IK: adattudománytól az e-sportig

Naprakész tudás, piacképes diploma, biztos elhelyezkedés – a legfejlettebb technológiákkal, korszerű tananyaggal és csúcskategóriás infrastrukturális háttérrel várja leendő hallgatóit a Debreceni Egyetem Informatikai Kara.

BigData, deeplearning, adatbiztonság, felhőtechnológia, IOT, mesterséges intelligencia, mobilfejlesztés, vállalatirányítási rendszerek – az informatika legújabb vívmányait is megismerhetik azok a hallgatók, akik a Debreceni Egyetem Informatikai Karát választják továbbtanulásuk színhelyéül. A meghatározó informatikai szakok – programtervező informatikus, gazdaságinformatikus, mérnökinformatikus – mellett informatikus könyvtáros, valamint informatikatanár és könyvtárostanár osztatlan tanárképzési szakokat is kínál a mintegy 2000 hallgatóval rendelkező kar. Kiterjedt iparági kapcsolatai révén rendszeres a visszajelzés a vállalati partnerektől, ami hatással van az oktatásra is.

- A képzéseink tananyagát folyamatosan korszerűsítjük, egyrészt az iparág dinamikus fejlődése nyomán, másrészt a kar partnervállalatainak visszajelzései alapján. A programtervező informatikus szakon az adattudománnyal és a mesterséges intelligenciával kapcsolatos kurzusokat erősítjük, amihez nagy lendületet ad, hogy karunk a közelmúltban vált a Microsoft mesterséges intelligencia tudásközpontjává. A gazdaságinformatikus képzésünknél az adatkezelés, adatfeldolgozás, üzleti intelligencia területei kapnak jelentősebb hangsúlyt, míg a mérnökinformatikus képzésre jelentős hatással vannak a térségbe települő járműipari cégek, amelyek fokozott érdeklődést mutatnak az önvezető járművek, okoseszközök, 5G-technológia és a különböző szimulációs rendszerek iránt. Nem maradhat ki az informatikus könyvtáros képzés sem, amelynél a digitalizáció terjedése miatt ugyancsak az adattudomány jelenti az új perspektívákat – sorolja Hajdu András dékán, hozzátéve, hogy folyamatosan keresik a megoldásokat az informatikatanárok iránti jelentős munkaerőpiaci igény kielégítésére.

A kari vezető szerint fontos, hogy a vállalatok ne csak mint jövőbeli munkahelyek legyenek jelen a kar életében, ezért egyre nagyobb mértékben vonják be őket az oktatásba, illetve jelentősebb hangsúlyt kapnak a szakmai gyakorlatok, ahol a hallgatók valódi vállalati környezetben is kipróbálhatják az iskolapadban megszerzett tudást.

- Már az egyetemi évek alatt jelentős a cégek elszívó hatása a szektorban, éppen ezért arra törekszünk, hogy a fiatalok már egyetemi éveik alatt megfelelő szakmai diákmunkát kapjanak partnereinknél, és folytassák tanulmányaikat, hiszen így a későbbiekben jobb állást kaphatnak, a cégek pedig magasabban képzett munkaerőhöz jutnak. Ennek egy továbbfejlesztett formája lehet majd a duális képzés bevezetése mesterszakjainknál, ahol már ténylegesen párhuzamosan tanulhatnak és dolgozhatnak a hallgatók – vetíti előre Hajdu András.

Az oktatás mellett a tudományos munka és a kutatás-fejlesztés is jelentős hangsúlyt kap az IK-n. A kar számos PhD-hallgatója, kutatója, oktatója működik együtt multidiszciplináris kutatásokban az egyetem más karainak szakembereivel. A könyvtár- és olvasásszociológia, az információkeresés és visszakeresés elméleti és gyakorlati kérdéseitől az orvosi-biológiai képfeldolgozáson, valamint az idegrendszeri ingerületi infokommunikáció szuper-számítógépes modellezésén és az autonómjárművek szenzoros érzékelési rendszerén át az e-sportig számos kutatócsoport és kutatólaboratórium működik. A kar kiterjedt partnerhálózata – Bosch, CCLAB, GE, EPAM, ITSH, Microsoft, Morgan Stanley, MNB, National Instruments – is épít az egyetemi tudásbázisra.

A legkorszerűbb technológiához a megfelelő infrastrukturális háttér is rendelkezésre áll az intézményben. Magyarország legnagyobb szuperszámítógép-központja mellett több száz számítógépet használhatnak a hallgatók, a folyamatban lévő tetőtér-beépítés után pedig három új gépteremmel bővül a jelenlegi kapacitás. Már több iparági partner is jelezte, hogy szívesen részt vesz az új laborok felszerelésében a legmodernebb eszközökkel.

Sajtóiroda - TPL