Külföldi hallgatók ismerkedtek a magyar farsangi népszokásokkal a Debreceni Egyetem Böszörményi úti campusán; hol voltak az 1848-49-es forradalom és szabadságharc legnevesebb debreceni helyszínei; mivel foglalkozik a Debreceni Egyetem Bölcsészettudományi Karának Művészeti Központja és hogyan jutott be a DEAC jégkorong csapata a rájátszásba. Egyebek mellett erről lehet olvasni az Egyetemi Élet legújabb számában.

A Debreceni Egyetem Hallgatói Önkormányzat Folklór Műhelyének és a Stipendium Hungaricum Mentorhálózatának jóvoltából újból – immár hatodik alkalommal – Folklór Farsangot tartottak a Böszörményi úti campuson, a Kazánházban. A szervezők célja az volt, hogy a külföldi hallgatók megismerkedjenek a magyar farsangi hagyományokkal. A programban egyebek mellett maszk készítés és a kiszebáb égetés szerepelt – derül ki a cikkből.

A Fedezd fel Debrecen utcáit! sorozat aktuális részében az 1848-49-es magyar forradalom és szabadságharc néhány debreceni helyszínét mutatják be. Szó esik az írásban egyebek mellett a Református Kollégium Oratóriumáról, ahol az országgyűlés Alsóháza, a Képviselőház tartotta üléseit, ahol előkészítették a Habsburg-ház trónfosztását. A Felsőház tagjainak üléstermét is meg lehet ismerni, amely a Piac utca és a mai Széchenyi utca sarkán, a református Kistemplommal átellenben, a Podmaniczky-házban található.

A ZölDEbbítő egyik írásában érdekes mezőgazdasági adatokat tudhatunk meg: 1 kg hús előállításához például átlagosan százszor több vizet használnak fel (és szennyeznek be), mint 1 kg haszonnövény termesztéséhez. Egy átlagos marha élete alatt 8500 kg gabonát fogyaszt el, aminek előállításához 3 millió 60 ezer liter vízre van szükség. Alternatív életmódokkal, például a húsmentes hétfővel jelentősen csökkenthetjük vízlábnyomunkat – állapítja meg a szerző.

A Debreceni Egyetem Bölcsészettudományi Karának Művészeti Központja megalakulása óta immár a negyedik félévét indítja útjára. Kínálatuk folyamatosan bővül, a 2023/24-es tanév tavaszi szemeszterében húsz kurzust vehetnek fel a DE hallgatói náluk, függetlenül attól, hogy ők maguk milyen karon végzik tanulmányaikat.

A Sportrovatból egyebek mellett arról értesülhetünk, hogy idén tizenhatból hat meccsen győzedelmeskedtek eddig a DEAC jégkorongozói. Az év első találkozóján máris győzelemmel kezdtek az egyetemisták a Dunaújvárosi Acélbikák otthonában. Az út egészen a rájátszásig vezetett – olvasható az írásban.

A teljes Egyetemi Élet ide kattintva olvasható.
 


Sajtóközpont - OCs