyetemért Alapítvány kuratóriumának elnöke, Kossa György köszöntőjében kifejtette: kiemelt cél támogatni az Debreceni Egyetemet az ipari kapcsolatok bővítésében, az itt felhalmozott tudás és innovációs kapacitás hasznosításában.

– A Debreceni Egyetemen folyó oktató, kutató és gyógyító munka egységének tökéletes megtestesítője a Nemzeti Gyártó-Kutató-Oktató Középüzem és a Gyógyszertudományi Kar új épületegyüttese. Hiszen épp úgy, mint az egyetem egészében, itt, a Vezér utcai Tudományos, Technológiai és Innovációs Parkban is szimbiózisban, egymást segítve valósulhat meg a kiváló kutatói munka, az eredmények hasznosítása a gyógyításban, valamint a hallgatók képzése során – fogalmazott Kossa György.

Bács Zoltán, a Debreceni Egyetem kancellárja arra emlékezett, hogy két évvel ezelőtt fél év alatt újratervezték az épületet, tavaly márciusban rakták le az alapkövet, majd rekord gyorsasággal épült fel a létesítmény.

– Emberfeletti munka volt a tervezés, a beszerzési folyamat, a pályázat, az elszámolás. Kijár ezért a köszönet az ágazati minisztériumnak, az engedélyező hatóságoknak, a dékáni vezetésnek és a kiváló minőségű munkát – éjjel nappal, sokszor hidegben, sárban is – végző kivitelezőknek – jelentette ki Bács Zoltán kancellár.

Debrecen polgármestere az egyetem ipari parkjában zajló fejlesztések jelentőségét méltatta az ünnepségen.

– Egy város akkor tud komoly fejlődési pályát befutni, akkor lesz sikeres, ha a helyi egyetem képes szövetséget kötni a gazdasággal. A Debreceni Egyetem innovációs parkjában ennek lehetünk a szemtanúi – hangsúlyozta Papp László.

Hozzátette: a gyógyszeripar nagy foglalkoztató Debrecenben, jelenleg csaknem 2500 embernek ad munkát, és a gyógyszergyártás a jövőben is stratégiai ágazat marad. Mivel ez a szektor rendkívül válságálló, ezért szükséges folyamatosan fejleszteni és a szakmai utánpótlást képezni. Ennek a most átadott komplexumnak is köszönhetően ehhez ma már minden adott – vélekedett a város első embere.

– Örömünnepre gyűltünk most össze, örömünnep ez a magyar gyógyszerészetnek és a Debreceni Egyetemnek. Ez a magyar modell, amely Debrecenben inspirálódott, amely nemzeti, értékalapú, értékálló. A magyar fiatalok, a magyar kutatók sikerét tekinti legfőbb mértékadójának és a magyar gazdaságot kívánja erősíteni. Ez a modell sikeres – emelte ki a Kulturális és Innovációs Minisztérium felsőoktatásért, innovációért, szakképzésért és felnőttképzésért felelős államtitkára.

Hankó Balázs szerint a magyar egyetemek egyre erőteljesebbek, mind előrébb kerülnek a nemzetközi rangsorokban.

- A kormány arra törekszik, hogy Magyarország 2030-ra Európa tíz leginnovatívabb országa közzé kerüljön, ehhez ilyen beruházásokra van szükség. Soha nem látott összeget, 34 milliárd forintot költünk arra, hogy a magyar modell a nemzetközi erőtérben is megerősödjön – mondta az államtitkár.

A Debreceni Egyetem rektora arról beszélt, hogy majdnem húsz évvel ezelőtt kezdtünk neki a gyógyszeripari klaszter kialakításának a Hajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamarával, Debrecen önkormányzatával, az ipar képviselőivel, a Richter Gyógyszergyárral és a Pharmapolis Innovatív Gyógyszeripari Klaszterrel közösen.

Szilvássy Zoltán elmondta: a fejlődés azóta is töretlen, az egyetemi ipari parkban épül például a Nemzeti Oltóanyaggyár, a Pilot Laboratórium pedig már elkészült, mely infrastruktúra nemcsak az egyetemé, hanem a nemzeté is. Hozzátette: a Debreceni Egyetem Klinikai Központja rendelkezik az ország legnagyobb egészségügyi ellátórendszerével, ahol jelentős hagyománya van a gyógyszervizsgálatoknak, így a gyógyszerfejlesztéstől a kipróbálásig a teljes folyamat az egyetemen belül valósulhat meg.

A mintegy 12 milliárd forintból megvalósult Nemzeti Gyártó-Kutató-Oktató Középüzem és Gyógyszerésztudományi Kar épülete két fő részből áll össze. A 4400 négyzetméteres, három emeletes oktatási szárny a Debreceni Egyetem Gyógyszerésztudományi Kar Dékáni Hivatalának és tanszékeinek ad majd otthont. A két nagy előadótermet és a négy szemináriumi termet, irodák és hallgatóbarát terek fogják közre. Ott alakították ki a gyakorlati képzéshez és az oktató-kutató tevékenységhez szükséges laboratóriumokat is, valamint itt kapott helyet az Egészségipari Intézet.  

Az épület üzemi szárnyában, csaknem 2300 négyzetméteren a középüzemet helyezték el, amely funkcionális élelmiszerek, étrendkiegészítők gyártóhelye lesz, de egészségipari kutatásokat is fognak itt végezni. A kutató és fejlesztő laboratóriumban a tervek szerint lehetőség nyílik törzskönyvezhető gyógyszerkészítmények létrehozására. A központban nemcsak az egyetem saját projektjeit valósítják meg, hanem hazánkban egyedülálló módon az intézmény által létrehozott egészségipari klaszterhez csatlakozott ipari partnerek számára szintén biztosítanak kutatási és gyártási lehetőséget.


Sajtóközpont – OCs