Új fogászati kezelőegységek

Megújult fogászati kezelőkben várják ezentúl a Debreceni Egyetem Fogorvostudományi Kar hallgatói az alapellátás keretein belül a pácienseket. A kar saját keretből modernizálta két tízszékes kezelőjét, melyek több mint húszéves elődjeiket váltották fel.

A húsz új kezelőegység a negyed- és ötödéves fogorvostanhallgatók betegellátó munkáját szolgálja és a legszigorúbb elvárásoknak is megfelel.

- Számos funkció érintésmentesen vezérelhető a székeken, így biztosítva a kezelések közbeni infekciókontrollt. A fogorvostanhallgatók munkája ezekkel gyorsabbá és egyszerűbbé vált, tovább segítve ezzel a magas szintű gyakorlati oktatást – számolt be Szentandrássy Norbert, a Debreceni Egyetem Fogorvostudományi Kar (DE FOK) oktatási dékánhelyettese.

Beszereztek egy központi nedves elszívóberendezést is, amely biztosítja a zavartalan működést és a központi amalgám szeparátorral együtt a környezetvédelmi elvárásoknak is megfelel. A központi elszívás korszerűsítésével hatékonyabbá vált a négykezes betegellátás és a hallgatók, oktatók, asszisztensek védelme is, mivel a rendszer jelentősen tovább csökkenti a képződött aeroszol mennyiségét.

Bistey Tamás, a DE FOK adjunktusa – egyben a felújítást felügyelő szakmai koordinátor – hozzátette: az új elszívórendszer negyven fogorvosi széket tud kiszolgálni, ezért lehetőséget biztosít arra, hogy a jövőben megvalósuló további kezelőegység-cserék után több helyiségben is segítse a mindennapos orvosi munkát.

- A kivitelezők, a dolgozók és a hallgatók részéről is türelemre és körültekintésre volt szükség ahhoz, hogy egy ekkora beruházás, átépítés három hónap alatt befejeződhessen – hangsúlyozta Kovalecz Gabriella, a Fogorvostudományi Kar általános dékánhelyettese.

A felújítás időszaka alatt a betegellátás és az oktatás is zavartalanul zajlott. A beruházás összértéke csaknem 188 millió forint, melyet a kar saját keretéből finanszírozott.


Sajtóközpont – OCs